Nadir görülüyor! Avrupa'da kaos yaratan elektrik kesintisinin nedeni şaşırttı: İşte Avrupa'yı karanlığa gömen o neden

Avrupa'yı karanlığa gömen elektrik kesintisi sırasında ortaya atılan çeşitli hipotezlere rağmen,İspanya Başbakanı Sanchez, "Elektrik şirketi bize dün 12.33'te sistemden 5 saniye içinde 15 gigavatlık üretimin aniden kaybolduğunu bildirdi. Bu daha önce hiç yaşanmamış bir şey. Fikir vermesi açısından 15 gigavat o anda ülkenin ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ına denk geliyordu." dedi.
Dün başta İspanya ve Portekiz olmak üzere Avrupa'yı karanlığa bürüyen elektrik kesintilerinin nedeni merak uyandırdı. Hayatı durma noktasına getiren kesintilerle ilgili çeşitli senaryolar gündeme geldi. Milyonları elektriksiz bırakan dev elektrik kesintisiyle ilgili Avrupa'dan gelen ilk raporlara göre; kesintinin nedeni, hava değişikliklerinin elektrik hatlarını etkilediği nadir bir fenomen olan “indüklenmiş atmosferik titreşimler” olabilir.
Avrupa dün son zamanların en büyük elektrik kesintisini yaşadı. Geniş çaplı elektrik kesintisi akıllarda birçok soru işareti oluşturdu. Peki İspanya'da yoğunlaşan ve kaosa neden olan elektrik kesintisinin gerçek nedeni neydi?
İSPANYA VE PORTEKİZ'DE HAYAT FELÇ OLDU
İspanya'nın ulusal demiryolu şirketi Renfe, yerel saatle 12:30'da “tüm ulusal elektrik şebekesinin kesildiğini” duyurdu. Bu durum İspanya ve Portekiz'in bazı bölgelerinde hayatı felç etti; uçakları yere indi, toplu taşımayı durdu ve bazı hastaneler rutin operasyonlarını askıya almak zorunda kaldı.
KESİNTİNİN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
İspanya'nın iki büyük elektrik şirketi Endesa ve Iberdrola kesintinin sebebini araştırıyor. El Pais'in haberine göre İspanyol hükümeti, kesintilerle ilgili soruşturma başlattı, güvenlik güçlerinin Madrid sokaklarına konuşlandırıldığı belirtildi.
VOLTAJDAKİ DENGESİZLİK KESİNTİYE NEDEN OLABİLİR DENİLDİ
Politico'nun haberine göre, Portekiz'deki elektrik operatörü E-Redes'ten yapılan açıklamada, enerji kesintisinin "Avrupa güç şebekesindeki problemden" kaynaklandığına işaret edildi. Açıklamada, voltajdaki dengesizliğin kesintiye yol açmış olabileceği bildirildi.
FRANSA'DAKİ YANGINA İŞARET EDİLDİ
Portekiz'in ulusal elektrik şirketi REN'den (Rede Eletrica Nacional) yapılan açıklamada, Fransa'nın güneybatısındaki Alaric Dağı'nda çıkan ve Perpignan ile doğu Narbonne kenti arasındaki yüksek gerilim hattına zarar veren yangının kesintinin nedenlerden olabileceği kaydedildi.
"NADİR GÖRÜLEN ATMOSFERİK OLAY"
REN ayrıca “İspanya'nın iç kesimlerindeki aşırı sıcaklık değişimleri nedeniyle, çok yüksek gerilim hatlarında (400 KV) ‘indüklenmiş atmosferik titreşim’ olarak bilinen anormal salınımlar meydana geldiğini” belirtti ve şöyle ekledi:
“Bu salınımlar elektrik sistemleri arasında senkronizasyon hatalarına yol açarak, birbirine bağlı Avrupa şebekesinde art arda bozulmalara neden oldu.”
"ELEKTRİKLER 5 SANİYEDE YOK OLDU"
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, dün öğlen saatlerinde başlayan ve sebebi halen belirlenemeyen elektrik kesintisi sırasında ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 60'ının 5 saniyede yok olduğunu ifade etti.
ELEKTRİK KESİNTİSİ BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLDİ
İspanya elektrik şirketi Red Electrica'dan yapılan açıklamada, trafo merkezlerinin tamamının faaliyete geçtiği, bakım işlemlerinin sürdüğü aktarıldı.
İspanya'nın elektrik ihtiyacının yüzde 99,16'sının karşılandığı vurgulanan açıklamada, üretimin 21 bin 265 megavat olduğu ifade edildi.
Ülkedeki demir yolu işletim şirketlerinden yapılan açıklamada, banliyö trenlerinin yüzde 50 ile 60 arasındaki yoğunlukta çalışmalarını sürdüreceği kaydedildi.
METROLAR YENİDEN HİZMET VERMEYE BAŞLADI
İspanya haber ajansı EFE'nin haberinde, elektrik kesintisinden etkilenen 126 trenin 123'ünden yolcuların tahliyelerinin tamamlandığı bilgisi verildi.
Madrid Metrosu da çeşitli hatlarda yeniden hizmet vermeye başladı.
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, aksamalar ve başlayacak ticari tren seferleri hakkında bilgi vererek, bazı bağlantılar harici yüksek hızlı trenin de çalışacağını duyurdu.
AA
