Yandex Metrica

Türk demokrasi tarihinin dönüm noktası! Erdoğan'ın açıkladığı 14 Mayıs ne anlama geliyor?

Türk demokrasi tarihinin dönüm noktası! Erdoğan'ın açıkladığı 14 Mayıs ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısı'nda merakla beklenen seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etti. Erdoğan, ''Yeter söz de karar da milletindir diyerek 2023'te milletin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün 6'lı masaya yanıtını verecek'' diyerek 14 Mayıs tarihini resmen ilan etmiş oldu. 14 Mayıs tarihi Türk siyasetinde önemli bir dönüm noktası olması açısından kritik bir anlam ifade ediyor. Peki 73 yıl önce ne olmuştu?

Gündem

27.01.2024, 11:19

Türkiye'de gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı 2023 seçim takvimindeydi. 

Erdoğan önümüzdeki seçimlerde Cumhur İttifakı'nın adayı olarak seçimlere girecekken, Millet İttifakı'nda ise adaylık belirsizliği sürüyor.

Yağmur Saraç'tan intihar videosu! Emre Aşık'ın eski eşi Yağmur Sarnıç intihar mı etti, öldü mü? Yağmur Saraç'tan intihar videosu! Emre Aşık'ın eski eşi Yağmur Sarnıç... Haberi Görüntüle

'MİLLETİMİZ 73 YIL SONRA AYNI GÜN ALTILI MASA'YA YANITINI VERECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'deki AK Parti Grup Toplantısı'nda merakla beklenen seçim tarihi ile ilgili dikkat çeken bir bilgiyi paylaştı.

Erdoğan şunları aktardı:

2023 seçimlerine bir yandan son dönemde dünyada yaşanan krizlerin ülkemize etkileriyle mücadele ederek girdik. Yeter söz de karar da milletindir diyerek 2023'te milletin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün 6'lı masaya yanıtını verecek.

Baykar'a 'jet yakıtı satmışlar' iftirası atan İBB provokatörün CHP bağlantısı ifşa oldu! Baykar'a 'jet yakıtı satmışlar' iftirası atan İBB provokatörün CHP bağlantısı... Haberi Görüntüle

TÜRK DEMOKRASİ TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASI: 14 MAYIS

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '73 yıl sonra' diyerek işaret ettiği 14 Mayıs tarihi Türk siyaseti açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Merhum Başbakan Demokrat Parti lideri Adnan Menderes, 14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan seçimlerde "Yeter! Söz milletindir" sloganıyla CHP'nin tek parti dönemine son vermişti.

Menderes, "Yeter söz milletindir" diyerek çıktığı siyaset yolunda gerçekleştirdiği demokrasi hamleleri ve kalkınma atılımlarıyla Türkiye'nin önemli siyasi isimleri arasında yer aldı.

Yaşar Yanıkyürek kimdir? Yaşar Yanıkyürek'in katili kim yakalandı mı? Sarıyer'de taksici cinayeti! Yaşar Yanıkyürek kimdir? Yaşar Yanıkyürek'in katili kim yakalandı mı? Sarıyer'de... Haberi Görüntüle

'GİZLİ OY AÇIK TASNİF' YÖNTEMİNİN KULLANILDIĞI İLK SEÇİM

CHP için büyük bir yıkım olan 1950 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 1950 tarihinde düzenlenen ve TBMM 9. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçim. "Gizli oy , açık tasnif" yönteminin ilk kez uygulandığı Türkiye tarihinin ilk demokratik seçimi olarak kabul ediliyor.

DP'nin üstünlüğüyle sonuçlanan seçimler sonunda CHP 27 yıllık iktidarını kaybetti. Liste usulü çoğunluk sistemi nedeniyle, oyların yüzde 55'ini alan DP kazandığı 416 milletvekilliğiyle TBMM'nin yüzde 85'ini elde ederken, buna karşın CHP yüzde 40 oy oranıyla kazandığı 69 milletvekilliğiyle TBMM'nin ancak yüzde 14'ünü elde edebildi. MP ve Bağımsızlarsa birer milletvekiliyle TBMM'ye girdiler.

22 Mayıs 1950'de Celal Bayar Türkiye'nin üçüncü cumhurbaşkanı seçildi. Aynı gün Adnan Menderes başkanlığındaki ilk DP hükümeti de kuruldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading