Yandex Metrica
SON DAKİKA
Rusya'dan Navarin paylaşımı: Türk donanmasını nasıl da yok etmiştik!

Rusya'dan Navarin paylaşımı: Türk donanmasını nasıl da yok etmiştik!

Rus Dışişleri Bakanlığı, Türk donanmasının yok edildiği Navarin Baskını için bir kutlama mesajı yayınladı. Baskının 195. yıldönümünü kutlayan Moskova, İngiliz ve Fransızlarla birlikte Yunanistan'a bağımsızlık hediye ettiklerinden bahsetti.

Gündem

15.03.2024, 16:13

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Osmanlı donanmasının neredeyse tamanının yok edildiği Navarin Baskını'nı bir mesajla kutladı. 20 Ekim 1827 tarihinde Navarin Limanı'ndaki Osmanlı gemilerinin yakılmasıyla sonuçlanan baskın, Yunanistan'ın bağımsızlık kazanması yolunda atılmış en önemli adımlardan biriydi.

Baskından 6 yıl önce, 1821'de Mora Yarımadası'ndaki Müslüman Türk ve Yahudilerin tamamını katlederek 40 bini aşkın insanı kılıçtan geçiren Yunanlılar, İyon Denizi'nde Osmanlı donanmasının yakılmasıyla rahat bir nefes almıştı. 

Türk donanması için facia niteliğindeki olay Ruslar tarafından hâlâ kutlanıyor. Resmi sosyal medya hesabında bir mesaj yayınlayan Rus Dışişleri Bakanlığı, Navarin Baskını'nın yıldönümünü şu ifadelerle kutladı:

"1827'de Rusya, İngiltere ve Fransa'dan gelen müttefik kuvvetler, İyonya Denizi'nde bulunan Navarin Körfezi'ndeki destansı bir deniz savaşında Osmanlı kuvvetlerini kararlı bir şekilde mağlup etti. Zafer, Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlandı."

Rus Dışişleri'nin mesajında Navarin'deki olayın bir 'deniz savaşı' olduğu iddia edilse de sözkonusu hamle baştan sona 'baskın'dan ibaretti ve tek amaç, limanda demirli Türk savaş gemilerinin tahrip edilmesiydi. Bu olay sırasında Osmanlı Devleti, İngiliz, Fransız ya da Ruslarla savaş halinde de değildi. 

Yoğun bombardımanı tâbî tutulan Türk gemilerinden 52'si battı, 6 bini aşkın denizci şehit düştü. Yanarak ve batmak suretiyle kaybedilen gemilerden 3 kalyon, 13 fırkateyn, 17 korvet, 4 brik olmak üzere toplam 37 gemi merkezî Osmanlı donanmasına, 3 fırkateyn, 3 korvet, 4 brik, 2 golet ve 3 ateş gemisi de Mısır donanmasına aitti.

Tarihe 'Navarin faciası' olarak da geçen bu olayın ardından Osmanlılar müttefiklerden tazminat talep ettiyse de bir sonuç alamadı. Baskının üzerinden 10 ay geçmişken Navarin'e gelen Fransız ordusu burayı teslim aldı ve şehir böylece kesin olarak Türk idaresinden çıkmış oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading