Yandex Metrica
SON DAKİKA
Tartışma yaratan teklif: Doğu Türkistanlıları Güneydoğu'ya getirin!

Tartışma yaratan teklif: Doğu Türkistanlıları Güneydoğu'ya getirin!

Coğrafya ve savaş denklemine ilişkin sosyal medyadaki paylaşımlarıyla dikkat çeken Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Hoş, Çin zulmü altındaki Uygur Türklerinin Anadolu'da nüfus yoğunluğu en düşük olan bölgelere yerleştirilmesini istedi.

Gündem

23.01.2024, 19:50

Doğu Türkistan'da Çin zulmü altında yıllardır eziyet çeken Uygur Müslümanlarının Anadolu'ya getirilmesi seçeneği tartışılıyor.

Sosyal medya hesabında savaş tarihi, askeri coğrafya ve etno-kültürel konulardaki paylaşımlarıyla sık sık tartışma yaratan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Hoş, bu kez Uygur Türklerinin Güneydoğu Anadolu'ya getirilmesi teklifinde bulundu. 

Kars-Kilis hattına çektiği çizgiyle Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bakir topraklara dikkat çeken Yüksel Hoş, şunları yazdı:

"Doğu Türkistanlı kardeşlerimize vatanımızın 'nüfus yoğunluğu en düşük' bölgelerini açmak üzerine tezler yapılmalı. Kars-Kilis çizgisinin aşağısı bunun için en ideal bölgedir. Çin zulmü altında yok edileceklerine gelsinler. Bölgenin çoğu zaten boş. Şehirler, köyler, mezralar şenlensin..."

Bu mesaja yöneltilen "O bölgenin insanına sordunuz mu?" şeklindeki tepkiye Hoş şu cevabı verdi: "Bölgenin sahibi olarak konuşuyorum!"

Doğu Ekspresinde bir ilk yaşadı! Sporcu Süleyman Atlı trenin üzerinden... Haberi Görüntüle

TEKLİFLER HAVADA UÇUŞTU

Yüksel Hoş'un öne sürdüğü Doğu Türkistan teklifine yorum yazan yüzlerce vatandaş, mazlumları Türkistan'dan Anadolu'ya taşıma fikri konusunda ayrıştı. Kimileri Suriyeli sığınmacıları örnek göstererek ekonominin mültecilerden ötürü bozulduğunu iddia ederken, kimileri ise nüfus yoğunluğu düşük olan Doğu Anadolu'da milyonluk yeni bir şehir kurma fikrini beğendiklerini ifade etti. 

Kimi vatandaşlar ise Türkiye'deki Afganların kovulması halinde Türkistanlılara rahatlıkla iş kapısı açılabileceğinden bahsetti. Tekliflerin havada uçuştuğu yorumlarda bazıları, Türkistanlılara yardım fikrinin güzel olduğunu ancak onları Kıbrıs'a göndermek gerektiğini savundu.

İşte vatandaşların Doğu Türkistanlıların Türkiye'ye getirilmesi konusunda paylaşımlarından bazıları...

  • Üstünde daha çok çalışılıp ona göre karar verilebilir. Gelen Türkler daha çalışkan ve dürüst olduğu için Suriyeli yerine Türkler çalıştırılır. Suriyeliler de iş bulamayacağı için mecburiyetten dönmeleri gerekir
  • Atatürk döneminde olurdu böyle şeyler... O tren kaçtı.
  • Van gölünün batısına 5-7 milyonluk yeni bir şehir. İstanbul'da olmasına gerek olmayan tüm kurum kuruluş, uzaktan hizmet veren iletişim merkezleri vs burada toplanmalı.
  • Fikir hoş olsa da 5-6 milyon insana iş bulmak, onların oturacağı konutları, kullanacağı yolları, su hatlarını, altyapısını inşa etmek için milyarlarca dolar gerekir. Bunu vergi olarak kısa vadede alamayacağın için büyük problem.
  • İyi güzel de o bölgeyi boşaltmış yurttaşların hala üzerlerine tapulu topraklar var. O sorunun çözülmesi çok büyük sorun. Şurda 10 dönüm toprağın paylaşımında 25-30 kişiyi yanyana getiremiyoruz. Milyonlarca kişiyi nasıl yanyana getirip nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?
  • Başvuru açsalar yeter. Almanya böyle kalkınıyor. Sonra nüfustan atamıyorsun terörle mücadele edemiyorsun. İngiltere örneği iyi incelenmeli.
  • Çok isteriz ülkemize gelmelerini, köylerimiz bomboş oralara yerleşsinler.
  • Güzel fikir ancak, çok koordine ve planlı çalışma yapılması lazım. Tarımsal destekler, arazi destekleri, hayvancılık destekleri ve sürecin kontrolu vs... Yolsa birkaç güne kalmaz hepsi solugu büyük şehirde alır.
  • Ovalara Doğu Türkistanlılar yerleştirilse tarım üretimi patlar Hollanda'yı geçeriz. Dağlara yüksek kısımlara Çeçenler yerleştirilse terör kalmaz, herhangi bir unsur kalmaz.
  • Tarım ve hayvancılıkla ilgileniyorlar doğu sınırında sıkıntı çıkmaz. Çin asimilesi devam ettikçe 4-5 sene sonra Doğu Türkistan'da halkin yarısı devşirme Çinli olucak. Bence mantıklı fikir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading