Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenledi. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum.' ifadesini kullandı.

Gündem

24.02.2024, 13:30

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenledi. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum.' ifadesini kullandı.

İki liderin özel görüşmesi, yaklaşık 3 saat 10 dakika sürdü. Bu toplantının ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

İkili ve heyet görüşmelerinin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

Seçim günü düğün olur mu 2024? Seçim günü yasaklar neler? Haberi Görüntüle

KIRIM

Diplomatik ilişkilerimizin 30 yıl önce bugün kurulmuş olması ziyaretime ve toplantımıza tarihi bir boyut kazandırmıştır. Ziyaretimiz hassas bir döneme tekabül ediyor. Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum.

İstanbul ilçelerinde kim nerede önde? 31 Mart yerel seçim anket... Haberi Görüntüle

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Ukraynalı yöneticilerin sağduyulu ve diyaloğu öne çıkaran mesajlarını takdirle karşılıyorum. Türkiye Karadeniz'den komşu olduğu 2 dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler düzeyinde bir zirveye veya teknik düzeyde görüşmelere ev sahipliği yapabileceğimiz bugün bir kez daha vurguladım. Krizin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde Minsk Anlaşması çerçevesinde barışçıl yöntemlerle sona erdirileceğine samimiyetle inanıyoruz.

2024 MARDİN-YEŞİLLİ SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Mardin-Yeşilli'de hangi... Haberi Görüntüle

TİCARET HEDEFLERİ

Geçtiğimiz sene yüzde 60'a yakın artışla 7.5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. Serbest Ticaret Anlaşması'nın bizi bu hedefe hızlı şekilde taşıyacağına yürekten inanıyorum.

Türk şirketlerinin Ukrayna'da altyapı projelerini başarıyla tamamlamaları bizleri gururlandırıyor. Turizm alanındaki işbirliğimiz de giderek güçleniyor. Salgına rağemn geçtiğimiz yıl 2 milyondan fazla Ukraynalı dostumuzu ülkemizde ağırladık. Bu sene de yeni rekorlar kıracağımıza eminim. Görüşmelerimizde Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumunu da değerlendirdik, ortak projeleri ayrıntılarıyla gözden geçirdik.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ikili işbirliğimizi kazan-kazan temelinde her alanda güçlendireceğimize inanıyorum.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Zelenski'nin açıklamaları şöyle;

Tam 30 yıl önce Türkiye ve Ukrayna diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Bugün 30 yıldır devam eden işbirliğimizi çok önemli bir olayla taçlandırdık. Ülkelerimiz Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzaladılar, bu tarihi bir olay.

Bu, iş dünyası için yeni pazarlar, istihdam, yeni gelirler, ülkelerimizin refah düzeylerinin artması demek. Bu anlaşma imzalanmadan önce bile ikili ticaretimiz geçtiğimiz yılda 7 milyar dolara erişerek yeni bir rekor kırıldı, yüzde 50'den fazla bir artış gösterdi. Bu da 10 milyar dolarlık hedefimizin mümkün olduğunu gösteriyor.

Serbest Ticaret Anlaşması da bu hedefe beklediğimizden hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır. Önümüzde duran meydan okumalar ve bunların giderilmesi için atılacak adımlar görüşmemizin temel konularıydı. Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze desteği ve Kırım'ın kurtarılması için gösterdiği destek nedeniyle sayın cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Savaşı bitirme yolunda Ukrayna-Rusya arasında arabulucu olma inisiyatifi için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Altın kıtlığı yaşanacak! Gram altından sonra Cumhuriyet altın da tehlikede!... Haberi Görüntüle

'BAYKAR MAKİNELERİ UKRAYNA'DA KULLANIMINI GENİŞLETECEK'

Bugün altyapı ve yatırım alanındaki etkileşimimiz aktif şekilde gelişiyor. Ukrayna ilgili konuları kabul ederek yabancı iş dünyası için elverişli şartlar oluşturmakta. Savunma sanayii ve havacılık sektörlerindeki işbirliğimizi bugün özellikle ele aldık. Buradaki amacımız somut projeleri hayata geçirmek, tecrübe ve teknoloji paylaşımı yapmak. Bugün imzaladığımız anlaşma BAYKAR makinelerinin Ukrayna'da kullanımını genişletecek.

Kovid-19 sebebiyle uygulamaya konan çoğu kısıtlamalara rağmen 1 yılda Türkiye'yi ziyaret eden yaklaşık 2 milyon turistimiz rekor kırdı. Ben de ülkemize Türkiye'den gelen turist sayısının her sene artmasından memnunum. Türkiye'nin Harkiv ve ...'de başkonsolosluklarını açma inisiyatifini destekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading