Yandex Metrica
SON DAKİKA
Snowden: Önlem alınmazsa 50 bin değil 50 milyon kişi izlenir

Snowden: Önlem alınmazsa 50 bin değil 50 milyon kişi izlenir

Eski NSA ajanı Edward Snowden, İsrail istihbaratınca geliştirilmiş Pegasus yazılımının dünya genelinde 50 bin kişinin telefonuna sızması hakkında konuştu.

Gündem

23.01.2024, 17:41

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nda (NSA) çalışırken gizli belgelerle birlikte ülkesinden ayrılıp dijital teknolojinin ne denli tehlikeli olduğuna dair dünyaya ifşaatlarda bulunmaya başlayan ve yaptıklarıyla dünyada tanınan bir isim haline gelen Edward Snowden, İsrail yapımı casus yazılım Pegasus skandalını yorumladı. Aralarında Türkiye'den gazeteci ve yargı görevlilerinin de bulunduğu 50 bin kişinin Pegasus'la takip edildiğinin ortaya çıkması hakkında konuşan Snowden, 'sıradan insanların bu teknoloji karşısında çaresiz durumda olduğunu' söyledi. 

İngiliz The Guardian gazetesinden David Pegg ve Paul Lewis'e verdiği demeçte Snowden, "Bu teknolojinin satışını durdurmak için hiçbir şey yapmazsanız, izlenen insan sayısı sadece 50 binle kalmayacak; 50 milyon hedef olacak ve bu beklediğimizden çok daha hızlı gerçekleşecek" dedi. 

'Böcek yerleştirmek' veya 'bir şüphelinin telefonunu dinlemek' gibi polis operasyonları için, kolluk kuvvetlerinin geleneksel olarak birinin evine girmesi, arabasına veya ofisine gitmesi gerektiğini, bunu yapmadan önce de mahkemeden mutlaka arama emri çıkarması gerektiğini hatırlatan Snowden, ancak ticari casus yazılımların çok daha fazla hedefin oldukça düşük maliyetle izlenebilmesine olanak sağlar hale geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

BİR IPHONE'U HACKLEMEK
TÜM IPHONE'LARI HACKLEMEKTİR

"Aynı şeyi uzaktan, çok az maliyetle ve risk almadan yapabiliyorlarsa, bunu her zaman, hatta herkese karşı yapmaya başlarlar. Sorunun bir kısmı, farklı insanların cep telefonlarının işlevsel olarak birbiriyle aynı olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Bir iPhone gibi bir şeyden bahsettiğimizde, hepsi dünya çapında aynı yazılımı çalıştırıyor. Yani bir iPhone'u hacklemenin bir yolunu bulurlarsa, hepsini hacklemenin bir yolunu bulmuşlardır."

"Cep telefonu modellerindeki güvenlik açıklarını ticarileştiren şirketler kasıtlı olarak yeni hastalık türleri geliştirmeye çalışan virüs endüstrisi gibi... Yaptıkları tek şey, aşılardan kaçınmak için özel Covid-19 varyantları yaratmak olan bir endüstri. Tek ürünleri enfeksiyon vektörleri. Güvenlik ürünleri değiller. Herhangi bir koruma sağlamıyorlar. Aşı yapmıyorlar, sattıkları tek şey virüs.”

Kuvvetli fırtına uyarısı! 27 Mart 2024 bugün hava nasıl olacak?... Haberi Görüntüle

SIRADAN İNSANLAR HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ

"Pegasus gibi ticari kötü amaçlı yazılımla çok güçlü, sıradan insanlar onu durdurmak için hiçbir şey yapamaz. İnsanlar kendilerini nükleer silahlardan nasıl koruyamazsa, Pegasus gibi yazılımlardan da koruyamaz. Korunması olmayan belirli endüstriler, belirli sektörler var ve bu yüzden bu teknolojilerin yayılmasını sınırlamaya çalışıyoruz. Mesela nükleer silahlarda ticari bir pazara izin verilmiyor. Ticari kötü amaçlı yazılım tehdidine karşı tek geçerli çözüm, bunların satışında uluslararası bir kurumun devreye girmesidir. Sıradan insanlar için çözüm, işbirliği halinde mücadeledir. Çünkü bu sorunu bireysel olarak çözemezsiniz; milyar dolarlık bir şirkete karşı tek başınızasınız." 
 


Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading