Yandex Metrica

Tunus'taki darbeye AK Parti'den ilk tepki

Tunus'taki darbeye AK Parti'den ilk tepki

Tunus'ta Başbakan Hişam el-Meşişi görevden alındı, meclisin tüm yetkileri donduruldu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, Tunus'ta meydana gelen olaylara ilişkin açıklama yaptılar.

Gündem

23.01.2024, 17:42

Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi. Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma ve parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını askıya alma kararını duyurmasının ardından Meclis binasına geldi. Yardımcısı ile diğer bir grup milletvekilinin eşliğinde Meclis kapısına gelen Gannuşi, kapıdaki askerlerden içeri girmelerine müsaade edilmesini istedi. Ancak Meclis kapısındaki askerler, Gannuşi ve beraberindeki milletvekillerine Cumhurbaşkanlığından aldıkları talimatlar dolayısıyla girişlerine izin veremeyeceklerini iletti. Askerlerle burada kısa bir diyalog yaşayan Gannuşi, Meclise giriş yapmalarının engellenmesini kınadı ve tüm milletvekillerine sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yetkilerini kullanmaları çağrısında bulundu.

Son dakika... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: 'Netanyahu iktidarda kalabilmek için bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor' Son dakika... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: 'Netanyahu iktidarda kalabilmek için... Haberi Görüntüle

PROTESTOLAR DÜZENLENMİŞTİ

Ülkede başta başkent Tunus olmak üzere hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamas lideri Haniye'ye taziye telefonu: 'İsrail hesabını verecek' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamas lideri Haniye'ye taziye telefonu: 'İsrail hesabını verecek' Haberi Görüntüle

FAHRETTİN ALTUN: TÜRKİYE MİLLİ İRADENİN TARAFINDADIR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyeti'nin, her zaman ve her yerde demokrasinin ve milli iradenin tarafında olduğunu vurguladı.

Milletin geçmişte, iktidarın seçimle alınıp verilmemesi nedeniyle büyük acılar çektiğini anımsatan Altun, "Bu nedenle Tunus'ta yaşanan son gelişmelerden endişe duyuyor, demokrasinin bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kamu yayıncıları Anadolu Ajansı ve TRT'nin, Tunus'ta yaşanan gelişmeleri ilk andan itibaren dünyaya duyurduğunu belirten Altun, doğru ve güvenilir haberlerin, Anadolu Ajansı ve TRT World hesaplarından takip edilebileceğini kaydetti.

ÖMER ÇELİK:SİYASİ MEŞRUTİYETE YÖNELİK BİR DARBEDİR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Tunus'taki gelişmeleri değerlendirdi. Çelik, "Dost ve kardeş ülke Tunus’ta seçilmiş parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesi, siyasi meşruiyete yönelik bir darbedir. Tunus Cumhurbaşkanının meşru olmayan bu girişiminin anayasal zemini bulunmamaktadır. Tunus halkının 2011 yılında gerçekleştirdiği demokratik devrim, dünya ve bölgemiz için değerli bir örnek teşkil etmektedir. Anayasal meşruiyet zemininde bu kazanımların korunması çok önemlidir. Tunus’ta anayasal düzenin Cumhurbaşkanı tarafından askıya alınması, meşru değildir. Kardeş Tunus halkına bu kötülüğü yapanlar kendi ülkelerine zarar veriyorlar. Tunus halkı, mevcut krizi birlik ve beraberlik içinde aşabilecek imkân ve tecrübeye sahiptir. Bu ancak anayasal düzene hemen geri dönülmesi ile mümkündür" dedi.

Fenerbahçeli Ümit Özat, Ümit Özdağ'ın başdanışmanı oldu Fenerbahçeli Ümit Özat, Ümit Özdağ'ın başdanışmanı oldu Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE, TUNUS HALKININ YANINDADIR'

Çelik, Tunus'ta halkın demokratik iradesini desteklediklerini vurgulayarak, "Demokratik süreçlerin askıya alınmasını reddediyoruz. Tunus halkının yüksek demokratik iradesine herkes saygı göstermelidir. Türkiye ile Tunus arasında, kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Türkiye, Tunus halkının yanındadır ve demokrasi mücadelesine saygı duymaktadır. Cumhurbaşkanımız her zaman kardeş Tunus halkının tümünün iyiliğini gözeten bir yaklaşımla Tunus’un demokratik kazanımlarına destek verdi. Cumhurbaşkanımız güçlü bir şekilde Tunus halkının demokratik mücadelesinden yana oldu. Tunus demokrasisini desteklemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Meteoroloji uyardı! İstanbul başta olmak üzere 10 ilde sağanak yağış var: İşte 20-21 Nisan il il hava durumu... Meteoroloji uyardı! İstanbul başta olmak üzere 10 ilde sağanak yağış... Haberi Görüntüle

MUSTAFA ŞENTOP: ENDİŞE VERİCİ

TBMM Başkanı Şentop, Twitter hesabından Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak paylaştığı mesajında, "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır" dedi.

Türkiye'yi ziyarete gelen Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'e şok protesto: Katil Almanya Türkiye'den defol Türkiye'yi ziyarete gelen Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'e şok protesto: Katil Almanya... Haberi Görüntüle

KALIN: REDDEDİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'daki hesabından, Tunus'ta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Kalın, "Dost ve kardeş Tunus'ta demokratik sürecin askıya alınmasını ve halkın demokratik iradesinin yok sayılmasını reddediyoruz. Anayasal meşruiyeti ve halk desteği olmayan girişimleri kınıyoruz. Tunus demokrasisinin bu süreçten güçlenerek çıkacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ankara felaketi yaşadı! Sağanak yağışlar nedeniyle kaza yapan bir araç ortadan ikiye bölündü! Ankara felaketi yaşadı! Sağanak yağışlar nedeniyle kaza yapan bir araç... Haberi Görüntüle

KURTULMUŞ: ASLA KABUL EDİLEMEZ

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da siyasi krizle ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Kurtulmuş, "Darbeler halkın iradesini yok etmektir. Halka karşı namlu doğrultmak asla kabul edilemez. Türkiye'nin duruşu her zaman bellidir. Darbeler insanlık suçudur. Tunus'taki demokrasiyi yok eden bu antidemokratik faaliyetin sonuna kadar karşısındayız" ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading