Togg'un yollara çıkmasıyla elektrikli şarj ağı yatırımları hız kazanacak!

Togg'un yollara çıkmasıyla elektrikli şarj ağı yatırımları hız kazanacak!

Türkiye'nin gurur projelerinden biri olan Togg'un yollara çıkmasıyla elektrikli şarj ağı yatırımlarının da hız kazanması bekleniyor. Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, "Bu yıldan itibaren tabii ki Togg'un da etkisiyle elektrikli araç sayısının ve modellerinin artacağını düşünüyoruz. Özellikle 2023'ün ikinci yarısından itibaren ve 2024-2025 yıllarında Türkiye'de hızlı bir şekilde elektrikli araç sayısının artacağını öngörüyoruz" dedi.

Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg Nisan ayı itibarıyla yollarda olacak. Togg'un yollara çıkmasıyla elektrikli araç kullanımında da artış yaşanacağı ve hatta elektrikli şarj ağına yeni yatırımların da hız kazanacağı düşünülüyor.

TÜRKİYE'DE ELEKTİRKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI TÜM İHTİYAÇLARA CEVAP VEREBİLECEK ŞEKİLDE GELİŞTİ

Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, Türkiye'de elektrikli araç kullanımıyla birlikte hızla gelişen elektrikli şarj piyasasını değerlendirdi.

Salman, Türkiye'deki elektrikli araç şarj istasyonlarının, elektrikli araç kullanımındaki yaygınlaşma paralelinde mevzuat, altyapı ve teknik açılardan tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde geliştiğini söyledi.

Bu gelişimi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmenin en önemli gündem konuları arasında olduğunu belirten Salman, Zorlu Enerji'nin 2018'de kurduğu ZES (Zorlu Energy Solutions) markasıyla Türkiye'de, 'electrip' markasıyla ise Avrupa'da yükselen ihtiyacı öngörerek elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarını sürdürdüğünü kaydetti.

TOGG'UN ETKİSİYLE ARAÇ SAYISI VE MODELİNİN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Togg'un piyasalarda ortaya çıkaracağı etkileri dile getiren Salman, şu bilgileri paylaştı:

Bu yıldan itibaren tabii ki Togg'un da etkisiyle elektrikli araç sayısının ve modellerinin artacağını düşünüyoruz. Özellikle 2023'ün ikinci yarısından itibaren ve 2024-2025 yıllarında Türkiye'de hızlı bir şekilde elektrikli araç sayısının artacağını öngörüyoruz. Bugünün şartlarında ülkemizdeki şarj cihazı sayısı yeterli olsa da 2030 için 1,5 milyonu aşkın elektrikli aracın yollarımızda olacağını ve bunun onda biri kadar ortak kullanıma açık şarj cihazına ihtiyaç duyacağını düşünüyoruz. Bu da yaklaşık 150 bin adet elektrikli araç şarj cihazına ihtiyaç olacağını gösteriyor. Artacağını öngördüğümüz bu talep doğrultusunda Türkiye'nin, elektrikli araçlar için altyapıyı oluşturabilmesi için 2030 yılına kadar 3 milyar dolar civarında bir yatırım yapması gerekiyor. Bunun 2 milyar dolarlık kısmı dağıtım şirketleri, 1 milyar dolarlık kısmı ise şarj istasyonlarına yatırım yapan şirketlere ait olacak.