Yandex Metrica
SON DAKİKA
Stratejik güç budur! Olası Rusya-Ukrayna savaşını sadece Türkiye durdurabilir

Stratejik güç budur! Olası Rusya-Ukrayna savaşını sadece Türkiye durdurabilir

Geçtiğimiz yıl Rusya’nın Ukrayna sınır bölgesine yapmaya başladığı askeri yığınak sonrasında yeniden alevlenen savaş gerginliği, mevcut coğrafyaya olan yakınlığı ve NATO üyesi olması nedeniyle Türkiye için dış politikada büyük bir zorluk içerse de Rusya ve Ukrayna ile olan derin ilişkileri sayesinde çatışmayı önleyebilecek kilit ülke konumu elindeki en önemli avantajı görülüyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise barışı sadece Türkiye'nin başarabileceğini söyledi.

Gündem

23.01.2024, 22:05

Habertürk yazarı Kürşat Zorlu bugünkü, "Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Barışı ancak Türkiye sağlayabilir" başlıklı yazısında Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimi değerlendirdi. Yazıda, Türkiye'nin hayati rolüne dikkat çekilirken ABD ile Rusya arasındaki çekişmenin bölgemize yansıdığı belirtildi.

21 Mart Erdoğan Kayseri mitingi saat kaçta başlayacak? AK Parti... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-UKRAYNA İLİŞKİLERİNDE BÜYÜK BİR POTANSİYEL ORTAYA ÇIKTI

Zorlu'nun Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ile yaptığı söyleşisinin ilgili kısmı şöyle:

"Ukrayna’daki gerginlik sürerken Rusya’nın 16 Şubat’ta saldıracağı iddia edilmişti. Saldırı gerçekleşmedi ancak Ukrayna 16 Şubat’ı “Birlik Günü” olarak ilan etti. Kutlamalar yapıldı, evlere bayraklar asıldı.

Dün Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ile son gelişmeleri ve Türkiye-Ukrayna ilişkilerini konuştuk.

Daha önce ülkesinde Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan Bodnar iki ülke ilişkilerinin ABD-Rusya gerginliğinin ötesinde olduğunu, hemen hemen tüm sahalarda büyük bir potansiyelin açığa çıktığını söyledi.

Büyükelçi Bodnar ticaret, sanayi, turizm, tarım, havacılık ve daha pek çok sektörde iki ülkenin iş dünyasına yeni fırsatlar sunduğunu söyledi.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Seçimin güvenliği için tedbirlerimizi aldık Haberi Görüntüle

UKRAYNA VE GÜRCİSTAN'IN NATO'YA GİRMESİ EN GÜZEL CEVAP OLURDU

Ukrayna’nın tek ve savunmasız kaldığı sürece Rusya'nın bu pozisyonunun süreceğini ve askeri hamlelerinden vazgeçmeyeceğini ifade eden Büyükelçi Bodnar, NATO’ya üyelik konusunda geri adım atmayacaklarını belirtirken “Haziran ayında NATO zirvesi sırasında Ukrayna ve Gürcistan’nın NATO'ya girmesi ile ilgili karar bölgedeki güvenlik tehditlerine en güzel cevap olurdu. Bu karar alınmadığı sürece Rusya tarafından gelen tehdit her zaman olacak." dedi.

Büyükelçiye geçtiğimiz gün Rus Devlet Dumasında kabul edilen sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine ilişkin kararı hatırlattım. Şöyle konuştu:

"Rusya Donbas'taki silahlı çatışmaya taraf olarak kendi katılımını gizlemeyi başaramayacak. Rusya Devlet Başkanı Putin'in yasa tasarısını desteklemesi uluslararası hukuk ve güvenlik mimarisi için çok daha geniş ve yıkıcı sonuçları olacaktır."

2024 MANİSA-SARUHANLI SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Manisa-Saruhanlı'da hangi... Haberi Görüntüle

2024 MANİSA-KÖPRÜBAŞI SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Manisa-Köprübaşı'nda hangi... Haberi Görüntüle

BARIŞI SAĞLAYABİLECEK YEGANE ÜLKE TÜRKİYE

Büyükelçi Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk konusunda net konuştu:

“Şu an barışı sağlayabilecek yegane ülke Türkiye. Cumhurbaşkanları düzeyinde çok iyi ilişkiler var. Türkiye’nin her iki ülkeyle teması güçlü. İstanbul’da toplanacak bir zirveye biz ön yargısız evet diyoruz.”

Öyle anlaşılıyor ki Ukrayna, Türkiye’nin bu konudaki çağrısına tam destek veriyor. Rusya bu konuda henüz net bir cevap vermedi. Geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun iki ülkenin Dışişleri Bakanları ile yaptığı telefon görüşmesinde de bu çağrı yinelendi."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading