Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Muhalefet ve provokatif hesaplar yalana doymadı! Deprem üzerinden karalama çabaları tek tek çürütüldü!

Muhalefet ve provokatif hesaplar yalana doymadı! Deprem üzerinden karalama çabaları tek tek çürütüldü!

Türkiye 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle binlerce canının toprağa verdi. Binlerce vatandaşın evi yıkıldı. Dünyanın en büyük felaketiyle ülkemiz karşı karşıya kalmışken depremin ilk anından itibaren özellikle muhalif kesim tarafından ortaya atılan yalanlar büyük bir dezenformasyona neden oldu. Muhalefet ve provokatörler böyle derinden bir acının yaşandığı günlerde bile devleti yalan haberleriyle karalamaya çalıştılar. İşte o muhalif isimlerin ve provokatif hesapların iddiaları bakın nasıl tek tek çürütüldü. .

Gündem

07.02.2024, 18:55

 11 ili sarsan depremlerin ardından dezenformasyon gerçeği bir kez daha yeniden gözler önüne serildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bilgi kirliliğine neden olan iddialara tek tek bakın nasıl çürüttü. 

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 11 ili sarsan depremlerin ardından dezenformasyon gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bilgi kirliliğine neden olan iddialara tek tek yanıt verdi.

1. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale: "Kamu Bankaları güçlükle ayakta duruyorlar. Bu kadar deprem yardımı yapabilmeleri mümkün değil."

19 Şubat

İDDİA

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, deprem bağışlarıyla gündeme gelen kamu bankalarının bu kadar paralarının olmasının imkansız olduğunu, zira güçlükle ayakta durduklarını iddia etti.

GERÇEK

Bahse konu olan kamu bankalarından Ziraat Bankası 2022 yılında 41,1 milyar lira net kar elde etmiştir. Vakıfbank 24 milyar lira ve Halkbank ise 14,7 milyar lira net kar etmiştir.

2. Ümit Özlale: "AFAD, Sayıştay denetimine açık değil."

19 Şubat

İDDİA

Ümit Özlale, AFAD'ın Sayıştay denetimine tabi olmadığını iddia etti.

GERÇEK

AFAD, İçişleri Bakanlığına bağlı bir kamu kurumu olup faaliyetleri Sayıştay denetimine açıktır.

3. Muharrem İnce: "Askere çık emrini geç verdiniz."

20 Şubat

İDDİA

Muharrem İnce, sosyal medya hesabından, askerin depremin ardından sokakta olmadığını ve askere "çık" emrinin geç verildiğini iddia etti.

GERÇEK

6 Şubat 04.17'de gerçekleşen depremin hemen ardından MSB, 04.30'da Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden rapor isteyerek, TSK İnsani Yardım Tugayına "hazır ol" emri vermiştir.
06.00 itibariyle de 2. Ordu Komutanlığı birlikleri deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır.

4. Haluk Levent: "Daha önce hiç böyle bir yıkım görmedim."

20 Şubat

İDDİA

Haluk Levent, 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremlerin ardından 60 binanın çöktüğünü ve daha önce hiç böyle bir yıkım görmediği iddiasında bulundu.

GERÇEK

Halkı endişe ve paniğe sevk eden bu paylaşım, yanlış olduğunun ortaya çıkmasının ardından Haluk Levent tarafından silinmiştir.

5. İbrahim Haskoloğlu: "Hatay'daki 6,4 şiddetindeki depremin ardından tsunami uyarısı verildi"

20 Şubat

İDDİA

İbrahim Haskoloğlu, 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremin ardından "tsunami uyarısı verildiğini" iddia etti.

GERÇEK

Tsunami, "dev dalga", "sıra dışı yükseklikteki ve uzunluktaki dalga" anlamlarına gelmektedir. İlgili deprem sonrası tsunami tehlikesi oluşmadı. AFAD, bölgedeki vatandaşlara "deniz seviyesinde 50 cm'e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları" uyarısı yaptı.

AFAD, su yükselmesi riskinin bulunmadığı tespit edildikten sonra bu uyarıyı da 1 saat geçmeden kaldırdı.

6. Ozan Balık: "Bir imam Cuma hutbesinde Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur'u hedef aldı."

19 Şubat

İDDİA

Ozan Balık isimli trol, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olduğunu iddia ettiği bir imamın camide verdiği Cuma hutbesinde bağış yapan kişilerin Türkiye Tek Yürek Kampanyasına verdikleri desteğin miktarını eleştirdiği videoyu paylaşarak, "Bir imam Cuma hutbesinde Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur'u hedef aldı" ifadelerini kullandı.

GERÇEK

Diyanet İşleri Başkanlığı Ofisi yetkilileri videodaki yerin camii değil, bir fabrikaya ait ibadet için ayrılmış bir yer olduğunu, videoda konuşan kişinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir ilişiğinin olmadığını açıkladı.

7. "Isias Otel'in yıkılması hakkında yürütülen soruşturmada gizlilik kararı verildi."

18 Şubat

İDDİA
Bazı sosyal medya hesaplarında yıkılan Isias Otel'le ilgili yürütülen soruşturma için gizlilik kararı verildiği iddia edildi.

GERÇEK
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte yıkılan binalara ilişkin hiçbir dosyada gizlilik kararı olmadığını açıkladı.

8. "Devlet yardımlarına haciz konuyor."

20 Şubat

İDDİA
Bazı sosyal medya hesaplarında, devletin afetzedelere yaptığı 10 bin liralık deprem yardımlarına vergi dairelerince haciz konduğu iddia edildi.

GERÇEK
Vergi daireleri, depremin yaşandığı günden bu yana kamu alacaklarının tahsili için hiçbir haciz uygulaması yapmamıştır. Ayrıca 8 Şubat 2023 tarihli, 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vergi daireleri tarafından yapılanlar dahil tüm icra takipleri durdurulmuştur. Deprem tarihinden sonra herhangi bir şekilde haciz yapılmadığı için daha önce hesapta haciz olsa dahi bu haciz işlemi, Devlet tarafından yapılan 10 bin TL'lik deprem yardımlarına etki etmemektedir.

>.

İddianın yer aldığı içerikteki videodan alınan görüntü Google tersine görsel arama yöntemi ile aratılığında, evlerin Konya Meram ilçesine TOKİ tarafından kurulan Dedemli mahallesini gösterdiği tespit edildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading