Yandex Metrica

Sığınmacılarla buluşan Kılıçdaroğlu: Suriye'de Kuzey Kıbrıs modeli çözüm olabilir

Sığınmacılarla buluşan Kılıçdaroğlu: Suriye'de Kuzey Kıbrıs modeli çözüm olabilir

İstanbul'da Suriyeli sığınmacılarla buluşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, vatanlarına dönecek mültecilerin güvenliği için Kuzey Kıbrıs modeli önerdi.

Gündem

23.01.2024, 18:05

Bir süredir mülteci karşıtı politikalardan vazgeçtiği görülen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suriyelileri ülkelerine zorla göndermeyeceğiz" mesajının ardından dün bir adım daha atarak mültecilerle buluştu. Kılıçdaroğlu'nun burada ortaya attığı 'Kuzey Kıbrıs modeli' önerisi tartışma yaratacak cinsten. 

İstanbul'da "Suriyeli Sığınmacılar; Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu toplantıda sığınmacılarla buluşan Kılıçdaroğlu, yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda ilginç mesajlar verdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ve Genel Başkan Danışmanı Ünal Çeviköz'ün de bulunduğu toplantıda Kılıçdaroğlu, 'ayrımcılık, kin ve ırkçılığın ayıp bir şey olduğunu' belirterek, Suriyelilere çalışma izni verilmemesinin de büyük sorun teşkil ettiğini dile getirdi. 

Toplantıya katılanlardan sığınmacı hakları aktivisti Taha Elgazi'nin aktardığına göre Kılıçdaroğlu, vatanlarına dönecek mültecilerin korunması için Kuzey Kıbrıs modelini önerdi. İşte Kılıçdaroğlu'nun toplantıda verdiği bazı mesajlardan satır başları...

Şanlıurfa'da çıplak kadın sokakta neden gezdi? Şanlıurfa'da çıplak kadın olayı ne 2024? Şanlıurfa'da çıplak kadın sokakta neden gezdi? Şanlıurfa'da çıplak kadın olayı... Haberi Görüntüle

GÜVENLİ BİR ORTAM KURALIM

"Suriyelilere çalışma izni verilmemesi ve yasal şekilde istihdamının engellenmesi sığınmacıların en büyük sorunudur. Türkiye ile Suriye arasında akrabalık bağı, komşuluk bağı, ortak tarih gibi bağlar var. Sığınmacıları biz zorla Suriye'ye göndermeyeceğiz. Vatanlarına geri dönmeleri için orada münasip bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Orada insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması lazım. Aynı zamanda altyapının inşa edilmesi, hastaneler, okullar, yollar..."

"Barış ortamı oluştuktan sonra iki ülke arasında büyükelçilerin çalışması şart. Ayrıca dönen Suriyeli sığınmacılar için orada sanayi siteleri ve iş fırsatları ayarlamamız gerekiyor. Bununla ilgili AB ve diğer ülkelerden maddi destek alınabilir. Suriye'de barış ortamı ya da siyasi çözüm için Kuzey Kıbrıs örneği gibi bir uygulama olabilir. Birleşmiş Milletler, dönen kişilerin can ve mal güvenliğini belirli bir müddet sağlayabilir. Ancak İdlib meselesi de önemli. Esed rejimi, Rusya desteğiyle oraya bir operasyona hazırlanıyor. Bu durumda büyük ihtimalle İdlib'den Türkiye'ye 1,5 milyonluk bir akın olabilir. Açıkçası İdlib meselesi nasıl çözülür bilmiyoruz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading