• G.ALTIN

    4.291,46

  • DOLAR

    39,6673

  • EURO

    45,6692

  • BIST 100

    9.102,02

  • BITCOIN

    $104.520

Tarihten gelen bir isim: İşte Edirne’deki Çöpköy’ün sıra dışı hikâyesi

Tarihten gelen bir isim: İşte Edirne’deki Çöpköy’ün sıra dışı hikâyesi

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çöpköy Mahallesi, dikkat çekici ismiyle merak uyandırıyor. Mahallenin adıyla ilgili biri Osmanlı’ya, diğeri mübadele dönemine dayanan iki farklı rivayet bulunuyor. Mahalle sakinleri köyün adından memnun olsa da geçmişte ismin değiştirilmesi için resmi girişimlerde bulunulmuş.

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çöpköy Mahallesi, hem ismi hem de tarihi arka planıyla ilgi çeken yerleşim yerlerinden biri. 

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE UZANAN BİR HİKÂYE

Eskiden belde statüsünde olan, ancak 2009 yılında nüfusu 2 binin altına düştüğü için mahalleye dönüştürülen Çöpköy’ün adı, yüzyıllar öncesine uzanan iki ayrı efsaneye dayanıyor.

Mahallenin muhtarı Metin Aral, köy halkının bu isimle barışık olduğunu ifade ederek, "Çöpköylüler olarak ismin anlamını biliyoruz, dışarıdan bakıldığında olumsuz algılansa da bu ismin değişmesini şu an istemiyoruz" dedi.

İKİ RİVAYET, TEK İSİM

Mahallenin ismiyle ilgili anlatılan ilk hikâye, Osmanlı padişahı II. Murat dönemine uzanıyor. Rivayete göre, avdan dönen padişah ve yanındakiler, susuzluklarını gidermek için o dönemki köyde mola verir. Genç bir kız, padişaha ayran ikram ederken içine kasıtlı olarak bir saman çöpü bırakır. Padişah şaşkınlıkla sebebini sorunca, kız "Çöp dudaklarınıza geldiğinde durup dinlenin diye" yanıtını verir. Bunun üzerine padişah, "O halde bu köyün adı Çöpköy olsun" diyerek ismi tescil eder.

İkinci rivayet ise mübadele yıllarına uzanıyor. Muhtar Aral’ın aktardığına göre, Balkanlardan göç eden Türkler için Çöpköy, bir tür toplanma ve yerleştirme bölgesi olmuş. Bu dönemde “çöp çekmek”, kura anlamına geldiğinden, isim buradan da türemiş olabilir. Aral, "Ankara’ya ismin değiştirilmesi için başvuru yapıldı ama haritalarda işaretli olduğundan bu pek mümkün görünmüyor" diye ekliyor.

"İSMİN DEĞİŞMESİNE GEREK YOK"

Çöpköy, belde statüsündeyken son belediye başkanlığını yapan İzzet Topçu da ismin kökenini mübadele dönemine bağladıklarını ve resmi kayıtlara bu şekilde geçirdiklerini belirtiyor. "Çöpköy gibi isimler pek bulunmaz. Bu nedenle bu tarihi ismin korunması gerektiğini düşünüyoruz" diyor.

"ADIMIZLA GURUR DUYUYORUZ"

Mahalle sakinleri de köylerinin adıyla barışık. Nazmiye Aral, köyün geçmişte oldukça kalabalık olduğunu ve tarımla geçinildiğini anlatıyor: “Gündöndü ve pancar ekerdik. İsmiyle ilgili bir sorunumuz yok.” Uzun yıllar İstanbul’da yaşadıktan sonra emeklilikte Çöpköy’e dönen Zübeyde Uzun ise, “Ben Çöpköy geliniyim, köyümüz çok güzel. Doğasını, insanını seviyorum. Adımızdan da memnunum” sözleriyle duygularını dile getiriyor.

ZİYARETÇİLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Tarihi hikâyeleri ve farklı ismiyle dikkat çeken Çöpköy, zamanla yerli ziyaretçilerin de ilgisini çekmeye başladı. Osmanlı’dan mübadele dönemine kadar uzanan geçmişiyle bu küçük mahalle, adını belki de tarihin bir kıyısına değil, kalbine yazdırmış durumda.TRHABER

Avatar
Ahmet İğdişli