Yandex Metrica
SON DAKİKA
Numan Kurtulmuş yeni TBMM Başkanı oldu

Numan Kurtulmuş yeni TBMM Başkanı oldu

TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve yeni atanan 17 bakan yemin etti. Daha sonrasında Meclis, 30. Başkanı'nı seçecek. TBMM Genel Kurulunda Meclis Başkanı seçiminin birinci tur oylaması sona erdi. İlk turda yeterli çoğunluk sağlanamadı. İkinci tur oylamasına geçildi. Seçimler için Meclis'teki partilerden 7 milletvekili aday gösterildi. İkinci turda adaylardan hiçbirisi yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Üçüncü turda AK Parti'nin adayı İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş aldığı 321 oyla TBMM'nin yeni başkanı oldu.

Gündem

14.03.2024, 00:41

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 28. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreni geçtiğimiz günlerde yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Erdoğan yemin törenini locadan takip etti. Genel Kurul'a en yaşlı üye sıfatıyla Devlet Bahçeli başkanlık yaptı. İlk oturumda, Bahçeli'nin ardından milletvekilleri sırayla yemin etti.

Ezan okununca müzik kapatılsın mı kapatılmasın mı? CHP mitinginde ezan... Haberi Görüntüle

17 KABİNE ÜYESİ YEMİN ETTİ

Milletvekillerinin yemin töreniyle 28'inci Dönem 1'inci Yasama Yılı çalışmalarına başlayan Meclis, bu hafta da mesaisini sürdürüyor. Genel Kurul, bugün saat 14.00'te toplandı. MHP lideri Devlet Bahçeli, geçici başkan sıfatıyla oturumu başlattı.

Oturum milletvekili olan eski bakanların yeminiyle başladı. TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 kabine üyesi yemin etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'ne özel paylaşım: 'Gözlerinizden... Haberi Görüntüle

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMASI SONA ERDİ

TBMM Genel Kurulunda Meclis Başkanı seçiminin Üçüncü tur oylaması sona erdi. İlk iki turda beklenen çoğunluk sağlanamamıştı. Meclis Başkanı 3. tur oylarının sayılmasıyla belli olacak.

Anavatan Partisi'nden Cumhur İttifakı'na destek kararı: 'Birliğin gücüyle birlikte kazanacağız' Haberi Görüntüle

MECLİS'İN YENİ BAŞKANI SEÇİLECEK

Genel Kurulda, bugün Meclisin 30. Başkanı için seçim yapılacak. Toplamda 7 milletvekili aday gösterildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanı adayı gösterildi. CHP'nin Meclis Başkanı adayı Ankara Milletvekili Tekin Bingöl oldu. Cihan Paçacı ise İyi Parti’nin adayı olarak seçime katılacak. Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'u aday gösterdi. TBMM seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran TİP ise cezaevindeki Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ı aday gösterdi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu. Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun Meclis Başkanı adayı oldu.

Teröre geçit yok! MSB son dakika duyurdu: Yasa dışı yollarla... Haberi Görüntüle

OYLAMA GİZLİ YAPILACAK

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Solingen nerede? Solingen'de kaç Türk yaşıyor? Haberi Görüntüle

İLK TUR

Meclis Başkanı'nın seçimi için yapılan ilk tur oylamada 586 oy kullanıldı. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. Boş oy kullanılmadı. 6 oy geçersiz sayıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hakkari mitingi ertelendi mi? AK Parti Hakkari mitingi... Haberi Görüntüle

İKİNCİ TUR

İkinci turda; AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 41, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 21, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. Boş oy kullanılmadı. 3 oy geçersiz sayıldı.

Serap Yazıcı Özbudun ve Mustafa Yeneroğlu adaylıktan çekildi.

2024 Oy kullanmazsak ne olur? 31 Mart yerel seçimde oy... Haberi Görüntüle

ÜÇÜNCÜ TUR

Oylamanın üçüncü turunda AK Parti'nin adayı Numan Kurtulmuş, 321 oy alarak salt çoğunluğa ulaştı. Böylece yeni yasama döneminde yeni Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş oldu.

Bakan Tunç'tan CHP'nin para sayma görüntüleri hakkında açıklama: Nereden geldi... Haberi Görüntüle

NUMAN KURTULMUŞ'TAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

"Bugün gerçekleştirdiğimiz TBMM Başkanlık seçimi dolayısıyla şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkür ediyorum. Sayın Devlet Bahçeli'ye Meclisimiz adına teşekkür ediyorum. Fevkalade önemli meclisin başlangıcını yapıyoruz. 2023 sadece bir tarih olmanın ötesinde aziz milletimizin varmak istediği hedeflerden birisi olarak önümüze gelmiştir. Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçmiş oldu. Türkiye bu yüzyılda büyük kazanımlar elde etti. TBMM'nin kabul ettiği iki temel özelliğinin altını çizmek isterim. TBMM devlet kuran bir meclistir. Bütün cephelerde yenilmiş bu aziz millet inançlar ve değerleriyle ayağa kalmış ve Kurtuluş Mücadelesini kazanmıştır. Bu savaşın öncüleri başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle yad ediyoruz.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandığın telafisi olmaz Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE YÜZYILINI HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ"

TBMM'nin 1. meclisinden bize kalan iki değer vardır. Birincisi tam bağımsız Türkiye hedefine kitlenerek ileriye doğru yürümektir. İkincisi ise ülkemizi o savaşların yıkıntılarından bir an önce kurtarmak, muassır medeniyetlerin üzerine çıkarmaktır. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız sürece hep beraber omuz ve destek vereceğiz. Bu sadece Seçim sırasında söylenmiş bir slogan değildir. TBMM'yi bir kavga mekanı olmaktan kurtarmak bizim görevimizdir. Her alanda partimizin görüşlerini dile getireceğiz ama asla elimizi yumruk şeklinde tutmayacağız ve Türkiye Yüzyılını hep birlikte kuracağız. Yeminleri yaparak göreve başlayan bakanlara başarılar diliyorum. Bu seçimler dolayısıyla bir şeyin daha altını çizmek isterim. Milletimiz seçimlerde Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne bir kere daha onay verdiğini ortaya koymuştur. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı da Türkiye Yüzyılı'nın lideri olarak tescil etmiştir.

Milletimizin bizden beklentisi yeni anayasadır. Görevi tüm partilerle diyalog içinde sürdüreceğim."

1 Nisan'da Ankara'da okullar tatil mi? 1 Nisan Pazartesi Ankara'da... Haberi Görüntüle

NUMAN KURTULMUŞ KİMDİR?

Numan Kurtulmuş, 1959 yılında Ordu'da dünyaya geldi. Baba adı İsmail Niyazi, anne adı Ayşe Güngör'dür.

Akademisyen olan Numan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. ABD'de Temple Üniversitesi School of Business & Management'ta lisansüstü çalışmalarına devam etti.

ABD'de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations'ta misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent oldu. 2004 yılında profesör unvanını aldı.

25 ve 26. Dönemde Ordu Milletvekili seçildi. 62, 63 ve 64. Hükûmetlerde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 65. Hükûmette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.

İngilizce bilen Kurtulmuş, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading