Yandex Metrica

DOLAR

32.40

%0.24 expand_less

EURO

35.16

%0.23 expand_less

ALTIN

2324.90

%0.16 expand_less

BIST

9079.97

%3.1 expand_less

BTC ($)

70902.38

%0.3 expand_less

SON DAKİKA
MİT tırları davasında gerekçeli karar! 6 sanık hapis cezası almıştı

MİT tırları davasında gerekçeli karar! 6 sanık hapis cezası almıştı

Adana ve Hataya'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize eden FETÖ'nün sivili imamı olan sanıklardan 6'sına 8 yıl 9 ay ile 18 yıl arasında değişen hapis cezası verilmişti. O dava için gerekçeli karar açıklandı.

Gündem

24.02.2024, 03:39

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2014 yılında Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesi ile aralarından FETÖ'nün sözde jandarma imamı Nurettin Oruç'un da olduğu 9 sanıktan 6'sına verilen hapis cezaları ile ilgili gerekçeli karar yazıldı. 

Sanık savunmaları ve tanık beyanları, delil değerlendirmesi ve hüküm gibi kısımları yer aldığı 196 sayfalık gerekçeli kararda, FETÖ'nün yapısı, işleyişi, mali kaynakları, kamu kurumlarına sızma taktiği ve örgütten olmayanlara uygulanan baskıların detayları anlatıldı. 

2024 YDS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2024 YDS-1 SONUÇ TARİHİ! Haberi Görüntüle

SANIKLARIN HUKUKİ STATÜLERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME YAPILDI 

Gerekçeli kararda, sanıkların kişisel olarak “fiil-delil-olay” ilişkisi bağlamında hukuki statülerine ilişkin tek tek değerlendirmede bulunuldu.

Söz konusu kararda, 18 yıl hapis cezası alan FETÖ'nün sözde jandarma imamı Nurettin Oruç'un sözde Diyarbakır bölge temsilcisi olduğu dönemde operasyonel hat kullandığı ve örgüt mensuplarına Bank Asya'ya para yatırmaları için talimat verdiği tespit edildi. 

DEM Partili isimden CHP itirafı! 'İstanbul'da başkan yardımcıları bizden olacak' Haberi Görüntüle

FETÖ'DEN GÖRÜNTÜLERİ BASINA SERVİS EDİN TALİMATI 

Gizli tanığın gerekçeli kararda yer alan beyanında, Oruç’un örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in talimatıyla hareket ettiği ve tırların durdurulması kararlaştırılan Diyarbakır’daki toplantıda bulunduğunu anlatarak şu sözlere yer verdi: 

FETÖ tarafından Oruç’a MİT’in tüm hareketliliğinin takip edilmesi görevi verildi. Kendisi de bu göreve ilişkin örgütün Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye’den sorumlu sözde Adana Bölge Müdürü Halil kod adlı Hamza Ali Ece’ye talimat verdi. Toplantılar ve hazırlıkların örgüt liderine bildirilmesi neticesinde, örgüt lideri ‘Gelen kamyonlarla sınır dışına sevkiyat olursa bunların geçişine izin verilmemesi için her türlü çalışmanın yapılması ve kamyonlar durdurulduktan sonra yüklerinin boşalttırılarak görüntülerinin kaydettirilmesi, basının olay yerine çağrılarak görüntülerin çarşaf çarşaf yayınlanması’ talimatını verdi.

Sosyal medyadan tepki yağınca geri adım attı! CHP'li belediye başkan... Haberi Görüntüle

ORUÇ BİRİNCİL SORUMLULARDAN 

Gizli tanık, talimatlar sonrası tırların sözde ihbarın ardından durdurulduğunu ve bunun rutin arama gibi gösterilmeye çalışıldığını belirtti. 

Kararda, "Nurettin Oruç’un MİT’e ait yardım tırlarının durdurulmasını organize eden kişilerden olduğu, bu organizasyon neticesinde örgüt mensuplarına verilen roller neticesinde gerekli planlamaları yaparak tırlara müdahale ettikleri, dolayısıyla sanığın MİT’e ait tırların durdurulması eyleminin birincil sorumlularından olduğu anlaşılmıştır." ifadesine yer verildi.

CHP'nin ortağı DEM Parti skandal görüntülere imza attı: Sokaklara Öcalan'ın... Haberi Görüntüle

SAHTE İHBARI YAPAN KİŞİ ASTSUBAY ÇIKTI 

Söz konusu kararda, 16 yıl 6 ay hapis cezası alan Halil Alp'in örgüt içindeki eylemlerine de yer verildi. Sanığın olay tarihinde Hatay İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde astsubay olarak görev aldığı bildirildi. Halil Alp'in süreklilik halinde gizlilik kapsamında FETÖ ile irtibata devam ettiğine dikkat çekilen kararda şu sözlere yer verildi: 

Halil Alp’in MİT mensuplarının sevk ve idaresindeki yardım tırları hakkında söz konusu devlet faaliyetinden haberdar olmasına rağmen araç plakasını da vermek suretiyle ‘tırlarda örgütün silahlarının bulunduğu’ şeklinde sahte ihbarı yapan kişi olduğu, örgüt elebaşı Fetullah Gülen ve örgüt yöneticisi Emre Uslu’nun bilgi ve talimatları doğrultusunda bilinçli olarak yapmış olduğu bu sahte ihbarla eylemi birlikte organize ettiği ve irtibatlı olduğu, devlet sırrı niteliğinde malzeme taşıyan tır ve ona refakat eden 4 MİT görevlisinin içerisinde bulunduğu aracın ‘uydurma bir ihbar’ üzerine adli soruşturma kılıfı altında Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde durdurularak aranmasına ve MİT’in faaliyetinin içeriğinin açığa çıkarılmasına teşebbüs edilmesi eylemini örgütsel saikle gerçekleştirdiği, eyleme bilerek ve isteyerek asli olarak iştirak ettiği anlaşılmıştır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading