Yandex Metrica

Metin Gürcan'ın 'bilmiyordum' yalanı: İstihbaratçı detayı bilgisayardan çıktı

Metin Gürcan'ın 'bilmiyordum' yalanı: İstihbaratçı detayı bilgisayardan çıktı

Casusluk suçundan tutuklanan DEVA Parti'li Metin Gürcan, "Para aldığım kişiyi istihbaratçı değil diplomat olarak tanıyordum" dedi ama bilgisayarından çıkan belgeler onu yalanlıyor.

Gündem

23.01.2024, 18:23

Siyasal ve askeri casusluk suçundan tutuklanan DEVA Partisi kurucusu eski yüzbaşı Metin Gürcan'ın, 1,5 yıldır düzenli olarak para aldığı kişinin istihbaratçı olduğunu bildiği ortaya çıktı. 

Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde 4 gün boyunca sorgulanan Gürcan, 'açık kaynaklardan' edindiğini iddia ettiği bilgileri raporlaştırarak ücretli danışmanlık yaptığını savundu; görüştüğü kişinin elçilik diplomatı olduğunu, istihbaratçı olmadığını iddia etti.

Oysa Gürcan'ın “Diplomat olarak bilirim, istihbaratçı tavrı çıkarmadım” dediği kişi kendi bilgisayarındaki belgede 'istihbarat temsilcisi' olarak tanımlanmış. Önceki gün mahkemece tutuklanan Gürcan'a ilişkin savcılık tarafından hazırlanan tutuklamaya sevk yazısında dikkat çekici tespitler yer alıyor.

FETÖ'yle mücadele devam ediyor: İzmir'de 18 kişi tutuklandı FETÖ'yle mücadele devam ediyor: İzmir'de 18 kişi tutuklandı Haberi Görüntüle

"LİSTE KALABALIK, OKUYAMADIM"

Yeni Şafak gazetesindeki Abdullah Sarıca imzalı habere göre Gürcan’ın bilgisayarından ele geçirilen bir belgede, zarf alışverişi yaptığı kişinin ismi var. İstanbul’da gerçekleştirilen güvenlik konferansına katılacakların listesini gösterir belgede, Gürcan’ın görüştüğü elçilik görevlisi 'İstihbarat Genel Sekreter Temsilcisi' sıfatıyla yer bulmuş. Savcı, "1,5 yıldır görüşmekte olduğunuz kişinin istihbarat görevlisi olmadığını söylemiştiniz. Buna ne diyeceksiniz?" diye sordu. Metin Gürcan’ın cevabı ise "İstihbaratçı olduğu bilgisini şu anda bana gösterdiğiniz ve bilgisayarımdan çıktığını söylediğiniz belgeden öğrendim. Halbuki kimliğine bakmıştım. Ben şahsı elçilik yetkilisi biliyorum. Katılımcılar listesini çok sayıda katılımcı olması nedeniyle dikkatle okumam zordur. Kimliğine dair açıklamayı fark etmemem gayet normaldir" oldu.

Erdoğan, 'Gerekli değişimi gerçekleştireceğiz' demişti! AK Partili isimden 'kabine' iddiası: Genel Merkez'le sınırlı kalmayacak! Erdoğan, 'Gerekli değişimi gerçekleştireceğiz' demişti! AK Partili isimden 'kabine' iddiası:... Haberi Görüntüle

SAVCI METİN GÜRCAN'A İNANMADI 

Savcılığın tutuklamaya sevk yazısında buna ilişkin şu tespit yapıldı: "İfadesinde diplomatın istihbaratçı olmadığını belirttiği ancak dosyaya kazandırılan iki sayfalık konferans katılımcı listesini gösteren belgenin şüpheliye ait bilgisayarda görüldüğü, bu evrakta açıkça şüphelinin 1,5 yıldır görüştüğü zatın '...İstihbarat Genel Sekreter Temsilcisi' olarak yazılı olduğunun görüldüğü, şüphelinin görüştüğü zatın istihbaratçı olduğunu bilmediği iddiasının doğru olmadığı anlaşılmıştır." 

DEM'li belediyelerin skandallar silsilesine bir yenisi daha eklendi! Diyarbakır Belediyesi siteden Türk bayrağını kaldırdı! DEM'li belediyelerin skandallar silsilesine bir yenisi daha eklendi! Diyarbakır Belediyesi... Haberi Görüntüle

CASUSLUĞUN FOTOĞRAFLARI 

Ankara'da bir kafede buluştuğu istihbaratçı X1, Metin Gürcan'a zarf uzatıyor. 

Metin Gürcan’ın elçilik görevlileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin kamera kayıtları da ortaya çıktı. Tanınmamak için şapkalı olarak gezdiği görülen Gürcan’ın, zarf içinde gizli bilgileri verdiği ve yine zarf içinde para aldığı görüntülere yansıyor. 

X1'den zarfı alan Gürcan, bunu çantasına koyuyor. 

Ankara TEM polisince 2020’den bu yana teknik ve fiziki takibe alınan Gürcan’ın yaptığı görüşmeler, görüntü ve ses kaydına alındı. Otel ve AVM otoparkındaki görüşmeler saniye saniye kaydedildi. Fotoğraflarda Gürcan’ın casusluk olarak nitelendirilen bilgileri zarf içinde buluştuğu kişiye verdiği görüldü. 

Aynı şekilde karşı tarafın da içinde para bulunan zarfı Metin Gürcan’a verdiği fotoğraflara yansıdı. Bir başka fotoğrafta ise görüşmenin, Ankara’daki bir AVM’nin otoparkında park halinde bulunan araçta gerçekleştiği görülüyor. Araçtan indikten sonra AVM’deki bankamatiklere giden Gürcan, çantasından çıkardığı zarftaki paraları bankaya yatırıyor. 

MSB duyurdu: Sınırda 2 PKK'lı terörist teslim oldu MSB duyurdu: Sınırda 2 PKK'lı terörist teslim oldu Haberi Görüntüle

PARA KARŞILIĞI BİLGİ VERDİĞİ KESİN

Savcılığın tutuklamaya sevk yazısında, Gürcan’ın diğer danışanlarından banka yoluyla para aldığının görüldüğü ancak istihbaratçı ile para alışverişini kapalı zarf içerisinde elden aldığının tespit edildiği belirtildi. Yaptığı danışmanlığın meşru bir faaliyet olduğunu iddia eden Gürcan’ın, para transferini banka üzerinden yasal şekilde yapmayarak istihbaratçı ile bilgi-para değişimini gizlemeye çalıştığına vurgu yapıldı.

Metin Gürcan, X2 kod adı verilmiş istihbarat görevlisiyle araç içerisinde buluşuyor.

Gürcan’ın istihbarat servisine rapor verdiği ve karşılığında para aldığının sabit olduğuna dikkat çekilen yazıda, istihbarattaki gizli yöntemleri kullanarak AVM otoparkında araç içerisinde buluşmalar gerçekleştirdiği kaydedildi. 

Konut kredisi Nisan ayı faiz oranları ne 2024? 120 ay vade 1.5 Milyon TL hesaplamaları... Konut kredisi Nisan ayı faiz oranları ne 2024? 120 ay... Haberi Görüntüle

BİRİNDEN 500 DİĞERİNDEN 400

Gürcan, yabancı ülke istihbaratçılarından zarf içinde aldığı paraları alışveriş merkezindeki ATM'den hesabına yatırıyordu. 

Gürcan’ın, nöbetçi sulh ceza hakimliğinde verdiği ifadesi ortaya çıktı. Gizli kapaklı bir istihbarat faaliyeti yapmadığını iddia eden Gürcan, "Şeffaflığa çok önem veririm. Daima ışık altında kalmayı prensip edinen bir insanım. Bütün muhataplarımla kamuya açık yerlerde görüştüm. Örneğin bir oteldeki görüşmem soruldu. Buranın her yerinde kameralar olmasına rağmen gitmek isteme nedenim salaklığım değil göz önünde olma isteğimdir. Şeffaflığa önem veren birisi olarak bütün aldığım ödemeler banka hesabıma gelir. Kendisinden bunu talep ettim ancak ödemeyi elden yapacaklarını söylediler ben de buna razı gösterdim. Paylaştıklarım resmi devletin belgesi değildir. Bu çizelgeleri tamamen açık kaynaklardan hazırladım. Yaptığım çizelgeler için birinden aylık 400 dolar, diğerinden 500 dolar alıyorum" dedi.

13 Nisan bu akşam hangi takımın maçı var? Bugün kimin maçı var? Fenerbahçe, Galatasaray'ın maçı bu akşam mı? 13 Nisan bu akşam hangi takımın maçı var? Bugün kimin... Haberi Görüntüle

"DIŞARIDA HEP ŞAPKALIYIM"

Emniyet, Gürcan’a "Görüşmelerinizde neden şapka ve benzeri aksesuar takma ihtiyacı duyuyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Gürcan, "Ben şapkayı her zaman takarım. Bu benim için bir alışkanlık. Evimde de yaklaşık 15 adet şapkam var. Özel hayatımda da aile hayatımda da dışarı şapkasız çıkmam. Başka bir özel nedeni yok" yanıtını verdi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading