Norveç Filistin'i tanıdı mı? Bir ülkeyi tanımak ne anlama geliyor?

Norveç Filistin'i tanıdı mı? Bir ülkeyi tanımak ne anlama geliyor?

İsrail'in Filistin'de uyguladığı soykırıma batı sesiz kalırken bazı Avrupa ülkeleri de Filistin'i tanımak için harekete geçti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Bu gelişmenin dünyada pek çok ülkenin Filistin'i tanıması için öncü olması bekleniyor. Belçika, İSpanya, İrlanda, Slovenya, Malta gibi ülkelerin de Filistin'i yakın zamanda tanıması bekleniyor. Peki diplomatik ve hukuki olarak bir ülkeyi tanımak ne anlama geliyor?

İsrail'in Filistin'de yıllardır sürdürdüğü zulüm Gazze'de soykırıma dönüştü. Gazze'de on binlerce sivil, kadın, çocuk İsrail uçaklarından atılan bombalarla karledildi. İsrail'in vahşetine dünya gözünü kapatırken Türkiye her platformda Filistin ve Gazze halkının yanında olduğunu ve soykırımın cezasız kalmayacağını belirtti. Pek çok Avrupa ülkesi Filistin'i tanıma kararı almaya hazırlandığı belirtilmişti. Norveç'ten gelen son dakika açıklaması Filistin'in tanınması açısından oldukça önemli.

NORVEÇ FİLİSTİN'İ TANIDI MI?

Norveç hükümeti Filistin'i tanıma kararı aldı. Norveç luslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde Filistin'i tanıyacağını duyurdu. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere konuya dair yaptığı açıklamada "Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, yani iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor" dedi. Norveç'in Filistin'i tanıması diğer ülkelerin de Filistin'i tanımasına öncülük edebilir.

BELÇİKA'DAN FİLİSTİNİ TANIMA HAMLESİ

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda Filistin Devleti'nin tanınması gerektiğini vurguladı. Gomez  Filistin devletini tanımanın "hem İsrailliler hem de Filistinlilerin barış ve güvenliği için önemli koşul olduğunu" vurguladı. Gennez, "Belçika, Avrupa'da öncü olmalı ve Filistin devletini şimdi tanımalıdır." dedi. Belçika'nın yakın zamanda Filistin'i resmen tanıması bekleniyor. 

İSPANYA İSRAİL ZULMÜNE SES ÇIKARAN TEK AVRUPA ÜLKESİ OLDU

Avrupa Birliği (AB) içinde İspanya'nın öncülüğünde pek çok ülke Filistin devletini tanıma kararı aldığını açıklayabilir. İrlanda, Slovenya, Malta ve Norveç Filistin'i tanıma kararını destekleyen ülkeler arasında.

İrlanda basınında çıkan haberlerde İspanya ve İrlanda'nın mayıs ayı bitmeden Filistin devletini tanıyacağı iddia edilmişti. 

Norveç'ten gelen tanıma kararının ardından gözler İspanya, Belçika ve Slovenya'ya çevrildi. 

BİR ÜLKEYİ TANIMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Bir devleti tanımak, o devletin siyasi olarak belirsiz durumuna son vermektir. Tanıma işlemiyle tanınan devlet, tanıyan devlet nezdinde uluslararası hukuk kişiliği elde eder. Uluslararası hukukta diplomatik tanıma (veya hukuken tanıma), bir devletin başka bir devlet veya yönetimin, statüsünü veya bir eylemini, kabul ettiği, dahilî ve uluslararası sonuçlar doğuran, tek taraflı bir politik eylemdir. Diplomatik tanıma de facto veya de jure olabilir, genelde tanıyan hükûmetin bir resmî açıklaması yoluyla bu gerçekleşir.