Yandex Metrica

Sinan Oğan, Bozkurt'ta santralleri karıştırınca yine alay konusu oldu

Sinan Oğan, Bozkurt'ta santralleri karıştırınca yine alay konusu oldu

Mültecilere yönelik ırkçı söylemleriyle ün yapan Sinan Oğan, Bozkurt'taki sel felaketinde HES kapağının patladığını iddia etti. Ancak Ezine Çayı'na kurulu 'nehir tipi' santralde böyle bir kapak yoktu.

Gündem

23.01.2024, 17:48

Batı Karadeniz'i vuran sel felaketi, Türkiye'de yenilenebilir enerji tesislerinin tümüne karşı olan kesimi bir kez daha harekete geçirdi. Başta hidroelektrik santralleri olmak üzere rüzgar ve güneş enerjisine de muhalefet eden bu kesim, Bozkurt'ta yoğun yağışların neden olduğu afetin de HES'lerden kaynaklandığını savundu. 

Suriyeli mazlumlara yönelik ırkçı paylaşımlarıyla bilinen ve Avrupalı faşistlerle aynı dili konuşan Sinan Oğan, bu kez HES'leri hedef aldığı mesajı sonrası sosyal medyada alay konusu oldu. HES'ler konusunda Twitter'da HDP'lilerle aynı çatıda biraraya geldiği görülen Oğan, "HES barajı kapakları tedbirsiz açılmış. Bu esnada kapaklar yıkılınca çok güçlü su akıntısı bir anda şehri sular altına almış. Yıkım, zaiyat, kayıplar çok büyük. Başka iddialar da var umarım doğru değildir" diye yazdı. 

Oysa Kastamonu'nun Ezine Çayı yatağına kurulu durumdaki Bozkurt ilçesinde 'baraj tipi HES' bulunmuyor. Çay sularından elektrik üreten Ebru Hidroelektrik Santrali bir 'nehir tipi HES'. Yani tesiste su herhangi bir şekilde depolanmıyor. Nehir tipi santrallerde akarsuyun bir kısmını kullanan düzenek, zaten yüksek debiyle gelen suyun ittirme kuvvetini dinamolarla elektriğe çevirdikten sonra suyu tekrar nehre bırakıyor. Yani baraj tipi santrallerde olduğu gibi su biriktirme, depolama faaliyeti sözkonusu değil. Dolayısıyla su biriktirmeyen bir tesiste kapakların açılırken patlaması da mümkün görünmüyor. 

Kastamonu Valiliği'nin daha ilk günden yalanladığı iddialar, orman yangınları sırasında sahneye çıkmış kesimlerde heyecan uyandırmış ve felaketin HES'lerden kaynaklandığı şayiası yayılmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün "Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizması yok buranın" demişti. Asılsız söylemler bölgeye yağan yağmur miktarının gözardı edilmesinden de kaynaklanıyor: Bozkurt ilçesinde metrekareye birkaç gün içinde tam 453 kilogram yağmur düştü. 

Birtakım kesimler ise Bozkurt ilçesinin nehir yatağına kurulmuş olmasından AK Parti'yi sorumlu tutuyor. Oysa 1953'te Demokrat Parti iktidarı sırasında ilçe yapılan Bozkurt, bir asıra yakın süredir Ezine Çayı yatağına kurulu durumda. Yani Bozkurt, AK Parti iktidarından çok önce de orada, nehir yatağındaydı. İlçede böylesine bir sele neden olacak yağmurun en son ne zaman yağdığı bilinmiyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading