Meteoroloji’den kötü koku uyarısı! Azot dioksit gazı bu illerimizi esir alacak

Meteoroloji’den hafta sonu için gelen ‘puslu hava’ uyarısı dikkat çekti. Yarından itibaren özellikle de barı ve orta kesimlerde etkisini gösterecek puslu havaya 'azot dioksit' gazının neden olduğu söylendi.
Geçtiğimiz hafta başından itibaren etkili olan kar yağışlarının ardından havalar az da olsa ısınacak. Pek çok ilimizde sisli hava hakim olurken batı ve orta kesimlerde puslu hava ortalığı dumana katacak. Buna sebebiyet verecek ise 'azot dioksit' gazı olacak.
Yüksek basınçlı havanın Türkiye'nin batı bölgelerinde etkili olması beklenirken Meteoroloji Genel Müdürlüğü, halk arasında 'puslu hava' olarak bilinen 'azot dioksit' gazı konusunda uyarı vermekten geri kalmadı. En başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde ‘kötü koku’ geç saatlere kadar etkisini gösterecek.
Meteoroloji’nin resmi internet sitesi üzerinde yayımlanan son hava durumu raporunda Cumartesi günü pek çok ilimizde "puslu" hava görüleceği tahmin edilirken bu yerlerde azot dioksit gazı kaynaklı kötü bir kokunun hissedileceği söylendi.
AZOT DİOKSİT NEDİR?
Kokusu klor gazı gibi olan azot dioksit, yüksek basınçlı hava koşullarında kendisini daha belirgin olarak gösterir. Azot dioksit düşük miktarlarda insanların sağlığını her ne kadar doğrudan tehdit etmese de havadaki artışı klora benzer bir kötü kokuya yol açabilmektedir.
Meteoroloji, puslu havanın ve gazın etkisini azaltmak adına vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Uzmanlar bu gazın özellikle de yoğun endüstriyel faaliyetlerin olduğu bölgelerde belirgin bir hale gelebileceğinden söz ettiler. Kırmızımsı kahverengi ve zehirli bir gaz olan azot dioksitin atmosferin alt tabakalarında endüstriyel kaynaklar üzerinden yayılmaktadır.
Azot dioksit gazının yoğun olarak görülebileceği bölgelerde hava kalitesinde geçici de olsa düşüşler beklenmektedir. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin yanında orta kesimlerdeki birçok şehirde bu gazın etkilerini rahatlıkla hissedebilecek.
Önümüzdeki hafta itibarı ile basıncında düşmesi ile birlikte gaz etkisinin azalacağı söylenmekte.
