• G.ALTIN

    4.076,20

  • DOLAR

    38,1008

  • EURO

    43,4851

  • BIST 100

    9.317,24

  • BITCOIN

    $85.201

Trump'ın vergi karanının zeytinyağı etkisi! Türkiye kazandı, İspanya yalnız kaldı!

Trump'ın vergi karanının zeytinyağı etkisi! Türkiye kazandı, İspanya yalnız kaldı!

ABD'nin gümrük vergilerindeki değişiklik, Türk zeytinyağına Endülüs zeytinyağına kıyasla yüzde 10'luk bir avantaj sağladı. 2024'te İspanya'nın Endülüs bölgesi ABD'ye 860 milyon dolar değerinde zeytinyağı ihracatı yapmıştı.

ABD’nin yeni gümrük vergisi uygulamaları, zeytinyağı sektörünü uluslararası arenada yeniden şekillendirdi. Donald Trump’ın açıklamasının ardından, özellikle İspanya’nın Endülüs bölgesi için stratejik öneme sahip olan bu sektör, önemli bir değişim sürecine girdi. Gümrük vergilerindeki farklılıklar, bazı ülkelere rakiplerine karşı büyük avantaj sağladı.

TÜRKİYE’YE YÜZDE 10 AVANTAJ

ABD, Avrupa Birliği’nden gelen zeytinyağına yüzde 20, Tunus’a ise yüzde 28 oranında vergi uygulama kararı aldı. Ancak, Türkiye, yüzde 10’luk vergi oranı ile bu dört ülke arasında en düşük vergi oranına sahip olarak, rakiplerine karşı ciddi bir rekabet gücü kazandı. Bu durum, Türk zeytinyağı üreticilerinin pazarda daha fazla pay elde etmelerine olanak tanıyor.

ENDÜLÜS İÇİN ZORLU GÜNLER

İspanyol zeytinyağı sektörü, bu değişiklikten olumsuz etkilenmiş görünüyor. Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía ve Jaencoop’un zeytinyağı sektörü başkanı Cristóbal Gallego, durumu, "Hepimiz aynı kurallarla oynuyoruz, Türkiye hariç" diyerek eleştirdi. Gallego, eğer ABD’deki zeytinyağı talebinde bir düşüş yaşanırsa, bunun sektörde büyük kayıplara yol açacağını vurguladı. İspanyol zeytinyağının ABD pazarındaki payı ise her üç şişe zeytinyağından birinin İspanyol malı olduğunu gösteriyor.

ENDÜLÜS’ÜN İHRACAT REKORU KIRDI

2024 yılı, Endülüs zeytinyağı sektörü için bir dönüm noktası oldu. Bölge, zeytinyağı ihracatında 4,5 milyar euroyu aşarak tarihi bir rekora imza attı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 39’luk bir artışa işaret ediyor. Andalucía Trade verilerine göre, Endülüs’ün 2024 yılı zeytinyağı ihracatının yüzde 18,8’i ABD’den geldi. Bu da yaklaşık 860 milyon dolarlık bir satış değerine tekabül ediyor.

İSPANYA’NIN ULUSLARARASI PAZARLARI DARALIYOR

Zeytinyağı sektöründeki bu gelişmeler, Endülüs’ün başlıca zeytinyağı pazarı olan ABD’deki rekabeti daha da kızıştırdı. İtalya da ABD pazarında önemli bir oyuncu olmayı sürdürse de, Türkiye’nin daha düşük vergi oranı ve rekabetçi fiyatları, zeytinyağı pazarındaki üstünlüğü elinde tutmasına olanak sağlıyor.

Avatar
Berşan Taşkaya