Savcılık İmamoğlu'nun diplomasına işlem yapılması için üniversiteye yazı gönderdi!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının usulsüz olduğunu belirterek, üniversiteden işlem yapılmasını istedi.
Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının usulsüz olduğuyla ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde başsavcılık tarafından İstanbul Üniversitesi'ne yazı gönderildi. Yazıda "Diplomanın dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılması" talep edildi. Savcılık, İmamoğlu'un yatay geçiş işlemlerinde imzası olanların isimlerinin de ivedi bildirilmesini istedi.
"YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ USULE UYGUN YÜRÜTÜLMEDİ"
Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasına ilişkin soruşturma devam ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesi'ne diploma hakkında işlem yapılması talebini iletti.
Savcılığın yazısında, İmamoğlu'nun KKTC'den İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçişinin, usullere uygun olmadığı belirtilerek, şöyle denildi:
"Yüksek Öğretim Kurulu'nun 17.02.2025 tarihli araştırma raporu kapsamında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 29.06.1988 tarihli ve 1830 sayılı, 17.09.1991 tarih ve 3462 sayılı ve 23.10.1992 tarih ve 4240 sayılı yazılarında istinaden K.K.T.C.de faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarından sadece Doğu Akdeniz Üniversitesinin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığının belirtildiği, bahse konu yazışmalar dikkate alındığında yatay geçiş işlemlerinde yabancı ülkedeki yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı şartının arandığının anlaşıldığı, dolayısıyla tanınırlığı olmayan University College of Northern Cyprus (UCNC'den yapılan yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığınca Yükseköğretim Kurulu Kararlarına uygun yürütülmediğinin anlaşılmıştır."
"GEREKLİ İŞLEMLER BİR AN ÖNCE YAPILSIN"
Üniversiteye gönderilen yazıda savcılık, İmamoğlu'nun diplomasını halen kullandığını belirterek, "hukuksuz işlemlere engel olunması amacıyla, işlem yapılmasını" da istedi. Yazıda, "İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından tanınırlık, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve yatay geçiş kabulüne dair idari işlemlerin Yükseköğretim Kurulu kararlarına aykırı olarak yapıldığı tespit edilmiş olup, bahse konu diplomanın kullanılmaya (Yüksek Seçim Kurulu gibi vb.) devam edildiği, bu kapsamda diplomanın dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılması" ifadesine yer verildi.
SAVCILIK BÜTÜN İSİMLERİ SORDU
Savcılığın yazısından soruşturmanın genişletildiği de anlaşıldı. Savcılık, üniversiteden şu bilgileri de istedi:
- İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ekte gönderilen rapor doğrultusunda bahse konu diplomanın kullanılması sonucunda doğacak hukuken telafisi mümkün olmayan sonuçlar göz önüne alındığında idari soruşturmanın yürütülmesi veya yürütülen bir idari soruşturma var ise bahse konu soruşturma raporlarının Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi,
- Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Üniversitesinde görmüş olduğu öğrenime ilişkin tüm belgelerin tarafımıza tarafımıza onaylı suretinin gönderilmesi,
- 12 Eylül 1990 tarihinde yatay geçişin kabulüne ilişkin iş ve işlemlerin kim ve kimler tarafından ihdas edildiğinin tespiti ve tarafımıza açık kimlik bilgilerinin gönderilmesi,
- Raporda bahsedilen yatay geçişe ilişkin raporda belirtilen tarihlerde benzer yatay geçiş işlemlerinin yapılıp yapılmadığı hususuna ilişkin cevabın İVEDİ bir şekilde Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi hususunda gereği rica olunur."
EKREM İMAMOĞLU'NUN SAHTE DİPLOMA HABERİNİ İLK O YAPTI
CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğuna dair bulgular sebebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Sahte diplomayla ilgili hergün yeni bir gelişme yaşanırken İmamoğlu'nun sahte diploma meselesini ilk kez gündeme Gazeteci Telat Çabuk'un getirdiği ortaya çıktı.
HABERİ YAPTIĞI YIL HAYATINI KAYBETTİ
Beylikdüzü'nde Bizim Bakış Gazetesi Kurucusu Telat Çabuk 2016’de İmamoğlu'nun usulsüz yatay geçişiyle ilgili ilk olarak o haber yaptı. Haber gündeme gelince Ekrem İmamoğlu'nun babası Hasan İmamoğlu, Telat Çabuk'u arayarak tehdit etti. Telat Çabuk'un bu durumdan ötürü savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ve haberi yaptığı 2016 yılının Ağustos ayında hayatını kaybettiği öğrenildi.
VEFAT ETTİĞİ İÇİN DAVA DÜŞTÜ
Savcılık konu ile ilgili yürüttüğü soruşturma sonrası iddianame hazırlar ancak Telat Çabuk, Hasan İmamoğlu'nu, tehdit ve hakaretten şikayet ettiğinin ertesi günü, 54 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetti. Müşteki olduğu davada Telat Çabuk vefat ettiği için dava düşer.
