Özgür Özel'in genel başkanlık görevi düşer mi? Genel başkanlık koltuğu yeniden Kılıçdaoğlu'na verilir mi? İşte CHP'nin şaibeli kurultay sürecinin hukuki boyutu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'in CHP Genel Başkanlığı'na seçildiği kurultayı 'şaibeli' olarak nitelendirmiş, CHP eski Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Özel'e tepki göstererek "Bu iddiayı kabul ederek CHP Genel Başkanlığı koltuğunda oturulamaz. Ya iddiayı reddedin ya da o koltukta oturmayın" demişti. CHP'de genel başkanın değiştiği son kurultayın üzerinden bir buçuk yıl geçti, fakat tartışmalar dinmek bilmedi.
4-6 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan ve eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13 yıllık liderliğini bitiren CHP Kurultayı, o günden bu yana 'usulsüz para transferleri', 'delege satın alma', 'para karşılığı oy kullandırtma' gibi ciddi suçlamalarla anılıyor. Bu süreçte sık sık ihanete uğradığını ve sırtından hançerlediğini dile getiren Kılıçdaroğlu ise söz konusu kurultayın şaibeli olduğuna yönelik ucu açık cümleler kurmayı hala sürdürüyor.
HUKUKÇULAR ŞAİBELİ KURULTAY İÇİN NE DEDİ?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'şaibeli' olduğu belirtilen CHP 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin başlatılan soruşturma devam ederken hukukçular usulsüzlüklerin tespit edilmesi halinde kurultayın iptal edilebileceğini, suçlu bulunanlar hakkında ise siyasi yasak kararlarının çıkabileceğini vurguluyor.
PARA KARŞILIĞI OY KULLANMA İDDİASI
4-6 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan ve eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13 yıllık liderliğini bitiren CHP Kurultayı, o günden bu yana 'usulsüz para transferleri', 'delege satın alma', 'para karşılığı oy kullandırtma' gibi ciddi suçlamalarla anılıyor.
ÖZGÜR ÖZEL'İN GENEL BAŞKANLIK GÖREVİ DÜŞER Mİ?
Avukat Zafer İşeri, soruşturmanın seyrine ilişkin şu açıklamalarda bulundu;
Siyasi Partiler Kanunu'na göre, bir siyasi partinin genel başkanının görevden alınması veya düşürülmesi, genellikle parti tüzüğünde belirtilen iç prosedürlere bağlıdır.
Ancak, eğer genel başkan hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı ve buna bağlı olarak siyasi yasak kararı verilirse, bu durum genel başkanlık görevini etkileyecektir. Bu tür bir yasak, ancak mahkeme kararıyla ve belirli suçlar kapsamında uygulanabilir.
KURULTAY İPTAL OLUR MU?
Eğer bir kurultayda usulsüzlük veya kanuna aykırı işlemler tespit edilirse, bu durum yargıya taşınabilir. Mahkeme, usulsüzlüklerin seçim sonuçlarına etki ettiğine karar verirse, kurultayın iptali veya yenilenmesi gibi kararlar alabilir.
SİYASİ YASAK GELEBİLİR Mİ?
'Para karşılığı oy kullandırma' gibi fiiller, seçim suçları kapsamında değerlendirilir ve mahkûmiyet halinde, belirli haklardan yoksun bırakılma (siyasi yasak) sonucunu doğurabilir. Yasakların süresi, mahkemenin takdirine ve suçun niteliğine bağlıdır.
KOLTUK YENİDEN KILIÇDAROĞLU'NA İADE EDİLEBİLİR Mİ?
Eğer yargı, kurultayın usulsüz olduğuna ve seçim sonuçlarının geçersizliğine karar verirse, parti tüzüğü ve ilgili mevzuat çerçevesinde yeni bir kurultay düzenlenmesi gerekebilir.
Bu süreçte, genel başkanlık seçimi yeniden yapılır. Genel başkanlığın doğrudan bir önceki genel başkana iadesi, parti tüzüğünde böyle bir hüküm yoksa mümkün değildir ve yeni bir seçim süreci gerektirir.
ŞAİBELİ KURULTAY NASIL BELGELENEBİLİR?
Bir kurultayın şaibeli olduğunu kanıtlamak için tanık ifadeleri önemli delildir. İfadeler, yazılı belgeler, ses ve görüntü kayıtlarıyla desteklenmelidir.
