Yandex Metrica
SON DAKİKA
Suriyeliler bayramda neden ülkelerine gidiyor? Ülkelerine giden mülteciler neden tamamen geri dönmüyor? Bayramlaşma izni nedir?

Suriyeliler bayramda neden ülkelerine gidiyor? Ülkelerine giden mülteciler neden tamamen geri dönmüyor? Bayramlaşma izni nedir?

Suriyeli sığınmacıların bayramda ülkelerine gidip tekrar Türkiye'ye dönmesi siyasetin gündeminde. Peki, ülkesine giden Suriyelilerin geri dönmesine neden izin veriliyor? Bu konuda herhangi yasal süreç nasıl işliyor?

Gündem

15.03.2024, 21:23

Bayramda Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerine izin verilmeyebileceğine yönelik açıklamalar sonrası yeni bir uygulama olup olmayacağı tartışma konusu. 

Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan binlerce Suriyeli mültecinin, bayramlarda güvenli bölgeye gidip dönmesine izin veriliyor. Peki uygulama ne zaman başladı, nasıl bir prosedür uygulanıyor?

Ramazan Bayramı kaç gün? 2024 Bayram tatili 9 gün mü... Haberi Görüntüle

TEL ÖRGÜLERİN ARDINDA BAYRAMLAŞMA 

1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması ile birlikte Suriye ile sınırlar çizilmişti. Bu anlaşmanın ardından, iki komşu il olan Şanlıurfa Türkiye'de, Hasiçi ise Suriye'de kalmıştı. Bu şehirlerde yaşayan akrabalar ise yeni sınırlar ile birlikte iki farklı ülkenin vatandaşı olmuştu. Bayramlarda tel örgüler arkasından birbirleriyle bayramlaşıyor, kalabalıkta bağırarak seslerini karşı tarafa duyurmaya çalışıyorlardı.

2024 MANİSA-GÖRDES SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Manisa-Gördes'te hangi... Haberi Görüntüle

BAYRAMLAŞMA İZNİ İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

1999 yılında Şanlıurfa ve Hasiçi (Haseke) Valilikleri arasında bir protokol imzalandı ve bu protokol ile birlikte bayramlarda, valiliklerden alınan özel izin ile birlikte 48 saatliğine sınırı geçmek mümkün hale geldi. Bu şekilde Şanlıurfa ve Hasiçi'nde yaşayan akrabalar, bayramlarda yan yana gelebiliyor, 48 saatliğine birbirleriyle vakit geçirebiliyordu.

Yusuf Şevki Hakyemez kimdir? AYM üyesi Yusuf Şevki Hakyemez nereli? Haberi Görüntüle

BAYRAMLAŞMA İZNİ 2011'DE ASKIYA ALINDI

2011 yılında, Suriye'de çıkan iç savaşın ardından bayramlaşma izni 'güvenlik gerekçesiyle' askıya alındı. İnsanlar bu süre boyunca tel örgüler arkasından bayramlaşmaya devam ettiler.

2014 yılında ülkede güvenli bölgelerin oluşturulmasıyla birlikte, bayramlaşma izni protokolü tekrar devreye alındı. Ancak bu sefer, sadece Türkiye'den Suriye'ye geçişlere izin verildi. İzin sığınmacıları kapsayacak şekilde daraltıldı. Bayramlaşma İzni için Türk vatandaşlarının Suriye’ye geçişi ve Suriye’den Türkiye’ye geçişler yasaklandı.

'Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk' sergisi 19 Mart Salı... Haberi Görüntüle

AMAÇ SURİYELİLERİN ÜLKESİ İLE BAĞININ KOPMAMASI

Suriyelilerin “bayram tatili” için Suriye’ye gitmelerine Türkiye özel olarak izin veriyor. Temel hedef Suriyelilerin ülkeleri ile duygusal bağlarının kopmaması. Böylece gönüllü geri dönüşün daha kolay olması amaçlanıyor. Bayram ziyaretleri gönüllü geri dönüş politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading