Yandex Metrica

Sıvı karbür nedir, ne işe yarar? Bor karbür nerelerde kullanılacak?

Sıvı karbür nedir, ne işe yarar? Bor karbür nerelerde kullanılacak?

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi dün (19 Mart 2023 Pazar) Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımlarıyla açıldı. Bu gelişme ile vatandaşlar internette Bor Karbür ve sıvı karbür hakkında merak edilenlere cevap arıyor. Peki, Sıvı karbür nedir, ne işe yarar? Bor karbür nerelerde kullanılacak?

Gündem

23.01.2024, 20:36

Ülke ekonomisine dev katkı sağlayacak olan ve savunma sanayisinde yerli üretilen teknolojilerde kullanılacak olan Bor madenine dair dün önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi geçtiğimiz gün Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "Teknolojinin, üretimin, yeniliğin yüzyılında, bor ve teknolojinin yeni buluşma noktası bor karbüre dair merak edilenler 100 saniyede burada. Cevherden mücevhere bor karbür." dedi. 

Peki, Sıvı karbür nedir, ne işe yarar? Bor karbür nerelerde kullanılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bağdat'ta yoğun sevgi gösterisi: Zılgıt sesleriyle karşılandı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bağdat'ta yoğun sevgi gösterisi: Zılgıt sesleriyle karşılandı Haberi Görüntüle

SIVI KARBÜR NEDİR, NE İŞE YARAR?

Silisyum karbür yani sıvı karbür, silisyum ve karbonun tek bileşiği olarak elde edilir. Periyodik tablodaki görünümü ise SiC’dir. Mineral mozanit doğal olarak meydana gelen ancak oldukça nadir bulunan sıvı karbür, 1893’ten beri aşındırıcı olarak kullanılır.

İran İsrail geriliminde borsa bugün düşer mi? 15 Nisan'da Borsa İstanbul yükselir mi, düşer mi? İran İsrail geriliminde borsa bugün düşer mi? 15 Nisan'da Borsa... Haberi Görüntüle

Irak'ın kuzeyine hava harekatı: Çok sayıda terörist yok edildi Irak'ın kuzeyine hava harekatı: Çok sayıda terörist yok edildi Haberi Görüntüle

SIVI KARBÜR NERELERDE KULLANILIR?

Yüksek sıcaklık davranışı dışında düşük sıcaklıkta aşınma ile çalışmak için daha fazla kullanılırlar.

SiC uygulamaları, kumlama enjektörleri, otomotiv su pompası contaları, rulmanlar, pompa bileşenleri ve silisyum karbürünün yüksek sertlik, aşınma direnci ve korozyon direnci kullanan ekstrüzyon kalıplarıdır.

Yüksek sıcaklık yapısal kullanımları roket enjektör oluklarından fırın silindirlerine uzanır ve yüksek termal iletkenlik, sertlik ve yüksek sıcaklık stabilitesinin birleşimi, silikon karbür ısı eşanjör tüplerinin bileşenlerini yapar.

X Türkiye'de kapanıyor mu? X (Twitter) için erişim engeli gelebilir: Peki X kapanırsa kullanıcı hesapları silinir mi? X Türkiye'de kapanıyor mu? X (Twitter) için erişim engeli gelebilir:... Haberi Görüntüle

BOR KARBÜR NERELERDE KULLANILACAK?

Bor Karbür, endüstriyel, savunma sanayi ve nükleer enerji santrallerinde kullanılabilmektedir. Bor karbür, genelde askeri amaçla kullanılan birçok ürüne dayanıklılık ve zırh sağlayan bir malzeme. Personel kurşun geçirmez yeleklerinden tank zırhlarına, motor parçalarından helikopter pervanelerine, hatta çok stratejik bir ürün olan roket nozulu, bu malzemelerle yapılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading