Yandex Metrica

Türk dünyası Zengezur'u bekliyor! Tarihi projeye kimse engel olamaz

Türk dünyası Zengezur'u bekliyor! Tarihi projeye kimse engel olamaz

Türkiye'yi doğrudan Güney Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetleriyle buluşturacak Zengezur Koridoru projesinin hayat bulacağı gün sabırsızlıkla bekleniyor.

Gündem

05.02.2024, 00:42

Türk dünyası Zengezur Koridoru'nun hayat bulacağı günü bekliyor. Türkiye'yi Nahçıvan üzerinden doğrudan Azerbaycan'a bağlayacak transit kara ve demir yolu hattı, bölgede dengeleri değiştirecek. Koridorun Ermenistan-İran sınır hattını geçtikten sonra Azerbaycan topraklarındaki ilk durağı olan Zengilan'da hummalı bir çalışma yürütülüyor. 

Ermeni işgali nedeniyle yıllar önce terk ettikleri topraklara geri dönen aileler Zengilan'da 'akıllı köy' konseptiyle inşa edilmiş konutara yerleşiyor. Stratejik bölgedeki Türk nüfusunun hızla artırılması hedefleniyor. 

Geçtiğimiz yıl ekim ayında Karabağ'daki Fuzuli şehrine inşa edilen havaalanının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından törenle hizmete açılmasının ardından şimdi iki liderin Zengilan Havalimanı'nı da beraber açması bekleniyor. Bir süre önce tamamlanan Zengilan Havalimanı, Zengezur geçişi sonrası bölgedeki lojistik merkezinin en önemli unsuru olacak. 

Valilik duyurdu: Sağlık personelini ısıran uzman çavuş açığa alındı Valilik duyurdu: Sağlık personelini ısıran uzman çavuş açığa alındı Haberi Görüntüle

ORTA KORİDOR ŞİMDİ ÇOK ÖNEMLİ

Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte daha da önemli hale gelen 'orta koridor', Zengezur hattının hayat bulmasıyla birlikte ticaretin ana güzergahı haline dönüşecek. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz ay Türkmenistan'da düzenlenen Hazar Ülkeleri Zirvesi'nde şunu söylemişti:

"Trans-Hazar uluslararası ulaşım yolunun verimli kullanılması için çalışıyoruz. Bu rota, Hazar'a kıyısı olan devletlerin ulaşım potansiyelinden maksimum düzeyde yararlanmayı sağlayacak ve ulaşım altyapısının geliştirilmesi için yeni projelerin uygulanması için koşullar yaratacaktır. Azerbaycan, Karabağ ve Doğu Zengezur'un yeniden inşa ve ihyası ile uluslararası ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi için geniş çaplı çalışmalara başladı. Zengezur Koridoru artık gerçeğe dönüşüyor."

20 yılda boşanmalar arttı, evlilikler azaldı! Rakamlar hayrete düşürecek 20 yılda boşanmalar arttı, evlilikler azaldı! Rakamlar hayrete düşürecek Haberi Görüntüle

O ŞART ANLAŞMAYLA KAYIT ALTINDA

Proje, gayri safi milli hasılası 1,1 trilyon doları aşan Türk ülkelerini de birbirine bağlayacak. Koridorla birlikte Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine kesintisiz olarak karadan ulaşım sağlanabilecek. Türkiye ile Azerbaycan'ın ticaret hacmi 4.5 milyar dolar civarında seyrediyor. Hedef ise 15 milyar dolar. 

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridor olarak tanımlanıyor.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın taraflarından Rusya'nın yahut Erivan'ın hamisi gibi hareket eden İran'ın Zengezur'u engellemeye yönelik hamlelerde bulunması halinde Türkiye ve Azerbaycan buna karşı en sert tedbirleri alacak.

Ankara ile Erivan arasında yürütülen 'normalleşme' müzakereleri, Rusya-İran tahakkümünden kurtulacak Ermenistan'ı da refaha kavuşturacağı için çok önemli görülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading