Yandex Metrica

Seçimin 3.tura kalma ihtimali var mı? Seçim 3. tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı adayları aynı oy alırsa ne olur?

Seçimin 3.tura kalma ihtimali var mı? Seçim 3. tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı adayları aynı oy alırsa ne olur?

14 Mayıs Pazar  günü tüm Türkiye'nin odaklandığı 13. Cumhurbaşkanı seçiminde adayların yüzde 50 ve üzerinde oy alamaması seçimin ikinci tura sarkmasına neden oldu. Durum böyle olunca vatandaşın aklına, 'Seçimin 3.tura kalma ihtimali var mı? Seçim 3. tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı adayları aynı oy alırsa ne olur?' soruları geldi ve bu sorular ikinci seçime az bir zaman kala gündem oldu. 

Gündem

23.01.2024, 20:57

14 Mayıs Pazar günü yapılan 13. Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylardan hiçbirisinin yüzde 50 ve üzeri oy almaması sonucuyla cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura sarktı. Hal böyle olunca 28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan seçime dair merak edilenler bir hayli fazla. Peki, Seçimin 3.tura kalma ihtimali var mı? Seçim 3. tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı adayları aynı oy alırsa ne olur?

İbrahim Karagül yazdı: Artık İran ve İsrail doğrudan hedef... İbrahim Karagül yazdı: Artık İran ve İsrail doğrudan hedef... Haberi Görüntüle

SEÇİM 3. TURA KALMA İHTİMALİ VAR MI?

28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. 14 Mayıs Pazar günü yapılan ilk seçimde adayların yüzde 50 ve üzeri oy alamaması seçimin ikinci tura sarkmasına neden oldu.  Bu oylama ile birlikte, en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü ya da seçilme yeterliğini kaybetmesi durumunda, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading