Yandex Metrica
SON DAKİKA
PKK elebaşları tek tek bulunup öldürülüyor. Şimdi sırada kim var?

PKK elebaşları tek tek bulunup öldürülüyor. Şimdi sırada kim var?

Kimi Irak'ta bir mağarada vuruldu kimi BM koruması altındaki Mahmur'da. PKK elebaşları için artık önemli olan, ölümün nerede-nasıl değil, ne zaman geleceği...

Gündem

27.03.2024, 03:55

Sayısal harita işleme teknolojisi, telsiz kestirme-yer bulma kabiliyeti, havadan gözetleme, lazer işaretleme, uzaydan metrealtı takip faaliyeti derken, PKK’lı teröristler mağaradan başlarını bile çıkaramaz oldu. Kimi teröristler de var ki, onları kayalık bölgede sığındıkları mağara bile koruyamadı. İçeride bir süre oksijen solumayı imkansız hale getiren termobarik füzelerin yanında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin artık sığınak delici-nüfuz edici bombaları, hedefi anlık takip eden güdümlü roketleri, hatta yüz-eşya-giysi tanıma sistemine sahip akıllı kamikaze drone’ları mevcut. 

Terör örgütü elebaşı Murat Karayılan’ın köşeye sıkıştıkları itirafıyla “Teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyorlar” dediği bu gelişmeler PKK’yı bitme noktasına getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel gücüne Milli İstihbarat Teşkilatı’nın anlık takip yeteneği eklenince ortaya bir başarı hikayesi çıktı. Emperyalist güçlerin taşeronluğunu yürüten örgüte darbe üstüne darbe indirildi. İşte TSK ve MİT’in sıkı takip ve başarılı operasyonlarla son dönemde aldığı ‘kellelerden’ bazıları...


1- ‘SOFİ NUREDDİN’ KOD ADLI NUREDDİN HALEF EL MUHAMMED

Suriye’de PKK/YPG işgalindeki bölgenin sözde genel komutanıydı. Aynı zamanda elebaşı Murat Karayılan’ın ‘akıl hocası’ olarak biliniyordu. Suriye’den Irak’a geçtiğinde MİT’in takibindeydi. Kuzey Irak’ta saklandığı mağara tespit edildiği zaman uçaklar hemen harekete geçti. Mağaranın ağzından içeri girebilen lazer güdümlü mühimmat, 8 Mayıs 2021’de Sofi Nureddin’i saklandığı yerde parçalara ayırdı. Suriye'de terör örgütü YPG'nin 'komutanı' olarak tanınan ve Amerika Birleşik Devletlerinde hem Beyaz Saray yetkililerinin hem de Kongre üyelerinin 'General Mazlum' diye hatip ederek meşrû kimlik sağlamaya çalıştığı Ferhad Abdi Şahin, Sofi Nureddin'den emir alıyordu. 


2- ‘DOKTOR HÜSEYİN’ KOD ADLI SELMAN BOZKIR

Birleşmiş Milletler koruması altındaki Mahmur Kampı’nı yıllardır yönetiyordu. Burada kuluçka devresindeki terörist adaylarına bomba yapımı, sabotaj, keskin nişancılık ve hedef şahsı infaz eğitimleri veriyordu. 2019 yılında Türk diplomat Osman Köse’yi Erbil’de suikastle şehit eden teröristler de Mahmur’da eğitim almıştı. Örgütün Kandil’de sıkışıp Mahmur’a ağırlık vermesiyle birlikte buraya ‘atanmış’ ve PKK’nın para trafiğini de yönetir olmuştu. Bir dönem PKK’nın sözde İngiltere sorumluluğunu üstlenen Bozkır, 6 Haziran 2021’de Türkiye sınırından 160 kilometre güneyde, ‘mülteci kampı’ kılıflı kuluçka yuvasında MİT tarafından öldürüldü. 


3- ‘AGİT ROJHİLAT’ KOD ADLI MUHAMMED HÜSEYİN ŞAHBAZİ 

Uludere hududunun öte yanındaki Metina Kampı’nın sorumlusuydu. PKK yönetiminin sözde Metina Vadisi Genel Sorumluluğu görevini verdiği İran asıllı terörist, MİT takibinden kaçamadı. 5 Haziran 2021’de bulunduğu yerin tespiti sonrası icra edilen hava operasyonunda 2 korumasıyla birlikte imha edildi. 


4- ‘SALİH CİZRE’ KOD ADLI HASAN ADIR

‘Doktor Hüseyin’le birlikte Mahmur’u yönetiyordu. Daha önce Almanya ve Avrupa’da PKK adına üst düzeyler görevler üstlenmiş ardından Irak’ta Süleymaniye sorumluluğunda bulunmuştu. Örgüt içerisinde tüm teröristlerin tanıdığı bu PKK yöneticisi, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in dayısıydı. Mahmur bölgesindeki çocukların PKK’ya katılmaları için ailelerine baskı yapıyordu. Kırmızı bültenle aranmaktaydı; Türkiye onu 2010 yılında Hollanda’dan istemiş, tabii ki verilmemişti. TSK ve MİT, 11 Haziran 2021’de Mahmur yakınlarında bulunduğu noktayı tespit ederek etkisiz hale getirdi. 


5- ‘AGİT BİSMİL’ KOD ADLI AYDIN ŞİMŞEK 

Terörden arananlar listesinde kırmızı kategorideydi. Başına 10 milyon TL ödül vardı. Örgütün sözde Diyarbakır bölge sorumlusuydu. Lice ilçesi kırsalındayken bulunduğu nokta MİT tarafından tespit edildi. Teşkilât’ın yer bildirmesinin ardından operasyona çıkan Jandarma Özel Harekât (JÖH) timleri, 19 Mayıs 2021’de terör elebaşını buldu ve orada imha etti. 


6- ‘HAVRAMAN AYVER’ KOD ADLI HASAN MAHMUDİ

Arananlar listesi kırmızı kategoride ismi vardı. Teröristbaşı Murat Karayılan’ın eski korumasıydı. 2015 yılında güneydoğuda pek çok yerleşim yerini yaşanmaz hale getiren hendek-barikat eylemlerini yöneten isimlerden biriydi. Nusaybin’deki kalkışma sırasında teröristlere emirleri o veriyordu. Son dönemde örgüt tarafından sözde Mardin sorumlusu yapılmıştı. Irak’tan Türkiye’ye kaçak yollarla girdiği anlar Türk insansız hava araçlarıyla adım adım izlendi. Yanında turuncu kategoride ismi bulunan sözde Mardin-Bagok alan sorumlusu Teyyüp Çam da vardı. İki terörist, İHA’nın nokta işaretlemesinin ardından savaş uçaklarının ateşlediği bombayla 30 Mart 2021 günü parçalara ayrıldı. 


7- ‘RENAS AYDIN’ KOD ADLI ÖMER AYDIN

Terör örgütünün ‘gümrükçüsü’ olarak bilinirdi. Özellikle İran-Irak hudut hattında uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığını yönetir, TIR’ları durdurup haraç keserdi. Pervasız adımlarıyla ün salmıştı; PKK üst yönetiminin en çok güvendiği isimlerden biriydi. Milli İstihbarat Teşkilâtı onun izini Türkiye sınırından 100 kilometre güneyde, Kandil yakınlarında buldu. 2 Şubat 2021’de MİT’in yer bildirmesiyle düzenlenen hava operasyonunda nokta atışla vuruldu. 


8- ‘BEDRETTİN BEDİRHAN’ KOD ADLI İBRAHİM ŞENGÜL

Hatay’ın Erzin ve Dörtyol ilçelerinde 1’i asker 10 vatandaşın şehit edilmesinden sorumluydu. İsmi arananlar listesinde kırmızı kategoride bulunuyordu. PKK’nın sözde Amanoslar biriminin başındaydı. Gasp, yağma, adam kaçırma, kundaklama gibi bir dizi eylemle tam bir suç makinesiydi. Türk Hava Kuvvetlerince 3 Şubat 2021’de düzenlenen bir hava operasyonu, PKK’lı bu caninin 23 yıllık Amanos macerasını sona erdirdi. İçişleri Bakanlığı, Şengül’ün öldürüldüğünü, parçalanmış cesedine yapılan DNA incelemesiyle duyurdu. 


9- ‘KOÇER’ KOD ADLI METİN ARSLAN

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın kuzeniydi. 2007’de örgütün Gara kampını yönetirken Türkiye’ye yönelik pek çok saldırının talimatını verdi. 2012’de Suriye’deki terör örgütü YPG içerisinde ‘dış istihbarat sorumlusu’ olarak görev yaptı. 2015’te Suriye kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı’nda sözde komutan olarak istihdam edildi. Türk savaş uçakları, ABD korumasındaki bu bölgeyi 2017’de bombaladığında karargâhında yaralanmıştı. Milli İstihbarat Teşkilâtı mensupları, kuzen Öcalan’ın izini Irak kuzeyinde buldu. Bulunduğu noktaya yönelik etkili bombardımanla öldürüldü. 


10- ‘DELAL AMED’ KOD ADLI HÜLYA EROĞLU

PKK’nın kadın yapılanması YJA Star’ın başındaki isimdi. Örgütün kadın kollarına bakıyordu ama kadınlar en büyük işkenceyi ondan görüyordu. 2017’de Kandil’deki Kaşura Kampı’nda tecavüze uğradıklarını söyleyerek kendisine şikayete gelen 5 Suriyeli kadını ilginç bir şekilde susturmuştu. “Sen de kadınsın, tecavüze uğruyoruz, bize yardım et” diyen Suriyelilerin üzerine el bombası atmış, ardından kadınların parçalanmış cesetlerine bakarak “Artık şikayet edecek bir şeyleri kalmadı” deyip kahkahalar atmıştı. Soğukkanlı katil, bu olaydan 3 ay sonra Kandil-Kaşura’dan ayrılarak Şırnak’a geçiş için kullanılan Tırvaniş Kampı’na geldi. MİT, örgütün telsiz kayıtlarından 12 ayrı şifreli konuşmayı çözerek onu yakın takibe aldı. 

Şırnak kırsalındaki Besler-Dereler bölgesine geldiğinde Kandil’deki Murat Karayılan ve Cemil Bayık’la konuşmak için telsiz bağlantısı kurdu. "Arkadaşların durumu bize rapor edilenden çok daha vahim. Asker ensemizde. Onlar gibi ben de sıkıştım kaldım. Mağarada benim kadın olarak ne işim var. Hiç güvende değiliz" şeklindeki feryadı, onun son sözleri oldu. Telsiz sinyallerinden veri işleme teknolojisi devreye girdi. Özel kestirme algoritmaları, sayısal haritalandırma ve yüksek doğrulukta yön çizgileri üreten sistem sayesinde bu canî kadının yeri tespit edildi. Bölgeye SİHA’lar gönderildi. 2 Kasım 2017’de aralarında kadınların da bulunduğu 9 terörist bombalandı. Güvenlik güçleri, Hülya Eroğlu’nun cesedini 14 Kasım günü toprağa gömülü halde buldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading