Naci Görür'den dikkat çekici İstanbul depremi uyarısı: 25 yıldır hazırlayamadık!

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un 25 yıl boyunca depreme yeterince hazırlanamadığını ve depreme dirençli kentlerin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Deprem siyaset üstü bir konu olarak ele alınmalı ve tüm toplumun bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen İstanbul'un hala depreme karşı yeterli hazırlık yapamadığını vurguladı. 17 Ağustos 1999'da yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremde 17 binin üzerinde insan hayatını kaybetmiş, yüzbinlerce insan evsiz kalmıştı. Görür, 25 yıl içinde İstanbul’un depreme dayanıklı bir kent haline getirilememesini eleştirerek, "Büyük bir deprem geldiğinde, o depremi minimum hasarla atlatan bir kent demek, depreme dirençlilik demektir. Biz hala bunun için bir adım atabilmiş değiliz" dedi.
JAPONYA'DAN ÖRNEK VERDİ
Görür, depreme dayanıklı kentlerin dünya çapında örneklerini göstererek, Japonya'dan örnekler verdi. "Japonya'da bir deprem oluyor, insanlar çay bardağını düşürmemek için dikkat ediyorlar. Deprem bittikten sonra işlerine devam ediyorlar" diyen Görür, Türkiye'deki durumun tam tersine işlediğini belirtti. "Bizde deprem sonrası evler çöker, can kayıpları yaşanır. Depremden sonra insanlar, 'evim çökmüş, çocuğum ölmüş' diye düşünüyorlar. Neden? Çünkü biz depreme dirençli yapılar inşa etmiyoruz" diyerek bu soruya dikkat çekti.
DEPREM SİYASET ÜSTÜ BİR KONUDUR
Prof. Dr. Görür, deprem konusunun siyaset üstü bir mesele olduğunun altını çizerek, "Deprem, parti meselesi değildir. Biz depremi 'o parti, bu parti' diyerek tartışmamalıyız. Hepimiz bu felaketi aynı şekilde yaşarız. Cesetlerimizi parti ayrımı yaparak göçük altından çıkarmayacağız. Bizim insanımız, ülkemiz, topraklarımız bu felaketten zarar görmesin" dedi. Deprem konusunun sadece devletin değil, halkın da sorumluluğunda olduğunu belirten Görür, "Mülkün sahibi sizlersiniz. Devletin sahibi sizlersiniz. Bu işin sorumluluğunu üstlenmeli ve buna uygun bir şekilde hareket etmeliyiz" diyerek vatandaşları sorumluluk almaya çağırdı.
DEPREME DAYANIKLI KENTLER İÇİN HAREKETE GEÇME ZAMANI
Prof. Dr. Görür, depreme dayanıklı kentlerin kurulabileceğini ve bunun için gerekli planların yapılabileceğini ifade etti. "Bu iş zor değil, ancak halkın iradesiyle çözülür. Eğer bir şehirde depreme dirençli yapılaşma istiyorsanız, bunu istediğinizi açıkça belirtmelisiniz" dedi. Görür, belediye başkanlarının ve yöneticilerinin bu konuda adım atması gerektiğini ve her türlü sorunun çözülebilmesi için devletin mevcut yapısının harekete geçirilebileceğini belirtti.
GELECEĞİN KENTLERİ: DEPREME DAYANIKLI VE GÜVENLİ
Görür'ün açıklamaları, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul ve çevresi için kritik bir uyarı olarak dikkat çekiyor. Bu uyarılar, depreme dayanıklı şehirlerin inşa edilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi ve devletin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Prof. Dr. Naci Görür, sadece yapıların değil, kentlerin tüm bileşenlerinin depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda tüm bireylere sorumluluk düştüğünü vurguladı.
DİĞER
