Yandex Metrica
SON DAKİKA
Osmanlı ordusu 103 yıl önce kardeş Bakü'yü böyle kurtardı

Osmanlı ordusu 103 yıl önce kardeş Bakü'yü böyle kurtardı

Azerbaycan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümü kutlanıyor. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Bakü'yü Ermeni ve Bolşevik çetelerinden temizlemişti.

Gündem

23.01.2024, 17:59

Azerbaycan 28 Mayıs 1918 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Ardından ilk uluslararası anlaşmayı Osmanlı Devleti ile imzaladı. 4 Haziran 1918'de Gürcistan'ın Batum kentine imzalanan anlaşmaya göre Azerbaycan üçüncü bir güç tarafından saldırıya uğradığı takdirde Osmanlı Devleti bu topraklara müdahale edecekti. 

Nitekim öyle de oldu. İngiliz askerleri, Ermeni çeteleriyle birlikte Azerbaycan topraklarını işgale yeltendi. Onlara Sovyet Rusya'sını kuran Bolşevikler de destek veriyordu. 

Bakü'nün talebi üzerine Batum Anlaşması'nın 4. maddesini çalıştıran Osmanlı Devleti, kardeş ülkenin kurtuluşu için bir ordu kurdu. Filistin Cephesi'nden getirilmiş 106. ve 107. Piyade Alayları ile 56. Topçu Alayının birleşiminden oluşturulan bu güce Kafkas İslam Ordusu adı verildi. Ordunun başına ise Harbiye Nazırı (Savunma Bakanı) Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa (Killigil) geçti. 

Kafkas İslam Ordusu, Bakü'ye vardığında yoldaki katılımlarla birlikte 12 bin askerden oluşuyordu. Güzergâh boyundaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i düşman kuvvetlerinden temizleyen Nuri Paşa, işgalcilerle 30 saat süren bir mücadelenin ardından Bakü'yü kurtardı. 

Azerbaycan'ın İngiliz, Ermeni ve Bolşevik güçlerden kurtarıldığı zaman takvimler 15 Eylül 1918'i gösteriyordu. Osmanlı askerleri Bakü halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. 

Gelgelelim bu tarihten bir buçuk ay sonra, 30 Ekim 1918'de Osmanlı, Modros Mütarekesi'ni imzalayarak 1. Dünya Savaşı'ndan resmen yenik ayrıldığını kabul etti. 

Mondros'a binaen Kafkas İslam Ordusu 16 Kasım 1918 itibariyle Bakü'yü terk etti. Osmanlı ordusu orada sadece 2 ay kalmasına rağmen Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ve başkentin Bakü olarak kalmasını sağlayarak tarihe geçti. 

Nuri Paşa da o tarihten sonra kardeş Azerbaycan halkı tarafından 'Bakü Fatihi' olarak anılır oldu. 

CHP'lilerin para sayma videosu Yunan basınında: 'O video İmamoğlu'nu bitirdi' Haberi Görüntüle

MEHTERLE KUTLANIYOR

Bakü'nün kurtuluşu Azerbaycan'da mehter marşlarıyla kutlanıyor. 


Kayıt dışı olduğu kesinleşti! CHP'deki para kulesi trafiğinde yeni gelişme!... Haberi Görüntüle

MSB PAYLAŞTI


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading