Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Sahte hesaplara 'mavi tik': Twitter Türkiye'de neye hazırlanıyor?

Sahte hesaplara 'mavi tik': Twitter Türkiye'de neye hazırlanıyor?

Twitter, mavi tik başvuru sürecini tekrardan başlattı. Ancak Türkiye'de birçok gerçek profili onaylamayan Twitter'ın sahte hesaplara mavi tik verdiği ortaya çıktı. Gelişme yeni bir dijital operasyon hazırlığı olarak yorumlandı.

Gündem

23.01.2024, 17:39

Türkiye'de siyasi manipülasyon odağı olarak devreye konulan, dünyada seçimlere müdahale unsuru olarak kullanılan, kritik süreçlerde operasyonlara girişen sosyal medya platformu Twitter, Türkiye'de yine tartışmalı bir adımla gündemde. 

Twitter birkaç yıl önce uygulamadan kaldırdığı mavi tik onay sürecini yeniden devreye aldı. Uzun bir onay süreci olan ve şirketler, kurumlar ve kamusal tanınırlığı olan kişilerin hesaplarına, araştırma sürecinin ardından verilen mavi tik bu kez bu koşullara uymayan profillerde görülmeye başlandı.

Twitter, Türkiye'de birçok sahte hesabı tanıyarak onay rozeti tanımladı.

Deniz ulaşımına fırtına engeli! Bursa-İstanbul vapur seferleri iptal edildi: BUDO... Haberi Görüntüle

TWITTER SAHTE HESAPLARA MAVİ TİK VERDİ

Twitter'ın anlaşılmaz bir şekilde onay verdiği hesaplardan bir bölümü Conspirador Norteno adlı bir sosyal medya kullanıcısı tarafından deşifre edildi. Paylaşımda hesapların 16 Haziran 2021'de oluşturulmuş mavi onay onaylı hesaplar olduğunu ifade edildi, yaklaşık 1000 takipçisi olan hespaların genellikle aynı kişiler tarafından takip edildiği vurgulandı. 

AK Parti Batman Belediye Başkan adayı Adil Sebati Ceylan gençleri... Haberi Görüntüle

TWİTTER'IN OYUNU İFŞA OLDU, HESAPLAR ASKIYA ALINDI

Resimleri bile Google taramasıyla birçok sitede karşımıza çıkan bu sahte hesapların ifşa olması sonrası Twitter bu hesapları askıya aldı. Ancak askıya alınan hesapların buz dağının görünen yüzü olmasından endişe ediliyor. Zira Conspirador Norteño isimli bir Twitter kullanıcısının ortaya çıkardığı durum buzdağının görünen kısmı.  Aynı formatta çok sayıda sahte hesaba onay rozeti veriliyor. 

HEDEF YENİ BİR SOSYAL MEDYA OPERASYONU MU?

Peki sahte hesapların mavi tik alması neden bu kadar önemli? Önemli çünkü mavi tik alan hesapların, diğer hesaplardan daha güvenli, söylemlerinin daha itibar edilebilir bir intiba bıraktığı biliniyor. Mavi tikli hesapların paylaşımları daha hızlı dolaşıma giriyor.

Dolayısıyla sahte profillerin onaylanmış olması siyasi operasyon ve manipülasyon süreçlerinde hızlı hareket imkanı sağlayabiliyor. Akıllardaki soru şu; 2023 seçimleri öncesinde birileri dijital mecralar üzerinden operasyon hazırlığı mı yapıyor?

Taksilere kamera müjdesi! Hamza Dağ söz verdik diyerek duyurdu: Hem... Haberi Görüntüle

ABD SEÇİMLERİNDE DONALD TRUMP'A KARŞI BÜYÜK BİR SOSYAL MEDYA OPERASYONU DÜZENLENMİŞTİ

Aslında sosyal medya hesapları üzerinden ülkelerin siyasi süreçlerine müdahale son dönemde sıklıkla başvurulan bir yöntem. Hatta ABD seçimlerinde Twitter sürecin başlıca konusu haline gelmişti. Twitter seçimler öncesi birçok kez Trump'ın tweetlerine sansür uygulamıştı. Ayrıca Twitter, Facebook ve Google'ın sahibi olduğu YouTube, Trump'ın 2020 başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığına dair iddialarını sansürlemişti. Şirketler daha sonra ise Trump'ın bu platformlardaki hesaplarını kalıcı olarak askıya almıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading