Son dakika... Tunus'ta darbe! Başbakan Meşişi görevden alındı
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, meclisin tüm yetkilerini dondurdu. Milletvekillerinin dokunulmazlıkları da askıya alındı. Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ise ülkede darbe olduğunu ve Tunus Cumhurbaşkanı'nın aldığı kararları geçersiz saydığını açıkladı. Gannuşi 'Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl müdahaleye çağırıyoruz'' açıklamasında bulundu. Ülkede mayıs ayında darbe hazırlığı iddiaları ortaya atılmıştı.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Said, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını da ilan etti. Atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı.
ASKERLE TOPLANTI
Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.
Said, birkaç ay önce almaları gereken bu kararları Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile yaptığı istişareler sonrasında aldığını ifade etti.
'BAŞBAKAN TUTUKLANDI' İDDİASI
Nahda'dan gelen açıklamada Tunus Başbakanı Meşişi'nin nerede olduğunun bilinmediği, Cunhurbaşkanlığı Sarayı'nda esir tutulduğuna dair haberlerin olduğu ifade edilmişti. Haber kaynaklarına göre de Meşişi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tutuklanmış durumda.
Milletvekillerinin de tutuklandığı iddia ediliyor.
MECLİS KUŞATILDI
Ordunun tanklar ve zıhlı araçlarla Parlamento binasını kuşattığı belirtiliyor.
'BU BİR DARBE'
Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşit Gannuşi^den açıklama geldi. Gannuşi ülkede darbe olduğunu duyurdu ve Tunus Cumhurbaşkanının aldığı kararları geçersiz saydığını açıkladı.
'Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl müdahaleye çağırıyoruz'' açıklamasında bulunan Tunus Meclis Başkanı Gannuşi: "Demokratik olarak seçilmiş parlamento ve hükümet halen görevinin başında." şeklinde konuştu.
NAHDA BÜROSUNA BASKIN GİRİŞİMİ
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları destekleyen göstericiler, Nahda Hareketi’nin genel merkezine baskın düzenlemeye çalıştı.Başkent Tunus’taki Nahda Hareketi'nin genel merkezine doğru yürüyüşe geçen göstericiler ile geniş güvenlik önlemleri alan polis arasında arbede yaşandı. Polis, ülkenin milli marşını okuyarak genel merkeze baskın düzenlemeye çalışan göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak uzaklaştırmaya çalıştı.
DARBE ÖNCESİ DE NAHDA'YA SALDIRI
Tunus'ta Pazar günü yüzlerce kişi, sağlık sektöründe yaşanan sorunlara tepki olarak, hükümetin istifası ve meclisin feshedilmesi talebiyle gösteri düzenlemşti. Göstericiler bazı sosyal medya aktivistlerinin çağrısıyla meclis binasının yakınlarında toplanmış, "Hükümetin istifası ve meclisin feshedilmesine evet" yazılı pankartlar taşımıştı.
NAHDA 'İÇERDEN VE DIŞARDAN DESTEKLENİYOR' DEMİŞTİ
Bazı gruplar Nahda Hareketinin binalarına saldırmıştı. Nahda tarafından yapılan açıklamada, saldırganlar "suç çeteleri" olarak tanımlanmış, ülke içinden ve dışından desteklendiğine işaret edilmişti. Açıklamada, bu saldırılarla demokratik sürecin sona erdirilmek ve diktatörlüğün geri dönülmesine zemin hazırlamak için kaos ortamı oluşturmanın amaçlandığı kaydedilmişti.
MAYIS'TA DARBE İDDİASI ORTAYA ATILMIŞTI
Ülkede mayıs ayında Cumhurbaşkanı Kays Said'in danışmanları tarafından "Başbakan ve Meclis Başkanı'nın alıkonularak, Anayasa çerçevesinde Said'in yönetime tek başına el koymasını içeren bir darbe planı hazırlandığı" ileri sürülmüştü. Söz konusu darbe planının 13 Mayıs'ta Said'in Özel Kalem Müdürü Nadya Akkaşa'ya "çok gizli" notuyla sunulduğu iddia edilmşti.
İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesinin paylaştığı belgelere göre, Cumhurbaşkanı Said'in, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çağırdıktan sonra ikilinin dış dünyayla tüm bağlantılarının kesilerek Saray'dan ayrılmalarına müsaade edilmemesi, Cumhurbaşkanı'nın da Anayasa'nın 80. maddesi uyarınca ulusal bir olağanüstü hal durumunda tüm iktidarı ele alma yetkisini kullanması planlanmıştı. Ardından Meclis Başkanı ve Başbakan'ın da katıldığı ulusa sesleniş konuşmasıyla Cumhurbaşkanı Said'in yönetime el koyduğunu duyurması öngörülüyordu.