Numan Kurtulmuş'tan CHP'li vekilin rezilliği sonrası açıklama: Bu saygısızlık kabul edilemez

Kayyum kararları nedeniyle muhalefet milletvekilleri ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya arasında arbede yaşandı. Yaşanan gerginlik sonrası AK Parti'den peş peşe kınama mesajları geldi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise ''Bakanı engellemek demokratik değil. Bu saygısızlık kabul edilemez. CHP lideri Özel'i arayıp rahatsızlığımızı söyledim'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmeleri başlamadan önce ortalık karıştı.

CHP'li milletvekilleri, kayyum atamaları nedeniyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı protesto etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Komisyon toplantı salonuna girerken CHP'li milletvekilleri görüşme taleplerinin reddedildiğini belirtti.

KAPININ ÖNÜNE BARİKAT KURDULAR

CHP'li Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atanmasına tepki gösteren CHP'liler, ''Siz bizi Esenyurt Belediyesi'ne sokmadınız'' diyerek salon kapısına adeta barikat kurdu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP milletvekilleri, Bakan Yerlikaya ve Komisyon Başkanı Mehmet Muş'un salona girişini engellemeye çalıştı. Bu  esnada itişmeler yaşandı.

CHP'li vekillerin saldırgan tutumu Bakan Yerlikaya'nın salona girmesinin ardından da devam etti. Bunun üzerine AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Komisyon Başkanı Muş, "Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğinden tutun da başkanlığına kadar 2011'den beri geliyorum buraya. Meclis'te, Plan ve Bütçe Komisyonuna sokmamak gibi bir yetkiniz yok. Önde kadın milletvekilleri, CHP Grubu kapının önünü kapadı. Ben içeri giremiyorum, Komisyon Başkanıyım. Kadın milletvekilleri, erkek milletvekilleri ön tarafı kapatmış, yan yana omuz omuza. Ben içeri giremiyorum. 'Komisyona girmenize izin vermeyeceğiz' deniyor." ifadelerini kullandı.

''KAPININ ÖNÜNDE NE KONUŞACAKLAR''

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ı İçişleri Bakanı Yerlikaya ile görüşmesi için davet ettiğini anlatan Muş, "Haber gönderdim, öyle kapı önünde ne konuşacaklar, böyle barikat olduğunu bilmiyorum, buyursun gelsinler. Davet ettim, benim odamda görüştüreyim, benim odam sakin. Ben de bir konu konuşulacak sanıyorum. Sayın Başarır gelmiş olsa, neyse mesele anlatabilir. Esenyurt'taki polisin uygulamasından mı rahatsız, başka bir hadise mi? Gelmedi." diyerek yaşananları aktardı.

Kapının önü milletvekilleriyle dolu olduğu için salona girilemediğini belirten Muş, "Gelse Sayın Başarır, meseleyi anlatsa iş çözülecekti." dedi.

YERLİKAYA: SEVİYEMİZİ KORUYALIM

Tartışmaların devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Muş toplantıya ara verdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaşanan gerginlik sonrası konuştu. Bakan Yerlikaya, "Eleştiri olmadan demokrasi olmaz, bunun bilincindeyim ama demokrasimizin seviyesini korumamız lazım" dedi.

ÖMER ÇELİK: EŞKIYALIK KABUL EDİLEMEZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Meclis'te bütçe görüşmeleri sırasında yaşanan arbedeye ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Bazı CHP milletvekillerinin İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’ya Meclisteki saldırısı barbarlıktır. Bu saldırıyı lanetliyoruz. Mecliste eşkiyalık kabul edilemez. Hiç kimse Bakanlarımızı ve Milletvekillerimizi susturamaz. Barbarlıkla siyasi mücadele konusunda tecrübemiz yüksektir. Bu mücadeleyi en net şekilde vereceğiz. Barbarlık ve eşkiyalık hakettiği siyasi ve hukuki cevapları her zeminde alacaktır. CHP bu saldırı karşısında gereğini yapmalıdır. Barbarlığın gereğini yapmayanların demokrasiden bahsetmesi de normalleşmeden bahsetmesi de yalan muamelesi görecektir." 

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ GÜLER: KABADAYILIK YAPMA

Çirkin saldırı hakkın dakonuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler ise ''Ben de bugün yaşanan bu talihsiz olayları şiddetle kınıyorum. Özgür Özel'in bu utanç verici durumu ortaya çıkaran şiddet uygulayan ve kabadayılık yapanlara karşı gereğini yapmasını bekliyorum. Parlamento sözlerin konuşulduğu aziz milletimizin vermiş olduğu yetkinin karşılığında hizmet ettiği bir alan Burada kabadayılık yapmak ve İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın çalışmalarını engellemek utanç vericidir. Bunu yapanları şiddetle kınıyorum.'' ifadelerini kullandı.

''BU GÖRÜNTÜ YAKIŞMADI, SAYGISICA''

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti;

''Bu görüntü yakışmamıştır. TBMM denetim fonksiyonunu yerine getirmek için fedakârca çalışmayı yerine getiriyor. Bu saygısızca bir davranış. Kabul etmek mümkün değil. Plan bütçe komisyonundakilere de haksızlık. TBMM kaba kuvvet, engelleme ile değil sözün gücü. TBMM 86 milyonun dört gözle beklediği bir büyük demokratik platformdur. Fiili olarak müdahale etmek, yürütmeyi temsilen gelen makama engel koymak demokratik anlayışa sığmaz. Bunun makul görülmesi mümkün değildir.''

"ÖZEL'İ ARAYIP RAHATSIZLIĞIMIZI SÖYLEDİM"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i aradığını beliten Numan Kurtulmuş, ''Bütün meclis yöneticisi arkadaşlarımızın sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyoruz. Özel'i aradım, bundan memnun olmadığımızı, milletimizin tamamını rahatsız eden çirkin görüntüler olduğunu paylaştım. Tüm parti yöneticilerine önemli sorumluluk düşüyor. TBMM'ye sadece 86 milyon yurttaş değil bütün milletler de TBMM'de ne olup bittiğini yakından takip ediyor. O anda maksadını aşan tavırlar kalıcı olarak Türkiye demokrasisi üzerinde hasar bırakıyor. Meclis mücadele ve müzakere yeridir ancak bir vekilin diğerine saygısızlık yapacağı, bir bakana saygısızlık yapacağı mekan değildir. Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etti. Bu ortaya çıktığı anda toplumsal eleştirilerin ortaya çıktığını görüyoruz. Tüm grup yöneticilerine çağrımı tekrarlıyorum. Bu meclis 2028'e kadar iş yapacak, milletin hayrına olacak işleri yapacak meclistir.'' dedi.

''İLK KEZ GÖRÜLÜYOR''

Böyle bir olayın ilk kez görüldüğünü beltirten TBMM Başkanı, şu ifadeleri kullandı;

''Biz meclis yönetimi olarak kararlılığımızı ifade etmek istiyoruz. Geçtiğimiz dönem 1512 saat çalışma yapmış Meclis. Bazen iktidar partisi maddelerini geri çekmiş, bazen muhalefetteki arkadaşlar söz haklarını geri çekmişler. Bu çirkin görüntüleri fiili müdahaleyi yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Kurucu iradenin sahibi olan TBMM'ye böylesi kötü olayları yakıştırmak kimsenin hakkı değil. İçinden zor geçtiğimiz zor dönemde herkese büyük sorumluluk düşüyor. Demokrasi herkesin istediği gibi istediğini yapması değil; kurallar dahilinde hareket etmesidir. Faaliyetlerle ilgili bilgi vermek için gelen bakanımızın karşılaştığı muamele kabul edilir muamele değildir. Her türlü sorularını sorabilirler. Herkes büyük olgunlukla eleştirisini yapar ve herkes büyük olgunlukla cevap verir. Sen buraya gelemezsin seni buraya sokak şeklindeki tavır TBMM tarihinde yoktur. Böylesi ilk kez görülüyor. Bu tür tavırlara izin verilmeyecektir.''