Yandex Metrica
SON DAKİKA
Seçimde kaç seçmen oy kullanacak? AK Part'nin YSK temsilcisinden flaş açıklama: 6 adam rejimi kurmaya çalışıyorlar

Seçimde kaç seçmen oy kullanacak? AK Part'nin YSK temsilcisinden flaş açıklama: 6 adam rejimi kurmaya çalışıyorlar

2023 yılında yapılacak olan seçim için geri sayım başlandı. Vatandaş seçimde kaç seçmen oy kullanacak? sorusunun yanıtını şimdiden arıyor. Bizde sizler için bu sorunun cevabını ve daha fazlasını haberimizde derledik.

Gündem

23.01.2024, 20:18

Türkiye, 2023 yılında yapılacak olan seçim için gün sayıyor. 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin mevsim koşullarından ötürü mayıs ayında yapılması düşünülürken sandık başına kaç seçmenin gideceği vatandaşın gündemi haline geldi.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi, AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel'in hazırladığı tablo doğrultusunda,  kaç milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu belirtti. Selvi yayınladığı yazısında yer alan ifadelere göre yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam seçmen sayısı 62 milyon 965 bin olacağı düşünülüyor. Cumhurbaşkanı seçilecek adayının alması gereken oy sayısı hakkında bilgi de veren Selvi yazısında ise şu şekilde açıklamalarda bulundu:

Ticaret Bakanı Bolat müjdeyi verdi: İzmir'e bir serbest bölge daha!... Haberi Görüntüle

GEÇERLİ OYLAR ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

Seçimlerin kullanılan oy sayısından ziyade geçerli oylar üzerinden hesaplandığını belirterek, "Yurtiçi ve yurtdışı seçmenler dahil olmak üzere seçmen sayısı 62 milyon 965 bin olarak tahmin ediliyor. 2018 seçimleri esas alındığında seçimlere katılım oranı yüzde 86. Bu oranları baz aldığımızda 54 milyon 301 bin kişinin oy kullanması öngörülüyor. Seçimlerde sonuçlar kullanılan oylar üzerinden değil, geçerli oylar üzerinden hesaplanıyor. 2018 seçimlerinde kullanılan oyların ortalama yüzde 2’si geçersiz sayılmıştı. Bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi için geçerli oylarının sayısının 53 milyon 301 bin olması hesaplanıyor. Buna göre yüzde 50 artı 1 oranında oy alıp cumhurbaşkanı seçilebilmek için bir adayın 26 milyon 540 bin oy alması gerekiyor.' dedi.

Mahalledeki çocukları yıllarca istismar etmişti! Sapık sucu Metin Şenay hakkında... Haberi Görüntüle

Meteoroloji'den 10 kente sarı kodlu uyarı yapıldı! 18 Mart bugün... Haberi Görüntüle

KATILIM ORANININ ÖNEMİ

Tabii bir de hesap edilmesi gereken nokta katılım oranı. Bu seçimde hem kutuplaşma fazla olduğu için hem de çok sayıda parti seçime gireceği için katılım oranının yüksek olması bekleniyor. Katılım oranı yüzde 1 oranında artarsa 600 bin oy demek. Cumhurbaşkanı seçilmek için de 300 bin oy daha fazla almayı gerektiriyor.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da iftar programında konuştu Haberi Görüntüle

6 ADAM REJİMİ KURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Hadi diyelim adaylardan biri 26 milyon 540 bin oy alıp cumhurbaşkanı seçilecek. Sonra oyu 500 bin bile olmayan Ahmet Davutoğlu’na, oyu 300 bin olmayan Gültekin Uysal’a tabi olarak çalışacak. Bu muamele Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanına değil, köydeki muhtara bile reva görülmez. Bunlar tek adam rejimi diyorlardı, kendileri 6 adam rejimi kurmaya çalışıyor."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading