Yandex Metrica

Provokatörler sahneye çıktı! Depremin ardından sahte hesaplar türedi! Bunlara dikkat edin

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.6'lık depremin ardından vatandaşların en çok dikkat etmesi gerekenlerden biri de sosyal medyada türeyen ve etkileşim kasan sahte hesaplar. Bu hesaplar, provokasyon amacıyla kullanılarak yanıltıcı bilgileri dolaşıma sokuyorlar. Peki, sahte hesaplar nasıl anlaşılır?

Gündem

23.01.2024, 20:24

Kahramanmaraş'ta sabah saatlerinde meydana gelen ve yüzlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan depremin ardından devletin tüm kurum ve kuruluşları seferber edildi. Sivil vatandaşlar ve dernekler de bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

İnsanlar canıyla uğraşırken ve yakınlarına ulaşmaya çalışırken, bazı hesaplar sosyal medyadan etkileşim kasabilmek için sahte hesaplar türedi. Söz konusu hesaplar, depremde sanki enkazın altındaymış gibi paylaşım yapıp yardım istiyor. Bu nedenle, sosyal medya kullanıcılarının RT yaptığı tweetlere karşı çok dikkatli olması gerekiyor. 

Bir Twitter kullanıcısı, olası tehlikeye şu şekilde dikkat çekti:

23 Nisan Manisa Norm Ender konseri saat kaçta başlayacak? Norm Ender Manisa konser ücretsiz mi, ne zaman bitecek? 23 Nisan Manisa Norm Ender konseri saat kaçta başlayacak? Norm... Haberi Görüntüle

SİYASET MALZEMESİ HALİNE GETİRECEKLER

Sosyal medyada oluşturulan sahte hesaplar, provokasyon içerikli paylaşım için kullanılacak. Bu hesaplar, devletin görevini yapmadığı önünde yalan bilgileri dolaşıma sokacak. 

Öte yandan, geçmiş depremlerde de tecrübe edildiği ise, fake hesaplar halkı dolandırmak için çeşitli IBAN hesaplarını paylaşıp, yardım adı altında para isteyebilir. Vatandaşların bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı da teyakkuzda olması gerekiyor. 

Bakan Uraloğlu'ndan hala Türkiye'ye temsilci atamayan X için açıklama! Bant daraltma gündemde Bakan Uraloğlu'ndan hala Türkiye'ye temsilci atamayan X için açıklama! Bant... Haberi Görüntüle

GÖÇMEN PROVOKASYONU

Bu tür hesapların kullanım amaçlarından biri de 'algı operasyonu' yapmak. Sahte hesaplar, göçmenlere yönelik dezenformatif içerikleri böyle bir günde dolaşıma sokabilir. 

Irak'tan Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin açıklama: Büyük ve sürpriz bir anlaşmaya imza atılacak Irak'tan Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin açıklama: Büyük ve sürpriz bir anlaşmaya... Haberi Görüntüle

BİR HESABIN SAHTE OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Sosyal medya kullanıcılarının bu tür hesapların gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlaması zor olsa da, hesapların profil kısmında dikkat edilecek birkaç husus var.

Twitter’da bir sahte hesap basitçe şu şekillerde anlaşılır:

  • Kullanıcı adları genellikle sayılarla biter
  • Attığı tüm tweet’ler tek bir gündem üzerinedir
  • Sadece doğrulanmış kişilere yanıt verirler
  • Hesap açılma tarihi geçen sene veya bu sene olur
  • Kullanıcı adını Google’da arattığınızda karşınıza bir şey çıkmaz
  • Gerçek isim kullanmaz

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading