• G.ALTIN

    4.221,53

  • DOLAR

    39,0294

  • EURO

    44,3446

  • BIST 100

    9.356,04

  • BITCOIN

    $109.436

Son dakika... CHP'li Meclis Başkanvekili Karaca'nın korsan Can Atalay eylemine TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan tepki! 'Anayasaya aykırıdır, yok hükmündedir'

Son dakika... CHP'li Meclis Başkanvekili Karaca'nın korsan Can Atalay eylemine TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan tepki! 'Anayasaya aykırıdır, yok hükmündedir'

CHP Denizli Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu'nda korsan bir eyleme imza atarak Anayasaya Mahkemesi'nin Can Atalay'la ilgili verdiği karar hükmünü okutmuştu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yapılan eylemin anayasaya, içtüzüğe ve teamüllere aykırı olduğunu belirtti ve yok hükmünde olduğunu ifade etti.

CHP Denizli Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu'nda korsan bir eyleme imza atarak Anayasaya Mahkemesi'nin Can Atalay'la ilgili verdiği karar hükmünü okutmuştu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yapılan eylemin anayasaya, içtüzüğe ve teamüllere aykırı olduğunu belirtti ve yok hükmünde olduğunu ifade etti.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: "HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR"

Kurtulmuş, hükmü okutan Gülizar Biçer Karaca ve okuyan katip üye Sibel Suiçmez'i kınadı. Kurtulmuş, "TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Katip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Denizli Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu'nda korsan bir eyleme imza attı. Biçer, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'la ilgili karar hükmünü okutmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Divan'ın teşekkül etmediğini belirterek bu duruma tepki göstermişti. Sonrasında ise AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşanmıştı.

KATİP ÜYE SİBEL SUİÇMEZ'E OKUTTU

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu münasebetiyle Genel Kurul’da sadece grup başkanvekillerinin geçmiş olsun temennisinde bulunması ve akabinde Genel Kurul’un çalışmalarına devam etmemesinin kararlaştırıldığını hatırlattı. Birleşimin sonunda TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın anayasaya, içtüzüğe ve teamüllere aykırı olarak katip üye Sibel Suiçmez'e Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında vermiş olduğu kararın hüküm kısmını okuttuğunu belirten Kurtulmuş, bunun hem yetki aşımı hem de hukuken yok hükmünde olan bir eylem olduğunu söyledi. 

"Genel Kurul’da TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e bütün siyasi partiler tarafından geçmiş olsun mesajlarının verildiği oturumda teamüllere ve siyasi nezakete sığmayan bir davranışla TBMM hukuka aykırı bir uygulamaya maruz bırakılmıştır. Bu davranış aynı zamanda TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in şahsına yapılmış bir saygısızlıktır." ifadelerini kullanan Meclis Başkanı, içtüzüğün 15. maddesini hatırlatarak hüçbir TBMM Başkanvekili'nin TBMM Başkanı’nın iradesine aykırı olarak temsil ettiği bu makamın yetkilerini kullanamayacağını belirtti. Kurtulmuş, açıklamasını "TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum." ifadeleriyle tamamladı ve gerek Karaca gerekse de Suiçmez hakkında yetkilerini kullanacağını belirtti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un paylaşımının tamamı şu şekilde:

Genel Kurul’un 16 Nisan 2025 tarihli 77’nci Birleşimi’nin açılmasından önce yapılan Danışma Kurulu Toplantısı’nda, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu münasebetiyle bugün Genel Kurul’da sadece grup başkanvekillerinin geçmiş olsun temennisinde bulunması ve akabinde Genel Kurul’un çalışmalarına devam etmemesi kararlaştırılmış, ayrıca 17 Nisan 2025 tarihinde de Genel Kurul’un toplanmaması yönünde bütün siyasi parti gruplarının oy birliğiyle Danışma Kurulu önerisi imzalanmıştır.

Genel Kurul’da söz alan siyasi partilerin temsilcileri TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için geçmiş olsun dileklerini sunmuştur. Danışma Kurulu’nda oluşan bu ortak iradeye rağmen birleşimin sonunda TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı olarak, Kâtip Üye Sibel Suiçmez’e Anayasa Mahkemesinin Can Atalay hakkında vermiş olduğu kararın hüküm kısmını okutmuştur. 

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı olarak bir metni kâtip üyeye okutması hem yetki aşımı hem de hukuken yok hükmündedir. 

Genel Kurul’da TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e bütün siyasi partiler tarafından geçmiş olsun mesajlarının verildiği oturumda teamüllere ve siyasi nezakete sığmayan bir davranışla TBMM hukuka aykırı bir uygulamaya maruz bırakılmıştır. Bu davranış aynı zamanda TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in şahsına yapılmış bir saygısızlıktır. 

Ayrıca; İçtüzük’ün 15’inci maddesine göre TBMM Başkanvekilleri, Genel Kurul birleşimlerini TBMM Başkanı adına yönetir. Başkanvekillerinin hangi birleşim ve oturumları yöneteceğini, gündemin “Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları” kısmında yer almasını ve gündeme girecek işleri TBMM Başkanı belirler. Hiçbir TBMM Başkanvekili, TBMM Başkanı’nın iradesi hilafına, temsil ettiği bu makamın yetkilerini kullanamaz. TBMM Başkanı tarafından belirlenmeyen herhangi bir husus, Genel Kurul gündemine getirilemez.  

TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum.

TRHABER
Avatar
İdris Kartal