Tahtakurusu istilası! Madleen'de gözaltına alınan aktivistlere büyük eziyet

Madleen'deki Brezilyalı aktivist Avila, İsrail'in uygulamalarına karşı açlık grevine başladı. Uluslararası sularda İsrail tarafından zorla alıkonularak ülkeye nakledilmelerine karşın "yasa dışı yollarla ülkeye girmek" ile suçlanan 12 aktiviste dün 100 sene boyunca ülkeye giriş yasağı getirildi. Ayrıca aktivistlerin gözaltı merkezinde tahtakurusu istilası ve sadece içilemeyen musluk suyuna erişimle karşı karşıya bırakıldığı öğrenildi.
Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail devleti, Sicilya'dan ikisi Türk 12 aktivist ile yola çıkan Madleen gemisine uluslararası sularda el koydu.
Aylardır abluka altında olan ve yoğun bombardımana maruz kalan Gazze'ye yardım malzemeleri taşıyan 18 metrelik Madleen gemisinin 1 Haziran'da başlayan yolculuğu önceki gece yarısı katil İsrail devletinin müdahalesiyle kıyıya 185 km uzaklıkta son buldu.
100 SENE BOYUNCA ÜLKEYE GİRİŞ YASAĞI
Gazze'deki ablukayı kırmak için yola çıkan ancak İsrail'in Aşdod limanına çektiği Madleen gemisindeki 2'si Türk 12 aktivist, sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion havalimanına götürüldü. Alıkonulan Madleen gemisindeki 12 aktivist, İsrail'den hemen ayrılmazlarsa gözaltı merkezine götürüldü.
Ülkede kalan 8 aktivist, Ramle'deki gözaltı merkezinde mahkemeye çıkarıldı ve duruşmalar 5 saatten fazla sürdü.
Uluslararası sularda İsrail tarafından zorla alıkonularak ülkeye nakledilmelerine karşın "yasa dışı yollarla ülkeye girmek" ile suçlanan 12 aktiviste dün 100 sene boyunca ülkeye giriş yasağı getirildi.
4 AKTİVİST SINIR DIŞI EDİLMEYİ KABUL ETTİ
İsrail medyası, Greta Thunberg'ün de aralarında olduğu 4 aktivistin, sınır dışı edilmeyi kabul ettiğini yazdı. Sınır dışı belgelerini imzalamayı reddeden 5 Fransız aktivistin ise mahkemeye çıkarılacağı bildirildi.
İsveçli aktivist Greta Thunberg'ün belgeleri imzaladığı ve Fransa'nın başkenti Paris'e giden uçağa bindiği aktarıldı.
Diğer taraftan Brezilyalı aktivist Thiago Avila, geminin alıkonulmasından itibaren açlık grevine başladı. Ayrıca aktivistlerin gözaltı merkezinde tahtakurusu istilası ve sadece içilemeyen musluk suyuna erişimle karşı karşıya bırakıldığı öğrenildi.
AVUKATLARDAN SAVUNMA
Adalah hukuk ekibi, İsrail'in Madleen'i uluslararası sularda durdurarak Gazze ablukasını kırmaya çalışan barışçıl ve silahsız gönüllülerin tutuklanmasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu savundu.
Avukatlar, yaptığı savunmada ''Savunmasız bir nüfusu açlığa mahkum etmek üzere tasarlanmış yasa dışı Gazze ablukasının, toplu cezalandırma anlamına geldiğini ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) soykırım davasında verdiği "geçici tedbir kararını" doğrudan ihlal ettiğini vurguladı.
Adalah hukuk ekibi, aktivistlerin ablukayı kırmaya ve Gazze'de açlık çeken sivillere insani yardım ulaştırılmasını sağlamaya çalışarak meşru çerçevede hareket ettiğini söyledi.
72 SAAT GÖZALTINDA KALACAKLAR
Öte yandan mahkeme heyeti, aktivistlere deniz ablukasından haberdar olup olmadıklarına ilişkin soru yöneltildi. Aktvitisler, cevap olarak ablukanın uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunun ve İsrail'in eylemlerini haklı gösteremeyeceğine dikkat çekti.
Mahkeme heyeti, aktivistlerin daha erken ayrılmayı kabul etmedikleri takdirde, zorla sınır dışı edilmeden önce 72 saat gözaltında tutulabileceğini ifade etti.
Avukatlar ise, gönüllü aktivistlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalarını ve ülkelerine geri dönebilmelerini talep etti.
Mahkemenin ilerleyen saatlerde karar vermesinin bekleniyor.
GEMİDE KİMLER VAR?
Gemide, Avrupa Parlamentosunun (AP) Fransız üyesi Rima Hassan ve Almanya vatandaşı Yasemin Acar'ın yanı sıra Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes, Fransa'dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad olmak üzere 12 kişi bulunuyor.
