Yandex Metrica

NATO Liderler Zirvesi bugün başlıyor! İletişim Başkanı Altun Türkiye'nin taleplerini net bir şekilde aktardı

NATO Liderler Zirvesi bugün başlıyor! İletişim Başkanı Altun Türkiye'nin taleplerini net bir şekilde aktardı

NATO Liderler Zirvesi bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç ve Finlandiya'nın katılma kararını veto etmesi sonrası zirvenin en önemli konusu bu olacak. Hürriyet yazarı Hande Fırat ise İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma talebi sonrası Türkiye'nin beklentileri ile ilgili değerlendirmesini aktardı.

Gündem

23.01.2024, 19:28

NATO Liderler Zirvesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İspanya'nın başkenti Madrid'e gidiyor. Hürriyet yazarı Hande Fırat ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme talebini konuştu. 

Fahrettin Altun, Türkiye'nin bulunduğu noktayı ve talepleri ile kararlılığının altını net bir şekilde çizdi. 

İşte Hande Fırat'ın yazısının tamamı: 

Bugünden itibaren NATO tarihi açısından en önemli zirvelerden biri başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte NATO Zirvesi için Madrid’e hareket edeceğiz. En önemli gündem maddesi ise NATO’ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya’nın bu sürecini veto etme kararı alan Türkiye’nin ikna edilmesi. Dünya liderlerinin de basının da gözü Türk heyetinde olacak. Hatta belli ki Türk heyeti bir anlamda kıskaca alınmaya çalışılacak.

Türkiye’nin aslında beklentisi ve talebi çok basit, çok haklı ve çok hukuki. Türkiye “Müttefik isek bana karşı olan terör örgütlerini desteklemeyin, hamilik yapmayın, silahlandırmayın” diyor. Bu sözler sadece İsveç ve Finlandiya’ya değil. Başta ABD olmak üzere topraklarında FETÖ/YPG/PKK’lılara hamilik eden, onları silahlandıran her ülkeye... İşte bu kritik zirve öncesi İletişim Başkanı Fahrettin Altun yola çıkmadan hem Türkiye’nin bulunduğu noktayı hem taleplerini hem de kararlılığını anlattı. Açıklamalarını madde madde sizlere aktarıyorum:

Bakan Uraloğlu'ndan hala Türkiye'ye temsilci atamayan X için açıklama! Bant daraltma gündemde Bakan Uraloğlu'ndan hala Türkiye'ye temsilci atamayan X için açıklama! Bant... Haberi Görüntüle

‘BU ÜLKELERE TÜRKİYE İLE MÜTTEFİKLİK GURURUNU YAŞATMAYIZ’

“Türkiye, içinde bulunduğu ittifaklara ve ikili ilişkilere değer ve güç katan bir ülkedir. Kendi güvenlik ve savunma gerekliliklerimizi yerine getirirken, bölgesel ve küresel meselelerde de masada ve sahada çıkarlarımıza ve müttefiklik ruhuna uygun şekilde hareket ettik, ediyoruz.

Müttefiklik ilişkisi içerisinde olduğumuz komşularımız ve diğer ülkelerden de elbette samimi bir dayanışma bekliyoruz.

Terör örgütleri ile bazı ülkelerin ilişkilerini belge, bilgi ve raporlarla net bir şekilde gözler önüne serdik. Bu gerçek ortadayken bu ülkelere Türkiye ile müttefiklik gururunu yaşatamayız.

Danıştay Başkanlığı'na yeniden Zeki Yiğit seçildi Danıştay Başkanlığı'na yeniden Zeki Yiğit seçildi Haberi Görüntüle

‘TERÖRİSTLERİN İADE VE SINIR DIŞI EDİLMELERİNİ BEKLİYORUZ’

NATO şemsiyesi altında olası bir savaş halinde İsveç ve Finlandiya’nın toprağını korumakla yükümlü olacaksak, bu ülkelerden de bizim mücadele ettiğimiz terör örgütlerine karşı kararlı bir duruş beklemek en doğal hakkımız.

Açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz; NATO’ya katılmak isteyen ülkelerin bizim terör örgütü kabul ettiğimiz örgütlere karşı bir tavır, terörle ortak bir mücadele sergilemeleri gerekiyor.

Terör örgütlerinin İsveç ve Finlandiya’daki faaliyetlerinden uzun süredir rahatsızlığımızı dile getiriyoruz. Ancak bu ülkeler, terör örgütüyle olan ilişkilerini sürdürmeye devam etti.

Türkiye, hem kendi milli güvenliği hem de NATO’nun kolektif güvenliği prensipleri çerçevesinde PKK/YPG’ye karşı bu ülkelerden net bir tavır sergilemelerini bekliyor. Bu ülkelerin terör örgütleriyle aralarına kesin bir çizgi çekmelerini, hangi ad altında olursa olsun terör örgütüyle bağlantıları açık olan isimleri iade ve sınır dışı etmelerini bekliyor.

Son dakika... AFAD duyurdu! Malatya'da korkutan deprem Son dakika... AFAD duyurdu! Malatya'da korkutan deprem Haberi Görüntüle

‘MÜTTEFİKLER TERÖR ÖRGÜTLERİNİN PROPAGANDA VE FİNANSMANINI ENGELLEMELİ’

Müttefik ülke başkentlerinde terör örgütlerinin propaganda ve finansman faaliyetlerinin de engellenmesi gerekiyor.

NATO içindeki ya da ittifaka yeni dahil olmak isteyen ülkelerin birbirlerine karşı yaptırımlar uygulaması da müttefiklik ruhuna uygun değildir. İttifak’ın geleceği için üye ülkeler ve aday ülkelerin birbirlerine yönelik yaptırımları, silah ve savunma sanayine yönelik ambargolar, fiili kısıtlamalar bir an önce sonlandırılmalıdır.

AKOM'dan peş peşe uyarı! Saaat verildi: 45 kentte kuvvetli bekleniyor! AKOM'dan peş peşe uyarı! Saaat verildi: 45 kentte kuvvetli bekleniyor! Haberi Görüntüle

TALEPLER KARŞILANMAZSA POZİSYON KORUNACAK MESAJI

Türkiye olarak bu konuda net bir duruşumuz var ve buna devam edeceğiz. Terör örgütlerine karşı somut adımlar ve tavır değişikliği, silah ambargosu ve savunma sanayine yönelik kısıtlamaların kaldırılması, terör örgütü mensuplarının iade ve sınır dışı edilmeleri konusunda adım atılmadığı sürece Türkiye olarak yeni üyelikler konusundaki pozisyonumuzu koruyacağız.”

Duygu Nebioğlu'nun ablasının babası kim? Uğur Dündar'dan flaş açıklama geldi! Duygu Nebioğlu'nun ablasının babası kim? Uğur Dündar'dan flaş açıklama geldi! Haberi Görüntüle

SONSÖZ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, sorularıma açık açık yanıt verdi. Müttefiklik sınavında başta ABD olmak üzere teröre destek veren, buna karşı Türkiye’ye ambargo uygulayan her ülke sınıfta kalmıştı. Şimdi müttefiklik tanımı doğrultusunda hareket etmeleri için bir şansları daha var. Top onların sahasında. Bir kere daha Türkiye yerine terör örgütlerini tercih ederlerse sınavda ikinci kez çakmış olacaklar ve “müttefiklik” içi boş bir söyleme, yalana dönecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading