Suriye'ye harekât hazırlığı: Muhalif gruplar Ankara'ya çağrıldı
Suriye'ye planlanan büyük harekât, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuz ayındaki Tahran ziyareti sonrası ertelenmişti. Aradan geçen süreçte Ankara ne Şam'dan ne de Tahran'dan olumlu bir adım göremedi. Devrimci muhalif grupların yeniden Ankara'ya çağrılması ertelenmiş operasyon için harekete geçildiği yorumlarına neden oldu.

ABD'nin Suriyeli muhalifler gruplar üzerinde kontrol sağlama çabası, İran'ın Kafkasya'ya açılacak Zengezur Koridoru'na direnişi ve İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun yeniden işbaşına gelme ihtimalinin belirmesi gibi gelişmelerin ortasında Türkiye, Suriye-Irak cephesini yeniden hareketlendirdi.
Suriye Milli Ordusu'nun tüm bileşenleri acil bir toplantı için Ankara'ya çağrıldı. Aynı saatlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, Pençe-Kilit operasyonlarının devam ettiği Irak kuzeyindeki faaliyetleri denetlemek sınır hattına gitti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guiterres'in Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'le buluştu. Gelişmeler Suriye-Irak sınır hattında terör örgütüne yönelik yeni operasyonların gelmekte olduğuna ilişkin şüphelere yol açtı.
19 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana formatı çerçevesinde Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Tahran'da buluşmuş, İran dini lideri Ali Hamaney'le de görüşen Erdoğan muhataplarından 'Suriye'ye yönelik yeni operasyona destek vermelerini' istemişti.
ÇÖZÜM İSTEĞİ KARŞILIK BULMADI
O günlerde herkes, Türk ordusunun Suriyeli muhaliflerle birlikte PKK/YPG'ye yönelik operasyon yapmasını beklerken bu plan ani bir kararla ertelenmiş ve Ankara, çözüm için 'rejimle müzakere de dahil bütün önerilere açık olduğu' mesajını vermişti.
Fakat aradan geçen 3,5 aylık süreç, Beşşar Esed yönetimindeki Şam rejiminin sığınmacıların geri dönüşüne ilişkin bir adım atmaya niyetli olmadığını, üstelik İran'ın da Karabağ'da Türkiye ve Azerbaycan'ın karşısında konumlanmaya kararlı olduğunu gözler önüne serdi. Tahran, Türkiye'yi Azerbaycan'la buluşturacak Zengezur'u desteklemek bir yana, Karabağ sınırına asker yığıp Ermenistan ordusuna SİHA vermeye başladı.
ABD ise Ankara'nın Şam'la temas için attığı adımları muhalif grupları kışkırtma amaçlı kullandı. Washington yönetimi, Suriye Milli Ordusu bileşenlerine, "Türkiye sizi terk etmeye hazırlanıyor. Ama biz yanınızdayız" mesajı vermesine rağmen Suriye kuzeyinde planladığı ölçekte bir karışıklık yaratamadı.
Muhalifleri son olarak temmuz ayında Ankara'ya çağırarak 'beklenen büyük harekâtın bir süre ertelendiğini' bildiren güvenlik birimleri, bugün aynı gruplara 'operasyon planının yeniden aktive edildiğini' duyurabilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Halep sınırındaki Tel Rıfat'tan doğudaki Kamışlı'ya kadar ABD destekli terör örgütünü süpürmek için hazırladığı detaylı harekât planları için ne zaman düğmeye basılacağı merak konusu.