Yandex Metrica
SON DAKİKA
MTA'dan dikkat çeken deprem araştırması! Fay kırıkları yeryüzünü değiştirdi

MTA'dan dikkat çeken deprem araştırması! Fay kırıkları yeryüzünü değiştirdi

Çifte felaketin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekipleri fay hatlarındaki incelemelerini tamamladı, raporlama aşamasına geçti. Çalışma çerçevesinde 537 kilometre uzunluğundaki yüzey kırıkları üzerinde 377 gözlem yapıldı.

Gündem

23.01.2024, 22:19

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekipleri 11 ildeki yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu incelemek için sahaya indi.

Ekiplerin saha çalışması kapsamında, kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya Havalimanı güneyine kadar olan alanda toplam 315 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yapıldı.

2024 MUĞLA-ORTACA SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Muğla-Ortaca'da hangi... Haberi Görüntüle

225 KİLOMETRE ALAN TARANDI

İlk olarak, 6 Şubat 04.17'de meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandı ve modelleme oluşturuldu. Devamında, 6 Şubat 13.24'te meydana gelen Kahramanmaraş Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoğuda Eskiköy (Doğanşehir-Malatya) ile batıda Göksun (Kahramanmaraş) arasında kalan alanda 177 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem yapıldı. Son olarak, 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili olarak depreme neden olan 45 kilometre uzunluğundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapıldı.

AFAD kira yardımı süresi uzatıldı mı, ne zamana kadar sürecek?... Haberi Görüntüle

BAKAN DÖNMEZ BİLGİ ALDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalışmalarını günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi aldı. Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.

Bilim ve kültür yuvası! Hilmi Türkmen'den Üsküdar'a yeni hizmet: Ecdat... Haberi Görüntüle

DEPREMİN ARDINDAN BATAKLIK GÖLÜ OLUŞMUŞ

Açıklamada görüşlerine yer verilen MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi.

Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesindeki son yaptıkları incelemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı;

"Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanı'nın güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat'ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Gölün faya paralel uzunluğu yaklaşık 100 metre, genişliği ise 40 metre civarında. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme konusu da söz konusu. Buna benzer coğrafik değişiklikler büyük depremler sonrası oluşabiliyor. Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading