Trendyol kimin, sahibi kimdir? Trendyol kurucusu ve CEO'su kimdir? Trendyol İsrail'e destek mi oldu?

Trendyol kimin, sahibi kimdir? Trendyol kurucusu ve CEO'su kimdir? Trendyol İsrail'e destek mi oldu?

Trendyol'un Kurucusu ve CEO'su, ekonomi dünyasının yanı sıra sosyal medyanın da büyük ilgisini çeken bir isimdir. Filistin İsrail çatışmasında Trendyol'un Filistin temalı tüm ürünleri satıştan kaldırması büyük tepki çekti. Peki Trendyol kimin, sahibi kimdir? Trendyol kurucusu ve CEO'su kimdir? Trendyol İsrail'e destek mi oldu? Demet Mutlu kimdir?

Trenyol son günlerde Filistin temalı tüm ürünlerini satıştan kaldırması üzerine gündemde yerini aldı. Bu karar büyük tepki çekti. Peki Trendyol kimin, sahibi kimdir? Trendyol kurucusu ve CEO'su kimdir? Trendyol İsrail'e destek mi oldu? Demet Mutlu kimdir?

TRENDYOL KİMİN, SAHİBİ KİMDİR?

Trendyol'un en büyük hissedarı, Alibaba Group Holding Limited veya Alibaba.com olarak da bilinen Alibaba Grup'tur. Alibaba, çokuluslu bir Çin teknoloji şirketi olup, e-ticaret, perakende, internet ve teknoloji alanlarında faaliyet göstermektedir. Şirket, 28 Haziran 1999 tarihinde Çin'in Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehrinde kurulmuştur.

Trendyol, 300 bin dolarlık bir sermaye ile başladı ve 2010-2011 yıllarında Tiger Global ve Kleiner Perkins'ten, 2014 yılında ise EBRD'den yatırım aldı. 2018 yılında Alibaba Group, Trendyol'a ortak oldu. Ayrıca, Ağustos 2021'de tamamlanan yatırım turunda 1,5 milyar dolarlık bir yatırım elde etti. Bu yatırım turuna, Amerikan yatırım fonu General Atlantic ve Japonya merkezli SoftBank Vision Fund 2 liderlik etti ve Berlin merkezli Princeville Capital, ADQ (BAE) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) gibi önemli katılımcılar da yer aldı. Bu gelişmelerle birlikte, Trendyol'un değerlemesi 16,5 milyar dolara yükseldi.

Trendyol'un kurucusu Demet Mutlu, şirketi Alibaba'ya 728 milyon dolara sattığını duyurdu.

TRENDYOL KURUCUSU VE CEO'SU KİMDİR?

Trendyol kurucusu ve CEO'su Demet Mutlu'dur. Ayrıca, Peak Games'in yatırımcıları ve kurucuları arasında da yer almaktadır. Demet Mutlu, 2010 yılında Harvard eğitimini yarıda bırakarak Trendyol'u kurdu.

New York Üniversitesi ekonomi bölümünden birincilikle mezun olan Demet Mutlu, finans, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye'de çalışmıştır. Daha sonra Harvard Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başlamıştır.

Türkiye'ye ziyaretleri sırasında özellikle giyim alanında e-ticarette büyük bir potansiyel olduğunu gözlemleyen Demet Mutlu, ikinci yılında Harvard eğitimini yarıda bırakarak 2010 yılında Trendyol'u kurmuştur.

Trendyol, Avrupa'daki tüketicilere ulaşmak amacıyla en.trendyol.com internet sitesini 27 Avrupa ülkesindeki kullanıcılar için hizmete açmıştır. Aynı zamanda, Trendyol yerli üreticilerin ve markaların uluslararası tanınırlığını artırırken Türk markasının gücüne katkı sağlamaktadır.

Müşteri talepleri doğrultusunda, Trendyol Express, Trendyol Hızlı Market ve Yemek, Trendyol Cüzdan ve Dolap gibi yeni uygulamaları da hayata geçirmektedirler.

TRENDYOL İSRAİL'E DESTEK Mİ OLDU?

Trendyol alışveriş platformunda ürün satışı yapan satıcılar, dikkat çeken bir uyarı ile karşılaştılar. Bu uyarıda, "Ürün içeriğiniz internette satış kurallarına aykırı olduğu için yayından kaldırılmıştır." ifadeleri bulunuyordu. Ancak, Trendyol'un Filistin temalı stickerları neden platformdan kaldırdığı konusu da sosyal medya gündeminde geniş bir yer tuttu.

TRENDYOL'DAN FİLİSTİN AÇIKLAMASI

Trendyol, Filistin temalı ürünlerin platformlarından kasıtlı olarak kaldırıldığı yönündeki iddialara yanıt verdi. Şirket, bu iddiaların tamamen temelsiz olduğunu açıkladı ve bu ürünlerin teknik bir sorun nedeniyle geçici olarak sistemsel incelemeye alındığını belirtti. Müdahale sonrası, bu ürünlerin kısa sürede tekrar görüntülenmeye başladığını vurguladı.