DSÖ tarafından acil durum ilan edilen Maymun Çiçeği virüsü hakkında Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık Türkiye'de görülmediğini açıklayarak, "14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır.
Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır.
Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir.
Güncel bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır." dedi.
Yunanistan sınırında hareketli anlar! Türk polisinin üzerine bıçakla yürüdü, ayağından...DSÖ ACİL DURUM ÇAĞRISI YAPMIŞTI
Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi dün toplandı. Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, toplantının ardından değerlendirmelerde bulunmuş, vakaların arttığını belirterek, ''Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı." demişti.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu dün virüs hakkında konuşmuş, ''Maymun çiçeği ve Kovid-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil. Vatandaşlarımızın aile hekimine başvurmalarını teşvik edecek adımlar atacağız. Sorunların köküne gidecek, sorunları kökten çözme gayretinde olacağız" ifade etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalet reytinge kurban edilmemeliMAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?
Afrika kıtasında birçok ülkede bulaşmaya başlayan ve 14 binden fazla vakaya rastlanılan Maymun çiçeği hakkında Dünya Sağlık Örügüt açıklamada bulumu ve 'kürecel çağta acil durum' ilan etmişti.
Virüsün ise fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan bulaştığı aktarıldı.
Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor.
Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.