• G.ALTIN

    4.150,08

  • DOLAR

    38,4210

  • EURO

    43,7418

  • BIST 100

    9.490,90

  • BITCOIN

    $93.966

Süper çılgın uranyum yatağı! Tüm dengeler değişecek!

Süper çılgın uranyum yatağı! Tüm dengeler değişecek!

Süper güçlerin karış karış izini sürdüğü uranyum nükleer silah yapımının en büyük ham maddesi olarak göze çarpmaya devam ediyor. ABD, Çin, Avrupa ve Türkiye'nin peşinden koştuğu değerli madene ilişkin çarpıcı bir keşif yaşandı. Moğolistan Çin sınırı arasında süper çılgın uranyum rezervi bulundu.

Nükleer silah yapımında en büyük ham maddeyi oluşturan uranyum Türkiye dahil Çin, Amerika ve Rusya gibi süper güçleri peşinden koşturmaya devam ediyor. 

Süper güçler karış karış uranyum yatağı ararken Çin, Ordos Havzası'nın Jingchuan bölgesinde süper büyük bir uranyum cevheri yatağı keşfetti. 

SÜPER ÇILGIN URANYUM YATAĞI

Moğolistan sınırında bulunan devasa çılgın uranyum rezervine ilişkin açıklama yapan Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı, CGS, havza Çin'in orta-batı bölgesinde yer alıyor ve doğalgaz, kömür yatağı metan, kömür ve petrol kaynakları açısından zengin değerlendirmesinde bulundu.

Çılgın keşfe ilişkin açıklama yapmaya devam eden bakanlık, GS, havzanın aeol kumtaşında keşfedilen süper büyük uranyum cevheri yatağının, böyle bir jeolojik ortamda bulunan dünyanın ilk uranyum yatağı olduğunu ve bilinen sınıflandırmalara yeni bir uranyum cevheri türü eklediğini belirtti.

Öte yandan Çin medyası Global Times'ın haberine göre, Ordos Havzası'ndaki yaklaşık 200.000 kilometrekarelik alan ve kuzeybatı Çin'deki Tarim Havzası ve Junggar Havzası ile kuzeydoğu Çin'deki Songliao Havzası'ndaki birçok alan da dahil olmak üzere, aeol kumtaşının Çin'de yaygın olarak dağıldığı belirtildi. 

Türkiye ve süper güçleri peşinden koşturan uranyum üzerinde çalışan bilim adamı Jin Ruoshi, Çin'de yeraltında petrol ve kömür bulunan birçok havzada, yukarıda aeolian kumtaşı oluşumları olabileceğini, bunun da yeni yataklar bulma potansiyeline işaret ettiğini belirten CGS, muhtemelen Çin için büyük ve hatta süper büyük uranyum yataklarının keşfine yol açacağını söyledi.

Yeni tip uranyum rezervlerinin yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jin, Yeni tip uranyum yataklarının, geleneksel kumtaşı barındıran uranyum yatakları gibi, düşük madencilik maliyetleri, düşük kirlilik ve büyük yatak ölçekleri gibi avantajlara sahip yorumunda bulundu.

Değerlendirmelerine devam eden Jin, ayrıca, aeolian kumtaşı barındıran uranyum yatakları dünya çapında yaygın olarak çıkarılmadığından, keşfin dünya için uranyum cevheri keşif kapsamını büyük ölçüde genişlettiğini de sözlerine ekledi.

URANYUM ZENGİNİ 10 ÜLKE! TÜRKİYE LİSTEDE VAR MI?

Öte yandan geçtiğimiz aylarda Dünya Nükleer Birliği tarafından yapılan araştırmada uranyum zengini 10 ülke gelirlendi. İşte o lise;

10. MOĞOLİSTAN

Listenin 10. sırasında yer alan Asya ülkesi Moğolistan uranyum zengini ülkeler arasında yer alıyor. Moğolistan'ın toplam uranyum rezervi 145 bin ton.

9. ÇİN

Listenin 9. sırasında yer alan bir diğer Asya ülkesi ise Çin oldu. Uranyum rezervini Nükleer Silah yapımında değerlendiren Çin'in toplam rezervi 224 bin ton.

8. NİJER

Fransa'yı geçtiğimiz aylarda ülkeden kovan ve Türkiye ile birçok savunma anlaşması imzalayan Afrika ülkesi Nijer'de uranyum zengini ülkeler arasında yer alıyor. Nijer'in toplam uranyum rezervi 277 bin ton.

7. BREZİLYA

Listenin 7. sırsında ise Güney Amerika ülkesi Brezilya yer alıyor. Uranyum bakımında oldukça zengin olan topraklara sahip olan Brezilya'nın toplam rezervi 311 bin ton.

6. GÜNEY AFRİKA

Yine Nijer gibi Kara Kıta'nın bir başka uranyum zengini olan ve listede 6. sırada kendisine yer bulan Güney Afrika ise bir diğer uranyum zengini Afrika ülkesi olarak karşımıza çıkıyor. Güney Afrika'nın toplam rezervi ise 321 bin ton.

5. NAMİBYA

Güney Afrika'nın sınır komşusu olan bir diğer Afrika ülkesi Namibya ise yine uranyum zengini ülkeler arasında yer alıyor. Nabimya'nın toplam rezervi ise 470 bin ton.

4. RUSYA

Listenin 4. sırasında yer alan ve çıkardığı uranyum rezervini Çin gibi nükleer silah yapımında kullanan bir diğer ülke ise Rusya. Moskova hükümetinin toplam uranyum rezervi ise 481 bin ton.

3. KANADA

Uranyum bakımından zengin olan ve listenin 3. sırasında kendisine yer bulan uranyum zengini Kanada ise 589 bin ton rezervi ile göze çarpıyor.

2. KAZAKİSTAN

Asya'nın ve dünyanın en zengin uranyum rezervine sahip ülkesi ise 815 bin ton uranyum rezervi ile Kazakistan oldu.

1- AVUSTRALYA

Dünyanın 1.7 milyon rezervi ile en büyük uranyum kaynağına sahip olan ülkesi ise Avustralya oldu.

URANYUM TÜRKİYE'DE VAR MI?

MTA tarafından yapılan toryum rezerv çalışmaları sonucunda paylaşılan verilerde Eskişehir'e bağlı Sivrihisar, Kızılcaören, Karkın ve Okçu köyleri arasında 15 kilometrelik bir sahada toryum yatağı bulundu. 2017 yılı çalışmalarında ise Manisa Köprübaşı'nda 3,487 ton, Uşak'ta 490, Yozgat'ta 6,700 ton, Aydın'da ise 2 bin ton uranyum rezervi keşfedildi. 

2024 yılında yapılan çalışmalar sonucunda ise Türkiye'nin en büyük uranyum rezervi Nevşehir'de bulundu. 2011 yılından itibaren devam eden Nevşehir Radyoaktif Hammadde Aramaları Projesi kapsamında Gülşehir ilçesine bağlı Dadağı ve Gümüşyazı köylerinde 22 bin ton uranyum rezervi bulundu.

Bulunan 22 bin tonluk uranyum yatağından elde edilecek ürün, küresel pazarda oldukça değer görmekte. Bu uranyumun nükleer enerji santrali kuran ülkelere satılması planlanıyor.

URANYUM NERELERDE KULLANILIR?

Uranyumun kullanım alanları oldukça zengin ve etkileyicidir.

Kullanım alanları ise;

* Nükleer enerji santral yakıtı olarak,

* Uranil asetat analitik uygulamalarında,

* Zırh kaplama, gemi ve uçak yapımında,

* Seramiğe renk vermek amacıyla,

* Üretim reaktörlerinde, plütonyum hidrojen bombası yapımında,

* Nükleer patlayıcı yapımında kullanılabiliyor.

Avatar
Ozan KOLTUK