Yandex Metrica
SON DAKİKA
Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek gelişmeler: Antalya başarıldı, şimdi gözler üç liderin buluşmasında

Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek gelişmeler: Antalya başarıldı, şimdi gözler üç liderin buluşmasında

Savaşan taraflar Türkiye'nin çabasıyla dışişleri bakanları düzeyinde ilk kez Antalya'da buluştu. Şimdi sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Putin ile Zelenski'nin buluşmasına geldi.

Gündem

23.01.2024, 18:57

Türkiye, Rusya-Ukrayna krizinin çözümü için samimi olarak çaba gösteren neredeyse tek ülke konumunda. Savaşın her iki aktörüyle de görüşebilen, hem Moskova hem de Kiev'in büyük bir güven duyduğu bölgesel güç. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun çabasıyla taraflar dışişleri bakanı düzeyinde ilk kez Antalya'da bir araya geldi. Şimdi dünyanın gözü, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğundaki görüşmesine çevrildi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında oluşturulan diyalog zeminini bir adım ileriye taşıma niyetinde olduklarını bildirdi. Türk Dışişleri'nin şimdiki hedefi tarafları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evsahipliğinde bir araya getirmek. 

Antalya Diplomasi Forumu öncesi dünyanın nefesini tutarak izlediği 3'lü görüşme, Rusya-Ukrayna savaşının çözümüne dair umutların yükselmesini sağladı. Bu toplantıda alınacak kararlara göre bir sonraki zirve cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleşecek. 

18 Mart (yarın) Çanakkale'de okullar tatil mi? Çanakkale'de Pazartesi okul... Haberi Görüntüle

ÇÖZÜMÜN TEK ADRESİ TÜRKİYE

Her şey yolunda giderse Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'yi Türkiye'de buluşturması bekleniyor. Putin ve Zelenski'nin uzlaşma zeminine adres olarak Türkiye'den başka seçebilecekleri bir başka ülke şu aşamada yok. 

ABD ve Avrupa'nın savaşı körükleyen bir politika benimsemesine rağmen Kremlin ve Kiev'den gelen mesajlar şimdilik olumlu yönde. Ukrayna'nın NATO'ya üye olma isteğinden vazgeçebileceği, Rus işgali altındaki Donbas ve Kırım konusunda da 'savaşsız çözüm' için çeşitli formüllerin masaya yatırılabileceği konuşuluyor. 

Rusya ile Ukrayna arasında yakın gelecekte bir dünya savaşına evrilme potansiyeli taşıyan büyük kriz eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabalarıyla çözülebilirse, Türkiye küresel arenadaki 'kilit ülke' pozisyonunu daha da sağlamlaştırmış olacak. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading