Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: Pentagon açıkladı! Türkiye S-400'leri İncirlik'e mi getirdi?

Son dakika: Pentagon açıkladı! Türkiye S-400'leri İncirlik'e mi getirdi?

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisinin Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamaya göre S-400 savunma sistemleri İncirlik üssüne getirildi. Türk Savunma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Sky News Arabia yalanlandı.

Gündem

23.01.2024, 18:14

Adını vermeyen bir Pentagon yetkilisinin Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamaya göre S-400 Savunma Sistemleri ABD Hava Kuvvetleri ve NATO tarafından kullanılan Adana'daki İncirlik Askeri Üssüne getirildi. 

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 bataryalarından birini İncirlik Üssü'ne yerleştirdiği ortaya çıktı. Çarpıcı bilgi ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi tarafından açıklandı. S-400 alımı bahanesiyle Türkiye'yi F35 savaş uçağı projesinden çıkaran ABD'nin İncirlik konusundaki çekincesi dikkat çekiyor ancak Amerikan ordusunun üs egemenliği konusunda hiçbir şekilde söz hakkı bulunmuyor. Türkiye İncirlik'i ABD ordusuyla birlikte ortak kullanıyor. Üssün komutanı da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından atanıyor. Ayrıca Türkiye'ye teslim edilmiş F35 uçağı da olmadığı için S-400'lerin -ABD iddiaları doğrultusunda- bir Amerikan sistemine tehdidi de sözkonusu değil.

Öte yandan sözkonusu gelişme, Türkiye'nin S-400'ü yakında Suriye'deki terör örgütlerine yönelik olarak başlatılacak harekat sırasında kullanabileceğini gösteriyor. Adana - İncirlik'te konuşlu bir S-400 hava savunma sisteminin, 600 km tarama yapabilen radarıyla İsrail sınırlarına dek izleme yapabileceği belirtiliyor. İncirlik ayrıca Doğu Akdeniz üzerinde uçan uçakların izlenmesi konusunda stratejik bir konuma sahip. 

Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilir mi 2024? Ay Tutulması hangi gün,... Haberi Görüntüle

TÜRK YETKİLİ HABERİ YALANLADI 

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Türkiye’nin S-400 bataryalarını İncirlik Hava Üssü’ne sevk ettiğine" yönelik haberlere ilişkin soru üzerine, iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Düğüm 2. sezon ne zaman? Düğüm dizisi bitti mi? Yeni... Haberi Görüntüle

ABD'NİN YALAN HABERİ S-400'LERİN YERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN MİYDİ?

ABD'nin iddiası ve Türkiye'nin yalanlamasıyla gelişen süreç akıllara şu soruyu getirdi: S400'ün yerini deneme yanılma yöntemiyle mi öğrenmeye çalışıyorlar? ABD ve İsrail, son manipülasyonla birlikte şundan emin oldu: S400 İncirlik'te değil.

Fakat alan derinliği itibariyle S400'ün daha efektif kullanılabileceği bölgeler var. Bunların başında ise Hatay geliyor.

Hatay-Reyhanlı hattı coğrafi konumu itibariyle hem Suriye hem de Doğu Akdeniz'de hava üstünlüğünü Türk Hava Kuvvetleri'nin kontrolüne geçirecek potansiyele sahip. Suriye'ye olası bir harekat durumunda Mehmetçiğe tehdit oluşturabileceği düşünülen her uçak, S400'ün radarına takılacak. Buna, Suriye'de hava saldırıları düzenleyen İsrail'in F35'leri de dahil.

Buzağı desteği ne zaman hesaplara yatar? 2023/1. dönem buzağı desteği... Haberi Görüntüle

AKINCI'YA KORUMA MI?

Suriye'de ilk sıcak operasyona imza atması beklenen AKINCI TİHA'ların da hem bölgede konuşlu HİSAR hem de S400 tarafından koruma altına alınması bekleniyor. AKINCI'ya operasyon sırasında tehdit oluşturabilecek en önemli unsur rejimin elindeki Rus savaş uçakları olacak. AKINCI ile cephe hattında operasyon icrası sırasında muhtemel hava saldırısı risklerinin önüne geçmek için TSK'nın eldeki savunma imkanlarını kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor. S400 ve HİSAR hava savunma sistemlerine HİK uçakları havadan, elektronik harp aygıttı KORAL ise karadan destek verecek. KORAL'in geliştirilmiş versiyonu REDET sistemlerinin bir süre önce TSK envanterine katıldığı biliniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading