Yandex Metrica
SON DAKİKA
ODTÜ, Marmara'da "derin" inceleme yaptı

ODTÜ, Marmara'da "derin" inceleme yaptı

ODTÜ'lü bilim insanları Marmara'da en derinlerden örnek alarak, müsilaj oluşumlarıyla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptı.

Gündem

23.01.2024, 17:35

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü koordinasyonunda yürüttüğü Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi'nde görev alan ve Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumları ile ilgili çalışmalarına devam eden bilim insanları, ilk kez derin Marmara’da yani 100 metre ve ötesindeki müsilaj tabakalarını inceledi.

ÖRNEKLER ADALAR'DAN ALINMAYA BAŞLADI

Haydarpaşa Limanı’ndan hareket eden Bilim-2 gemisinin ilk durağı Adalar’ın güneyindeki oşinografi istasyonu oldu. Burada ilk olarak tuzluluk, sıcaklık, derinlik, oksijen, bulanıklık, klorofil-a, ışık miktarını ölçen ve istenen derinlikten su örneği alabilen CTD Rozet Sistemi 100 metrelik derinliğe indirildi. Ardından denize indirilen plankton ağı ile su kolonu içindeki müsilaj tabakasından örnek alındı. Taban çamurunun temin edilmesi amacıyla da çoklu karot örnekleyicisi olan ahtapot cihazı suya bırakıldı.

İKİNCİ DURAĞI ÇINARCIK ÇUKURU OLDU
Alınan numuneler daha sonra gemi içindeki laboratuvarda incelendi ve yeni veriler elde edilmek üzere deneyler yapıldı.
Bilim-2 gemisinin ikinci durağı, Marmara Denizi’nin en derin noktalarından biri olarak bilinen Çınarcık Çukuru oldu. Bilim insanları, ilk kez 1210 metre derinlikte gerçekleştirdikleri çalışma kapsamında gerekli numuneleri alarak laboratuvarda inceledi.

MARMOD Projesi kapsamında, Marmara Denizi'ndeki araştırmalar devam ediyor. AA ve TRT ekipleri, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görevli bilim insanlarının, Adalar’ın güneyi ile Çınarcık Çukuru’nda yer alan oşinografi istasyonlarında gerçekleştirdikleri çalışmaları görüntüledi.

  • MARMOD Projesi'nde görev alan ve müsilaj oluşumlarıyla ilgili Bilim-2 Gemisi ile Marmara Denizi'nde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, Adalar’ın güneyinde 100 metre ve Çınarcık Çukuru’nda 1210 metre derinlikten aldıkları zemin örneği ile su numunelerinden yeni verilere ulaştı
  • Bilim insanları, 100 metre derinliğin özellikle üstteki 30 metresinde müsilajın yoğun olduğunu, tabakanın, sediman yüzeyine oturmadığını, dip sularında bir miktar oksijenin az da olsa bulunduğunu, ciddi bir hidrojen sülfür birikimin bulunmadığını belirledi
  • İlk kez Marmara’nın en derin noktasında deniz tabanında örnekleme yapan bilim insanları, burada da bir hidrojen sülfür birikimine rastlamazken, çok az miktarda oksijenin hala Akdeniz suları ile Çınarcık Çukuru’na giriş yaptığını tespit etti
  • Müsilaj örneği üzerinde yapılan deneyde, müsilajın oksijeni 2,5-3 saatte tükettiği bilimsel olarak kanıtlandı
  • ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel: "Kuzey Marmara’da müsilajın henüz 30 metrenin altına inmediğini görüyoruz. Bu, nispeten iyi bir haber. Dibe geçmesi demek Marmara için şöyle kötü bir haber olurdu, bu ilelebet orada kalacaktı ve bir oksijen faturası çıkaracaktı sisteme. Zaten bir nebze oksijeni kalmış Marmara’nın derinlerine yine bir yük getirecekti. Şu an böyle olmadığını gördük"
     

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading