Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Radye temel nedir? Radye temel nasıl yapılır? Radye temel dayanıklı mı?

Radye temel nedir? Radye temel nasıl yapılır? Radye temel dayanıklı mı?

Ülkemizi derinden sarsan şiddetli depremlerden sonra binaların yıkılmasına dayanan temel nedenler araştırılmaya başlandı. TOKİ binalarının hiç hasar almamasının nedenleri arasında radye temel olması etken olarak gösteriliyor. Peki, Radye temel nedir? Radye temel nasıl yapılır? Radye temel dayanıklı mı?

Gündem

05.03.2024, 21:30

Radye temel nedir? Radye temel nasıl yapılır, dayanıklı mı? soruları 11 ilmizi sarsan depremin ardından araştırılmaya başlandıç Geçtiğimiz hafta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde birçok bina yıkıldı. Binaların yıkılma sebepleri uzmanlar tarafından konuşulurken TOKİ konutlarının neden sağlam olması da merak edildi. 

SİİRT SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Siirt Belediye Başkanlığı... Haberi Görüntüle

RADYE TEMEL NEDİR?

Radye temel, genelde zeminin emniyetli taşıma gücünün düşük olduğu durumlarda "münferit sömeller ile yapılan temel, yüzey alan hesaplarının binanın mimari alanının yarısından fazlasını işgal ettiği zaman" düşünülürler. Bu durumda çok büyük ihtimalle radye temel diğer sistemden daha ekonomik olur. Ayrıca zeminin temel altında yerden yere çok değişken olduğu hallerde de radye temeller fayda gösterir. Betonarme plak şeklindedir, bu haliyle tabye döşemesine benzetilebilir.

CHP'li Uzgel'den aynı nakarat: Ne işimiz var Somali'de? Haberi Görüntüle

AK Parti Batman Belediye Başkan adayı Adil Sebati Ceylan gençleri... Haberi Görüntüle

RADYE TEMEL FAYDALI MI?

Radye temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağladığı için depreme karşı büyük bir avantaj sağlıyor. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılsada artık  günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.

Sahibinden.com çöktü mü? 2024 Sahibinden hacklendi mi? Sahibinden'e neden giremiyorum? Haberi Görüntüle

YAPININ TEMELİNİ BİR BÜTÜN OLARAK ÖRTER 

Yapının oturduğu zemin tabakasının fazla oturma yapabilmesi, yapı temeli olarak tekil ve sürekli temel türlerinin elverişsiz hale gelmesine neden olur.  Böyle yapılarda temel seçiminde radye temel kullanımına gidilir. Radye temel, yapı temelini bir bütün olarak örten bir sistemdir. Bu nedenle yapı zeminin her yerine yükünü aynı şekilde aktararak üniform oturma yapmasını sağlar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading