Yandex Metrica
SON DAKİKA
On iki ada ne zaman Yunanistan'a geçti? On iki ada hangi antlaşmayla Yunanistan'a verildi?

On iki ada ne zaman Yunanistan'a geçti? On iki ada hangi antlaşmayla Yunanistan'a verildi?

On iki ada ne zaman Yunanistan'a geçti diye merak ediliyor. Yunanistan'ın adaları silahlandırmaya başlaması sonucunda vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Peki on iki ada ne zaman Yunanistan'a geçti? On iki ada hangi antlaşmayla Yunanistan'a verildi?

Gündem

24.02.2024, 22:17

On iki ada gündemde yerini aldı. Yunanistan'ın adaları silahlandırmaya başlaması sonrasında on iki ada hakkında araştırmalar da arttı. Vatandaşlar internette on iki ada ne zaman Yunanistan'a geçti diye merak ediyor. Peki on iki ada ne zaman Yunanistan'a geçti? On iki ada hangi antlaşmayla Yunanistan'a verildi?

Gideceklerini anladılar: 350 yıllık tarihi binayı Ekrem İmamoğlu'nun babasına 250... Haberi Görüntüle

ON İKİ ADA NE ZAMAN YUNANİSTAN'A GEÇTİ?

Rodos ve On İki Adalar, Hospitalier Şövalyeleri yenildikten sonra, 1522 yılında  Rodos'un Fethi ile Osmanlı hakimiyetine geçti. Daha sonra Rodos'a özellikle Türk aileler yerleştirildi. Başlangıçta yönetim açısından Midilli sancakbeyliği içinde bulunan adalar, daha sonra Kaptanpaşa Eyaleti'ne, 1867 yılında da Cezayir-i Bahr-i Sefid Eyaleti'ne bağlandı. 

Bu düzenleme, İtalyan kuvvetlerinin Trablusgarp Savaşı zamanında adaların büyük bölümünü ele geçirmesine kadar devam etti. Aynı dönemde İkaria adası Yunan kuvvetlerinin eline geçerken, Meis adası Osmanlılar'da kaldı.

Bakan Koca'dan yeni düzenleme müjdesi: Kamuda herkes kendi işini yapacak Haberi Görüntüle

ON İKİ ADA HANGİ ANTLAŞMAYLA YUNANİSTAN'A VERİLDİ?

1912 seneSinde imzalanan Uşi Antlaşması'na göre İtalya, On İki Ada'yı Osmanlı İmparatorluğu yönetimine verecekti. Fakat adaların, Yunanlılar tarafından işgal edilebileceği düşünülerek Balkan Savaşı'nın sonuna kadar İtalyanlarda kalması kararlaştırıldı. DAha sonra İtalya, on iki adayı Osmanlı İmparatorluğu'na vermekten vazgeçti ve kendi topraklarına dahil etti. 

I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı'ya dayatılan Sevr Planı ile On İki Ada ve Meis'in İtalya'ya bırakılması hedeflendi. Sevr Planı'nın hayata geçirilemeyince Lozan Antlaşması'nda da On İki Ada'nın İtalyan yönetiminde kalması sunuldu ve bu madde kabul edildi. II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943 yılında teslim olduktan sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi kontrolü altına alan Alman birlikleri Mayıs 1945 tarihinde adalardan çıkarılabildi. Fakat adaların yönetimi 1947 yılında Paris Antlaşması ile resmen Yunanistan'a geçmiş oldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading