• G.ALTIN

    4.307,18

  • DOLAR

    39,5259

  • EURO

    45,3831

  • BIST 100

    9.339,59

  • BITCOIN

    $104.660

Sistematik yolsuzluk! CHP'li Beykoz Belediyesi iddianamesinde çarpıcı detaylar: Kağıt üstünde ihale gerçekte danışıklı alım!

Sistematik yolsuzluk! CHP'li Beykoz Belediyesi iddianamesinde çarpıcı detaylar: Kağıt üstünde ihale gerçekte danışıklı alım!

CHP'li Beykoz Belediyesi’ne ilişkin iddianame kabul edildi. CHP'li Alaattin Köseler'in de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 26 sanığın yargılanacağı dava, 2 Eylül'de başlayacak. Köseler için 67 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edilirken iddianame ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı. Alaattin Köseler'in kurduğu örgütsel yapıyla birlikte, özel kalemden müdürlüklere, korumalardan şoförlere kadar pek çok belediye çalışanı ve aralarında akrabalık ve ortaklık bağı bulunan firma temsilcileri aracılığıyla milyonluk kamu kaynağı, danışıklı ihalelerle buharlaştırıldığı iddia edildi.

CHP'li Beykoz Belediyesi’nde yürütülen “ihaleye fesat karıştırma” soruşturması tamamlandı. Aralarında CHP'li Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in de bulunduğu 26 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İlk duruşmanın 2 Eylül’de görüleceği davada, 13'ü tutuklu olmak üzere tüm sanıklar hakim karşısına çıkacak.

CHP'li Alaattin Köseler’e büyük ceza: Beykoz Belediyesi yolsuzluk davasında 67 yıl hapis talebi

SİSTEMATİK YOLSUZLUĞA DİKKAT ÇEKİLDİ 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan kapsamlı iddianame, Beykoz Belediyesi'nde yıllardır sürdürülen sistematik yolsuzluğa vurgu yapıldı. 

Soruşturma kapsamında, iddiaya göre 22 Kasım 2024'ten itibaren Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in kurduğu bir yapı içerisinde, Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş ile Özel Kalem Personeli Metin Ülgey'in yönlendiriciliğinde çok sayıda belediye personelinin ve firma temsilcisinin organize biçimde hareket ettiği belirlendi. Bu yapının belediyedeki mal ve hizmet alımlarında ihale süreçlerini kendi lehlerine manipüle ettikleri, kamu kaynaklarını kişisel menfaatleri doğrultusunda yönlendirdikleri belirtildi. 

KAĞIT ÜSTÜNDE İHALE, GERÇEKTE DANIŞIKLI ALIM

İddianamede yolsuzluğa dair en dikkat çekne bulgulardan biri, birçok mal ve hizmet alımının "açık hesap" olarak yapılıp evrakların sonradan hazırlanması oldu. Normal şartlarda ihale, sözleşme, teslim ve ödeme aşamalarından oluşması gereken süreçlerin büyük bölümünün sadece belgeler üzerinde oluşturulduğu, gerçekte ise bu adımların işletilmediği tespit edildi.

Savcılık, bu yöntemin özellikle doğrudan temin alımlarında kullanıldığını, alımların fiili olarak yapıldıktan sonra, geriye dönük olarak ihale yapılmış gibi gösterildiğini ve bu şekilde kamunun aldatıldığını kaydetti.

FİRMALARIN SAHİPLERİNİN YÖNETİCİLERİ AKRABA

Soruşturmada adı geçen firmalar arasında çok sayıda organik bağ bulunduğu belirlendi. Tekba ve BMG firmalarının aynı adreste faaliyet gösterdiği, yöneticilerinin aynı kişiler olduğu, çalışanlarının zamanla şirketler arasında yer değiştirdiği saptandı. Benzer şekilde, Emir Gıda ve Develi firmalarının da Saray/Tekirdağ'da aynı adreste faaliyet gösterdikleri, yöneticilerinin akraba oldukları ve bazı durumlarda kendilerini aynı firmanın çalışanı olarak tanıttıkları ortaya çıktı.

ACT, Mali Gıda ve Foodlandist firmaları arasında da benzer bağlantılar bulunurken, vekaletname veren ortak kişilerin aynı olduğu, bazı araçların firmalar arasında el değiştirdiği tespit edildi. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alımlarda gerçek bir rekabetin olmadığı, sadece isim değişikliğiyle danışıklı teklif sunulduğu belirtildi.

KAYITLARDA OLMAYAN17 MİLYON LİRA

İddianamede yer alan bilgilere göre, doğrudan temin alımlarında kamu zararı açık biçimde ortaya kondu. 35 alım sadece Emir Gıda firmasından yapılırken, 30'unda Tekba, 24'ünde ÇMK, 8'inde BMG ve 5'inde Develi firmaları yan teklif sundu. Bu süreçte 263 bin 550 TL kamu zararı net olarak tespit edildi.

Ancak stok kayıtlarında görünmeyen ürünlerin toplam bedelinin 17 milyon 789 bin TL olduğu, bu rakamın kamu zararının çok daha büyük boyutlara ulaşabileceğini gösterdiği ifade edildi. Ayrıca firmaların teklif verdiği bazı alımlarda ürünlerin fiilen teslim edilmediği, bazılarında ise teslim edilen ürünlerin tonajı ile fatura tutarları arasında orantısızlık olduğu vurgulandı.

ORTADA FATURA BULUNMUYOR AMA ÖDEME YAPILMIŞ 

 Bazı ihalelerde faturaların, muayene ve kabul tutanaklarının, taşınır işlem fişlerinin dahi bulunmadığına dikkat çekilen iddianamede, buna rağmen ödemelerin eksiksiz yapıldığı vurgulandı. Hatta kimi mal ve hizmetlerin teslimatı, ihale süreci tamamlanmadan yapıldığı, belgelerin daha sonra "ihale yapılmış gibi" hazırlandığı açıklamdı. Bu durumun sistematik hale getirildiği ve tüm sürecin gerçekte işlenmeyip sonradan "kılıfına uydurularak" tamamlandığı değerlendirildi.

İHALELER HEP AYNI FİRMALARA VERİLDİ 

İddianameye göre 2024 yılına ait ihalelerin çoğunun aynı firmalar üzerinden yürütüldüğü bilgisi de yer aldı. 6 adet pazarlık usulü ihalenin 4'ü İnci İklimlendirme, 2'si Retro Yapı firmalarına verildi. Aynı firmalar doğrudan temin süreçlerinde de aktif rol oynadı. Yaklaşık maliyet tespitinde hep bu firmalardan teklif alındı ve yine bu firmalar ihaleye davet edildi. Böylelikle kamu kurumlarının "en uygun fiyat ve kaliteyi sağlayacak rekabet ortamı oluşturma" ilkesi tamamen rafa kaldırıldı.

Avatar
Zehra EVCİL