Yandex Metrica
SON DAKİKA
Sondaj çalışmaları hız kesmeden devam ediyor! Oruç Reis modernize edildi

Sondaj çalışmaları hız kesmeden devam ediyor! Oruç Reis modernize edildi

Modernizasyon çalışmalarında son aşamaya gelinen Oruç Reis gemisi, Mavi Vatan'a daha güçlü bir dönüş yapacak. Oruç Reis, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.

Gündem

23.01.2024, 19:42

Modernize çalışmaları ile operasyon kabiliyeti artırılan Oruç Reis gemisi denizlere geri dönmeye hazırlanıyor. 

Bir yandan Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metrekiplük doğalgazı karaya yaklaştıran Türkiye, diğer yandan sismik araştırmalara hız kesmeden devam ediyor.

Son şeklini Fetullah Gülen veriyordu! FETÖ’nün Siyaset Mahrem Yapılanmasının bilinmeyenleri... Haberi Görüntüle

SONDAJ GEMİLERİ MODERNİZE EDİLİYOR 

Sondaj ve araştırma çalışmalarının hızlanması için son olarak Abdülhamid Han sondaj gemisi filoya katılırken, diğer gemiler için de güçlendirme çalışmaları yapılıyor. 

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Bu kapsamda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 5 yıllık zorunlu bakım, ekipman ve yazılım modernizasyonu için faaliyetlerine ara verdi. Birkaç aydır İstanbul'da bakımda bulunan Gemi, geçen günlerde de Zonguldak'taki Filyos Limanına demirledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından paylaştı: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı'nda! Haberi Görüntüle

20 YILLIK İŞİ 8 YILDA YAPACAK 

Son aşamasına gelinen modernizasyon çalışmalarının ardından Oruç Reis gemisinin sismik veri toplama kapasitesi, 4x6.000 metreden 4x8.100 metreye çıkarılacak. Böylece gemi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.

FETÖ'yle mücadele devam ediyor: Hakkında 11 yıl kesinleşmiş hapis cezası... Haberi Görüntüle

HARİTALANDIRMA KABİLİYETİ KAZANACAK 

Ayrıca sismik veri toplama kapasitesinin artırılması sayesinde gemi daha çok 3 boyutlu projelerde kullanılmaya başlanarak gemiye operasyon kabiliyeti ile daha derin hedefleri ve özellikle tuz-altı derin hedefleri haritalandırma kabiliyeti kazandırılacak.

Şu ana kadar denizlerdeki sismik veri toplama çalışmalarında öncelikle milli gemiler Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri kullanıldı ve eş zamanlı sismik veri toplama faaliyetleri yürütüldü. Bu kapsamda Karadeniz'de deniz altına boru serimi devam ederken, 2018'den bu yana Akdeniz'de ise 8 derin deniz sondajı planlanan takvim çerçevesinde tamamlandı.

SONDAJ ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR 

Oruç Reis'in bakımda olduğu şu günlerde, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ise Karadeniz'de çalışmalarını sürdürüyor. Gerek kuyulardan elde edilen gerek yeni toplanan sismik veriler ışığında jeolojik model güncellenerek belirlenen diğer yüksek potansiyelli alanlarda faaliyet gösterilmeye devam ediliyor.

Diğer  yandan, sondaj gemilerinin faaliyetleri de hız kesmeden devam ediyor. Halihazırda Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz'de Türkali-10 sondaj kuyusunda, Kanuni Sondaj Gemisi Türkali-6 sondaj kuyusunda, Yavuz Sondaj Gemisi de Türkali-4 sondaj kuyusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading