Trump'a kafa tuttu! Kuzey Kore'den ABD'ye son uyarı: En yıkıcı silahımızı kullanırız!

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin bölgesel tehditlerine karşı ortak savunma kapasitelerini güçlendirmek için "Özgürlük Kalkanı 2025" (Freedom Shield 2025) tatbikatı başlattı. Kuzey Kore Savunma Bakanlığı Özgürlük Kalkanı Tatbikatı’na sert tepki göstererek "ABD ve Güney Kore’yi kontrol altına almak gerekirse, en yıkıcı ve ölümcül silahların kullanımı da dahil tüm seçenekler ordumuz tarafından değerlendirilecektir" uyarısı yapıldı.
Kuzey Kore'den ABD ve Güney Kore'nin ortak tatbikatıyla ilgili beklenen hamle geldi. Kuzey Kore Savunma Bakanlığı’ndan uyarı niteliğinde bir açıklama yapıldı. Açıklamada "ABD ve Güney Kore’yi kontrol altına almak gerekirse, en yıkıcı ve ölümcül silahların kullanımı da dahil tüm seçenekler ordumuz tarafından değerlendirilecektir" ifadelerine yer verildi.
"TATBİKAT KUZEY KORE'Yİ İŞGAL ETMEYİ AMAÇLAYAN BİR PROVOKASYON"
Kuzey Kore’den, ABD ve Güney Kore’nin gerçekleştirdiği 11 günlük ortak Özgürlük Kalkanı Tatbikatı’na sert tepki geldi. Kuzey Kore Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tatbikat kapsamında "gizli yeraltı tünel ağlarını yok etme" ve "düşmanın nükleer silahlarını ortadan kaldırma" eğitimlerinin düzenlendiği hatırlatılarak, "Bu durum, ABD ve Güney Kore’nin savunma amaçlı olduğunu söylediği ortak askeri tatbikatların Kuzey Kore'yi baştan sona işgal etmeyi amaçlayan bir saldırı provasından başka bir şey olmadığını kanıtlamaktadır" denildi.
ABD ve Güney Kore’nin geçmiş yıllarda da birçok ortak tatbikat yaptığı belirtilen açıklamada, "Düşman ülkelerin askeri provokasyonları asla göz ardı edilemeyecek vahim bir düzeye ulaşmıştır" ifadeleri kullanıldı.
"EN ÖLÜMCÜL SİLAHLARI KULLANIRIZ"
Kuzey Kore yasalarının gerekli durumlarda düşmana karşı hangi araç ve yöntemlerin kullanılması gerektiğini açıkça belirlediği belirtilen açıklamada, "ABD ve Güney Kore’yi kontrol altına almak gerekirse, en yıkıcı ve ölümcül silahların kullanımı da dahil tüm seçenekler ordumuz tarafından değerlendirilecektir" uyarısında bulunuldu.
"FECİ SONUÇLARA KARŞI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ"
ABD ve Güney Kore’nin nükleer silahlara sahip bir devletin güvenliğini tehlikeye atmasının "en ağır sonuçlara yol açabileceği" kaydedilen açıklamada, "ABD ve Güney Kore ordularını sorumsuz ve tehlikeli askeri eylemlerini bir an önce durdurmaya çağırıyor, bunların yol açacağı feci sonuçlar konusunda bir kez daha uyarıyoruz" denildi.
TRUMP'TAN SONRA İLK BÜYÜK ASKERİ TATBİKAT
Yıllık "Özgürlük Kalkanı 2025", ABD Başkanı Donald Trump'ın ocakta göreve gelmesinden bu yana iki ülke orduları arasında ilk büyük askeri tatbikat olarak kayda geçti.
İKİ ÜLKENİN ORDUSU 16 BÜYÜK ÖLÇEKLİ SAHA FAALİYETİ DÜZENLEYECEK
Simülasyonlu eğitimler ve muharebe hazırlıklı saha faaliyetlerini içeren tatbikata Güney Kore, yaklaşık 19 bin askerle katılacak. Tatbikat kapsamında iki ülke orduları 16 büyük ölçekli saha faaliyeti düzenlemeyi hedefliyor.
Tatbikat bölgede Kuzey Kore'nin "askeri tehditlerine" ve Pyongyang yönetiminin Rusya ile "derinleşen" askeri işbirliğine karşı düzenleniyor.
