Naci Görür uyarmıştı! Türkiye'nin altında büyüyen bir yarık keşfedildi: Anadolu levhası ayrılıyor mu?

Alman bilim insanları, Türkiye’nin güneydoğusundan başlayıp İran’ın kuzeybatısına kadar uzanan bin 500 kilometre uzunluğunda devasa bir yarık keşfetti. Uzmanlar devasa yarığın Türkiye’nin jeolojik yapısını kökünden etkilediğini söyledi.
Almanya’nın Göttingen Üniversitesi’nden uluslararası bir araştırma ekibinin yaptığı çalışmada Türkiye’nin güneydoğusundan İran’a kadar uzanan 1500 kilometrelik bir yarık tespit edildiğini duyurdu.
"ÇATLAK TAKVİMDEN KOPAN BİR SAYFA GİBİ YAYILIYOR"
Çalışmanın yazarı Dr. Renas Koshnaw, "Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor. Çatlak, Türkiye'den Irak'a doğru, takvimden koparılan bir sayfa gibi yayılıyor." açıklamasında bulundu.
NACİ GÖRÜR DAHA ÖNCE UYARMIŞTI
Türkiye’de ise yer bilimci Profesör Naci Görür daha önce bu konuya ilişkin uyarıda bulunmuştu. Görür, Bitlis-Zagros fay hattına dikkat çekerek, felaketle sonuçlanabilecek bir deprem riskine karşı uyarmıştı.
ZAĞROS DAĞLARI'NIN DÜNYA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARAŞTIRILDI
Bu araştırmada Irak'taki Zagros Dağları'nın uyguladığı kuvvetin, Dünya yüzeyinin son 20 milyon yılda ne kadar eğildiği üzerindeki etkisi araştırıldı.
YARIK TÜRKİYE'DEN İRAN'A DOĞRU UZANIYOR
Araştırma, Dünya yüzeyinin derinliklerinde Tetis Okyanusu tabanının yatay olarak koptuğunu ve yırtığın Türkiye'den İran'a doğru giderek uzadığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre özellikle Türkiye’ye yaklaştıkça bu hareket sığlaşıyor ve büyük bir yarığın yüzeye yayılmasına neden oluyor.
"YARIK YAVAŞ AMA KARARLI DAĞLIYOR"
Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Renas Koshnaw, bu levhanın “tıpkı takvim yaprağının kopması gibi” yavaş ama kararlı bir şekilde dağıldığını vurguladı.
Araştırmacılar, dağların ağırlığının tek başına son 15 milyon yılda oluşan ve tortuyla dolan 3-4 km derinliğindeki çöküntüyü açıklayamayacağını öne sürdübilir.
NACİ GÖRÜR NE DEMİŞTİ?
Türkiye’de ise yer bilimci Prof. Naci Görür daha önce bu konuya ilişkin uyarıda bulunmuştu. Görür, Bitlis-Zagros fay hattına dikkat çekerek, “Levha hareketleri büyük depremlerin tetikleyicisi olabilir. Kentlerin daha dirençli bir hale gelmesi şart.” dedi.
Bitlis-Zagros fay hattında meydana gelecek bir depremin, özellikle Diyarbakır'da büyük bir felakete yol açabileceğini belirten Görür, Diyarbakır'ın depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
